info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

ICOMOS-díjat nyert a gyulai Almásy-kastély

A példaadó műemlék-felújításért megítélhető rangos elismerést április 18-án, a Műemléki Világnap alkalmából adták át Visegrádon. Évente átlagosan 10-20 javaslat érkezik és az ítészeknek minden esztendőben nehéz a dolguk a díjazottak megnevezésében, idén azonban jóval könnyebb volt kiválasztani a jók közül a legjobbakat – mondta el dr. Fejérdy Tamás a díjátadó ceremónián. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke hozzátette, 2017-ben négy ilyen jellegű elismerést ítéltek meg.

Az Incze László és Erdei-Kovács Zsolt által készített videós összeállítás a Youtube-on található, de mielőtt megnézed, olvasd végig a cikket!

A Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély Gyula történelmi belvárosában, a hajdanvolt Szigeterőd Huszárvárnak nevezett területén, a gótikus téglavártól mindössze 320 lépésnyire található. A barokk stílusú épületegyüttes az átfogó régészeti- és rekonstrukciós munkálatokat követően a 18-19. századi nemesség és cselédség mindennapjait és ünnepeit – interaktív módon – bemutató kiállítótérként született újjá. A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a megnyitás, azaz 2016 márciusa óta immár megközelítőleg 90 ezer érdeklődőt fogadott.

A kúria fél évszázadon át csecsemőotthonként működött, majd 2000-től üresen állt. Az épületegyüttes a magyar állam tulajdona, a kezelői jogot a város önkormányzata kapta meg 2013-ban – minderről Béres István, az ICOMOS-díj pályázatát előkészítő szakember adott tájékoztatást. A helyhatóság saját forrásból finanszírozta az előkészítő munkálatokat, a történeti és régészeti kutatásokat, később pedig saját költségvetéséből készült el az építési engedélyezési-, továbbá a kiviteli terv is. Az előkészítő munkákat követően pályázta meg a város a látogatóközpont megvalósításához szükséges forrást, melyet sikeresen elnyert – tette hozzá a városi főépítész.

Ez a rangos elismerés minden gyulainak szól és minden alkotónak, aki részt vett a rekonstrukció folyamatában – mondta dr. Görgényi Ernő. A polgármester hozzátette, a kastély egyrészt turisztikai attrakciónak tekinthető, s ebben a tekintetben a siker egyértelmű, hiszen már az első évben 76 ezer látogató volt rá kíváncsi, ami óriási szám egy vidéki látogatóközpont viszonylatában. Másrészt, növekedett a Gyulán töltött vendégéjszakák száma és rengeteg elismerés érkezik, ami alapvetően turisztikai szempontú megközelítésben fogalmazódik meg – egészítette ki.

Majd azt is elmondta, nem csupán turisztikai attrakcióról van szó, hanem egy országosan védett műemléki épület rekonstrukciójáról, és ennek elismerése történt meg. Kevés olyan díj van Magyarországon, amire büszkébbek lehetnek az elnyerői, mint az ICOMOS-díj – összegzett. A díjra többek között azok pályázhatnak, akik a tulajdonukban lévő, vagy a rájuk bízott műemlék fenntartása, gondozása során példamutató módon biztosítják az értékek fennmaradását, értékeinek hiteles megőrzését. Továbbá rendszeresen biztosítják a közösség, a társadalom számára a műemlék értékeinek, jelentőségének megismerését. Valamint alkalmas funkció, egyedi programok, rendezvények segítségével mutatják be egy épület és környezete jelentőségét.

Dombi Ildikó a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: Gyula Város Önkormányzata és a kft. valamennyi dolgozója nagyon büszke lehet erre az elismerésre, ami újabb mércét állít. – Ez azt jelenti, hogy az eddiginél is nívósabb munkára kell törekednünk, bár eddig is igyekeztük a legmagasabb színvonalat képviselni – fogalmazott. Hiszek abban, hogy ez az elismerés marketing-lehetőséget is jelent, hiszen ország-világ megtudja, hogy ez a fajta megvalósítás, működtetés világszínvonalat képvisel – húzta alá.

Az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben Varsóban létrehozott tömörülés nemzeti bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete, tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. Az európai ügyekért felelős alelnököt a magyar szervezet adta Fejérdy Tamást személyében, aki 2005-től 2008-ig töltötte be ezt a tisztséget.

Dr. Fejérdy Tamás a bírálati szempontokról szólva kifejtette, a legfőbb momentumok között szerepel a műemléki helyreállítás módja és a fenntarthatóság is. A látogatóközpont rekonstrukciós munkálatai esetében példaértékű megoldást sikerült választani, ami illeszkedik a kastélyépület meglévő értékeihez, sőt felerősítve mutatja meg azokat. A kortárs lehetőségek alkalmazása korszerű módon vezeti a látogatókat, meglehetősen alapos kutatómunka előzte meg, s ehhez igazodva valósult meg az épületegyüttes bemutatása – tette hozzá.

Kiemelendő a nem szokványos megoldások alkalmazása, s az is, hogy a mesterfokú tervezés és kivitelezés átélhetővé, élvezhetővé, igazán vonzóvá teszi az épületet – ismertette, példaként hozva, a megemelt szintű látogatótér és a múzeumi ajándékboltnál lévő, korábbi periódust láttató üvegpadlós felület igazán egyedi megoldásnak tekinthető. Nem véletlen, hogy az idén elismertek, az összesen négy ICOMOS-díjas épület közül ez az egyik legizgalmasabb – mondta. Mint fogalmazott: az előző évek átlagának megfelelően 2017-ben is 10 és 20 közötti javaslat volt, s a zsűrinek általában nagyon nehéz a dolga, idén azonban jóval könnyebb volt kiválasztani a jók közül a legjobbakat.

A díjátadón dr. Virág Zsolt is tiszteletét tette. A Nemzeti Vár- és Nemzeti Kastélyprogram megvalósításáért felelős miniszteri biztos a látogatóközpont megvalósítása során a Magyar Kastélyprogram Kft. vezetőjeként a projektmenedzseri feladatokat látta el. Kérdésre elmondta, minden díjnak önértéke van, ez az elismerés a Gyula városával közösen végzett hosszú előkészítő munkának tudható be, melynek eredményeként a korábban csecsemőotthonként működtetett kastély turisztikai vonzerő fejlesztése valósult meg.

Új koncepció született, hiszen, ahogyan fogalmazott: a kastélyban még egy rozsdás vasszög sem maradt meg. Azt is elmondta, az eltelt egy év a turizmus és a szakma szempontjából is igazolta az elképzelések létjogosultságát, mind a látogatószám, mind pedig az elfogadottság, ismertség tekintetében, ezt támasztja alá az ICOMOS-díj is.

A Szilágyi Gáborral és Balogh Csabával készült beszélgetés az alábbi bejegyzésben található!

Bepillantás a kastély kulisszái mögé – Beszélgetés Balogh Csabával és Szilágyi Gáborral

 

Fotó: Incze László

Cikk: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , ,
Megszakítás