info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A tavaly bemutatott kabalafiguráról és természetesen az épületről szól a gyulai Almásy-kastély idei születésnapja.

Március 18-án lesz hét éve, hogy egy állandó kiállítás, egy kávézó és egy ajándékbolt átadásával megnyílt az ország egyik legszebben felújított történelmi épülete, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.

A nyitásakor még csak három elemből álló kastély mára valóban látogatóközponttá vált, hiszen az egykori kiskastély-szárny 2021-es átadásával új terekkel bővült, s – többek között ezen terek kihasználásával – szolgáltatásainak sokszorosára nőtt számával nem pusztán kiállítótér. Funkciói között ma már szabadulószobák, látványkonyha, családi és céges események helyszínei is szerepelnek.

– Több jelentős mérföldkő jellemzi az elmúlt esztendőket. 2018-ban Európa 40 legjobb kiállítóhelye közé került a gyulai Almásy-kastély, 2019-ben a Heritage Hotels of Europe zsűrije Örökség és Élmény különdíjjal jutalmazott bennünket. Tavaly a Szallas.hu vetélkedésében az Év Turisztikai Attrakciója kategóriában a vendégértékelések alapján lettünk második helyezettek. Mindez azt jelenti számunkra, hogy mind a múzeumi, mind a turisztikai szakma, mind a látogatók a legjobbak között tartanak számon bennünket – értékelte röviden a nyitás óta eltelt időszakot a gyulai kiállítóhelyeket működtető nonprofit kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a 2022-es év szép zárása volt, hogy decemberben az online jegyértékesítésük is elindult.

Fekete-Dombi Ildikó elmondása szerint a kastély legújabb kori történetének hetedik születésnapján a múzeumpedagógiai tevékenységükben használt és tavaly bemutatott Gróf Tacskó Dénes, illetve maga a kastélyépület kerül középpontba.

– A kabalafiguránk bevezetésére szervezett tavalyi Tacskótalálkozó akkora sikert hozott, hogy megkérdőjelezhetetlen volt az esemény folytatása – fogalmazott a szakember. Hozzátette: idén már a program meghirdetése előtt kapták az érdeklődéseket a Tacskótalálkozó felől. – Arra számítunk, hogy az elmúlt évinél is több tacskó és érdeklődő érkezik majd a március 18-i Tacskótalálkozóra.

Elmondása szerint a tavalyinál több elemmel készülnek a tacskók összejövetelére. Az eseményt egy felvonulás vezeti fel, amelyen a résztvevők a tacskóikkal a Bodoki Károly szobortól vonulnak majd az Almásy-kastélyhoz. A kastélyparkban aztán jelmez- és futóversenyt is rendeznek a tacsiknak.

– Jelmezversenyünkön a gazdik kreativitására vagyunk kíváncsiak; milyen kiegészítőkkel tudják feldobni kedvenceik kutyaruháját. A futóversenyen mérni fogjuk, hogy a tacskók milyen gyorsan teljesítenek nagyjából 20 métert – közölte Fekete-Dombi Ildikó. Elmondta: bár a versenyek legjobbjait díjazzák majd, a céljuk az, hogy egy jó hangulatú délelőttöt szerezzenek tacskóknak, gazdiknak és bámészkodóknak egyaránt.

– A nap második fele a kastély épületének történetéről és a legújabb szolgáltatásainkról fog szólni – közölte az ügyvezető igazgató. – Elindítjuk legújabb, kisgyermekes családoknak indított garantált programunkat, amelyen Tacskó Dénes kíséretében járhatják be állandó kiállításunkat. Bemutatjuk a másfél éve átadott Stefánia-szárnyat; annak történetét, a hétköznapokban nem látogatható új tereit és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásainkat – tette hozzá.

A nap programjait Szilágyi Sándor történész érdekes előadása zárja majd a gyulai kastély egykori ünnepeiről. Szó lesz ebben lakodalmakról, névnapról és hangos énekléssel zárult összejövetelről.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta még: a kastélyparkban a Portéka Kézműves és Termelői Közösség vására várja az érkezőket, a Csemegetárban pedig (amely a Tacskótalálkozó miatt ezen a napon kutyával is látogatható lesz) a látványkonyhában sült kenyérlángost árulnak majd a megszokott italkínálat mellett.

– A célunk, hogy minél többen ismerjék meg még jobban a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot, ünnepeljék velünk az újra nyitás évfordulóját; emiatt van, hogy a programjaink majd’ mindegyike díjtalanul látogatható – közölte a kastélyt is működtető vállalkozás vezetője.

A részletes programsor:

10.00 Tacskótalálkozó

10.00 Tacskók felvonulása a Bodoki Károly szobortól az Almásy-kastélyhoz

Regisztráció és nevezés a versenyekre a Megyeház és Városház utcák kereszteződésében 9.30-tól.

10.30 Tacskójelmezverseny a kastélyparkban

Játékunkon a gazdik kreativitására vagyunk kíváncsiak; milyen jelmezt adsz tacskódra, milyen kiegészítőkkel tudod feldobni kedvenced kutyaruháját?

11.00 Tacskófutóverseny a kastélyparkban

Klasszikus behívóversenyt képzelj el, ahol nem az a cél, hogyan tudja figyelmen kívül hagyni a tacskó az útjába elszórt ételeket és játékokat, hanem hogy milyen gyorsan teljesít 20 métert. Azt rád bízzuk, hogy a célban várod a tacskódat, vagy vele futod le a távot.

12.00 Eredményhirdetések, a Tacskótalálkozó bilétáinak kiosztása

 

13.30 Kastélytúra Tacskó Döncivel

Új garantált programunkat kisgyermekes családoknak indítjuk – a legkisebbek elvárásaihoz igazítva a tárlatvezetést.

Gróf Tacskó Dénes mindent tud az Almásy-kastélyról, ő segít az épület felfedezésében. Abban mindenképpen hasonlítotok, hogy a felnőttektől eltérően, más szemszögből látjátok a kastélyt és az itteni életet. Kapd a kezedbe Döncit és hagyd, hogy megossza veled a titkait! A mindössze 45 perces kutyasétáltatást követően a szüleiddel önállóan még egyszer végig járhatjátok azokat a helyiségeket, s kipróbálhatjátok azokat az eszközöket, amelyek a legérdekesebbek voltak.

Részvétel kastélybelépővel.

 

14.00, 15.00 Stefánia-kör az egykori kiskastély-szárnyban

Az egykori kiskastély-szárny átadásával vált valóban látogatóközponttá a hét éve megnyitott Almásy-kastély. Stefánia-körünk keretében bemutatjuk az épületrész történetét, a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániát, a hétköznapokban nem látogatható új tereinket és azokhoz kapcsolódó szolgáltatásainkat.

A részvétel díjtalan.

 

16.00 Ünnepek a gyulai kastélyban

Nehéz lenne megmondani, mióta ünnepel az ember; az azonban bizonyos, hogy már az első jelentős civilizációk is bírtak ünnepnapokkal. Az ünnep szórakoztat, közösséget épít, s ezzel identitásképző erővel is bír. De mi célt szolgálhattak a 18-19. században egy arisztokrata családban? Reprezentációs funkciója volt: bemutatni a família gazdagságát és befolyását? Lenyűgözni jobbágyot, polgárt, tisztviselőt, főurat? Ezen a programunkon elmeséljük, hogyan ünnepeltek a kastélyban nagyon régen.

Részvétel kastélybelépővel.

 

Egész nap: Portéka Kézműves és Termelői Közösség vására a kastélyparkban, kenyérlángos kapható a Csemegetárban (amely ezen a napon kutyával is látogatható)

A programok megtalálhatók a kastély weboldalán is.

Megszakítás