info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Tedd, amihez kedved van! 😉

Érdemes alaposan utánajárni hogyan lehet jól eltölteni a rendelkezésre álló értékes szabadidőt. Ha rajtunk múlik, akkor lehet például sport és mozgás, kreatív hobbi, művészeti tevékenység vagy éppen életmóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítása.

Ami rajtunk és csoportjainkon, közösségeinken múlik, megtesszük: szeptember óta jelentősen bővült a kínálat.

Gyula legnagyobb befogadóképességű közművelődési intézményében, az Erkel Ferenc Művelődési Központban és a Vigadóban immár közel 40 csoport működik, havonta több mint 200 foglalkozás valósul meg.

Térj be hozzánk, tájékozódj, mérd fel igényeidet, lehetőségeidet és hozz megalapozott döntést❕

 

Életmód és szabadidő

Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület: 

A több mint négy évtizede működő, nagy hagyományokkal bíró szervezetet 1975 óta Haász Ferenc vezeti. Összejöveteleik szakmai témái között a támogatási lehetőségek, a méz árak szerepelnek, de szó esik a méheket fenyegető betegségekről és ezek megelőzéséről is. A megyei egyesület 650 és a gyulai szervezet 130 tagja aktív közösségi életet is él, amelyben többek között kirándulások is szerepelnek.

A közösségbe nemcsak a méhészeket, hanem a tevékenység iránt érdeklődőket is várják.

Közös alkalmak: minden hónap első hétfőjén 17-19 óra között.

Vezető: Haász Ferenc (30/221 5094)

 

Ciróka-Maróka baba-mama klub:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A klub egyik leghangsúlyosabb célja, hogy a szülők megfelelő tájékoztatást kapjanak az őket és gyermekeiket érintő fontos kérdésekben. A nevelési, gyógyászati kérdések kapcsán érkező szakemberekkel való konzultáció mellett élő hangszeres zenehallgatás, kézműves kreatív foglalkozás is szerepel az összejövetelek programjában. Az események a babák szocializálódását is segítik, miközben az anyukák és apukák is jól érezhetik magukat.

Közös alkalmak: keddenként 10-12 óra között.

Foglalkozásvezető: Simon Barbara (70/419 5104)

 

Varázsének Imi bácsival:

A gyermekfoglalkoztató összejöveteleken a srácok korosztályának megfelelő dal- és mondókaanyag segítségével kiválóan fejlődik a gyermekek zenei képessége, valamint memóriája és szókincse. A zenei nevelés kedvező hatással van a babák érzelmi, értelmi, mozgás-, beszéd- és szocializációs fejlődésére, miközben az anyukák dalkincsét is bővíti.

Közös alkalmak: csütörtök 16.30.

Foglalkozásvezető: Hevesi Imre (20/330 3621)

 

Kreatív Klub:

A rendszeres találkozás és egymás segítésének lehetősége hozta össze a kötni, horgolni, gyöngyöt fűzni szerető gyulai kézimunkázókat. Nincs is korhoz, nemhez, tudásszinthez kötve a részvétel. A találkozók külön tematikával szerveződnek, de a hangsúly nem ezen van; számukra a lényeg, hogy tagjaik jól érezze magukat.

Közös alkalmak: páratlan hetek péntekjein 15-19 óra között.

Vezető: Balázs Eszter (30/478 4712)

 

Vakok és Gyengénlátók Gyulai Körzeti Csoportja:

A közösség arra törekszik, hogy elsősorban összefogja a vak és gyengénlátó embereket, érdekvédelmük, rehabilitációjuk ellátásában maximális segítséget nyújtson. Közhasznú céljai megvalósítása érdekében segédeszközöket adományoz. Végeznek felvilágosító tevékenységet, melyek az egészséges életmód kialakítására és a betegségmegelőzésre irányulnak. Együttműködést alakítottak ki a megyében működő társ-fogyatékos szervezetekkel, civil közösségekkel, nyugdíjas klubokkal is.

Közös alkalmak: minden hónap második keddjén 10-12 óra között.

Ügyfélszolgálat: minden hónap utolsó szerdáján 10-12 óra között.

 

Értelmiségi Nyugdíjas Klub:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A klub a szabadidős, kulturális programok szervezése mellett nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre, a rendszeres mozgásra. Tagjaik sokat járnak közösen színházba, moziba, de a legfontosabb talán, hogy közösséget alkotnak; odafigyelnek, vigyáznak egymásra, az állandó mozgás révén pedig önmagukra is.

Közös alkalmak: minden hónap utolsó szerdáján 15 órától. 

Vezető: Mindzsák Erzsébet (30/400 9422)

 

Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A több mint negyed évszázados múlttal bíró egyesület szellemi vetélkedőkkel, utazásokkal és esti programokkal várja tagjait. Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulást, ennek érdekében született meg korábban a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű kezdeményezésük, amelyben a városháza munkatársai mellett a Szent István Egyetem gyulai karának szakemberei is közreműködnek.

Közös alkalmak: hétfőnként és szerdánként 10-12 óra között.

Vezető: Debreczeniné Katika (70/292 1150)

 

Polgári Nyugdíjas Egyesület:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szervezet tagjai közösségi programok, összejövetelek, foglalkozások, kirándulások formájában találkoznak egymással. A közös alkalmak résztvevői rendszeres tájékoztatást kapnak a várost érintő ügyekről, közügyekrőlvis.

Közös alkalmak: minden hónap első szerdáján 14-16 óra között.

Vezető: Bálányi Györgyné (20/345 5020

 

Gyulai Nótakedvelő Nyugdíjasok Klubja: 

A több mint negyed évszázados múlttal bíró egyesület szellemi vetélkedőkkel, utazásokkal és esti programokkal várja tagjait. Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulást, ennek érdekében született meg korábban a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű kezdeményezésük, amelyben a városháza munkatársai mellett a Szent István Egyetem gyulai karának szakemberei is közreműködnek.

Közös alkalmak: hétfőnként és szerdánként 10-12 óra között.

Vezető: Debreczeniné Katika (70/292 1150)

 

Művészeti tevékenységek

 

Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A több mint négy évtizede működő, nagy múltú kórus szakmai irányítását, majd a vezetését 2003-ban vette át az alapító Rázga Józseftől Perlaki Attila karnagy. Repertoárjuk jelentékeny hányadát természetesen Erkel Ferenc kórusművei, átiratai adják. Céljaik között szerepel a nagy zeneszerző hagyatékának ápolása, az Erkel-életmű népszerűsítése. Állandó kapcsolatot tartanak az Erkel Ferenc Társasággal és annak vezetőjével Somogyváry Ákossal; több alkalommal dolgozott is együtt a kórus és a szakmai szervezet, illetve annak szintén karnagy vezetője.

Kóruspróbák: csütörtökönként 18-20 óra között.

Vezető: Perlaki Attila (20/886 2072)

 

Gyulai Alkotók Baráti Köre:

A zárt, hatfős baráti alkotói közösség valamennyi tagja fest, egyikük pedig a fafaragással is közelebbi „ismeretséget kötött”. Az örömfestés köti össze az alkotókat, akik gyakorta vesznek részt alkotásaikkal különböző kiállításokon. Mindannyian más-más szintről indultak; van, aki gyermekkora óta fest és akad, aki nyugdíjasként vetette bele magát a képzőművészetbe. A közös bennük, hogy ismereteiket önképzéssel bővítik. A működésük nem hivatalos egyesületi formában történik, ténylegesen baráti körként tevékenykednek.

Közös alkalmak: csütörtökönként 15-19 óra között.

Vezető: Patkás Irén (30/617 1495)

 

József Dezső Alkotótábor Egyesület:

A helyi és környékbeli, kezdő és haladó amatőr képzőművészeket tömörítő közösség tagjai az alkotás mellett beszélgetnek, kiállításra, szabadegyetemre járnak. Egyesületük célja, hogy tagjaik az ismereteiket bővítsék és fejlődjenek, kiállításokon bizonyíthassanak. Azt szeretnék, hogy az amatőr alkotók ne képeslapokat, fotókat másolgassanak, hanem a festőiség eszközeivel oldják meg az ábrázolást, hogy művészetükben, műértésükben, kritikai öntudatukban és alkotásuk művészi nívójában közösen fejlődjenek.

Közös alkalmak: szerdánként 15-18 óra között.

Vezető: Marosán Róza (30/584 1636)

 

Illés Panna Hagyományőrző Népdalkör: 

Az éneklés öröme, a népdalok szeretete szervezi a közösséget, amely életében a tavasz és az ősz tekinthető sűrűbb időszaknak; koncertjeik javarészt ebben a két évszakban szaporodnak fel. Az énekelni szerető, a népdalokkal közelebbről is megismerkedni szándékozókat arra biztatják: keressék fel őket egy-egy alkalommal!

Közös alkalmak: csütörtökönként 16-18 óra között.

Vezető: Nagy Ferencné (30/437 0336)

 

Bizseri Bábcsoport: 

Semmit sem kopott az elmúlt több mint három évtizedben a csoport bábozás iránti szeretete; a városi programok, rendezvények, események rendszeres fellépői, az általuk előadott darabok a kis nézők nagy kedvencei. A gyerekek sokat meríthetnek a mesék tanulságaiból, mivel a bábjátéknak mindig van egy olyan konklúziója, ami az erkölcsi nevelést célozza. Mindezt viszont nem direkt módon teszi, hanem úgy, hogy a gyermek maga vonhassa le a helyes következtetéseket.

Közös alkalmak: szerdánként 10-12 óra között.

Vezető: Japport Ferencné (70/361 5467)

 

Gyulai Művészklub:

A csoport lehetőséget kíván biztosítani tagjai számára a közös és egyéni alkotótevékenységre bármely művészeti területen, egyúttal ismeretterjesztő és oktatási tevékenységekkel segíteni őket, biztosítani számukra a szakmai fejlődést. Céljuk részt venni kulturális rendezvényeken, tagjaik megismertetése a nagyközönséggel, valamint műalkotások létrehozása bármely művészeti területen.

Közös alkalmak: előre egyeztetett időpontban.

Vezető: Baranyai Tamás (30/312 2319)

 

Calliope színjátszó kör:

Már harminc éve, hogy Pete László Miklós és felesége, Anikó megalapította a színjátszó kört. Számos színjátszó találkozó résztvevője, gyulai rendezvények és a gyulai vár állandó diákszínjátszó társulata. A gyerekeknek személyiségük kibontakozására és tehetségük ápolására ének-, tánc-, beszéd- és színjátszás tanulása közben nyílik alkalmuk.

Közös alkalmak: csütörtökön 16-17.30 között.

Vezető: Beszterczey Attila (30/263 7653)

 

Senior Társastánc Klub: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a közösség bizony nem tánciskola; korábbi versenytáncosokat tömörít. A klubéletet különféle fellépések színesítik, amelyeket legalább annyira alapos felkészülési időszak előzi meg, mint aktív versenyzői időszakukban.

Közös alkalmak: hétfőnként 17-19 óra között.

Vezető: Debreczeni Jánosné (70/292 1150)

 

Székely Aladár Fotóklub: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem csak helyben ismertek, az elmúlt néhány évben megyei szinten is aktív közösséggé nőtte ki magát. A gyulai tagok mellett Sarkadról, Békéscsabáról, Mezőberényből, Elekről is látogatják a foglalkozásokat. A csoport szakmai tekintélyére jellemző, hogy nem csak kedvtelésből fotózók látogatják foglalkozásaikat. Fényképésztanulók, sőt hivatásos fotóriporterek is tagjai a Székely Aladár fotóklubnak.

Közös alkalmak: keddenként 18-20 óra között.

Vezető: Bánfi Barna (30/334 9735)

Bejelentkezés alapján

79. Számú Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület:

Az állatok szeretete köti össze a tagokat, akik legfontosabb céljuknak a fiatalok még intenzívebb bevonását tartják a díszmadár, díszgalamb, díszbaromfi tenyésztésbe.

Vezető: Fülöp István (70/339 8619)

 

Gyulai Rádióamatőrök Klubja:

A mintegy 60 éve működő szervezet történeti gyökerei igen messzire, Bay Zoltán fizikus munkásságáig nyúlnak vissza. A gyulavári születésű tudós vezette azt a csoportot, melynek Európában először sikerült radarvisszhangot észlelnie a Holdról. Nevéhez fűződik tehát a magyar Hold-radar kísérlet, a fotoelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott méterdefiníció. Ennek a különleges hobbinak köszönhetően több száz vagy éppen több ezer kilométeres távolságban is barátságok köttetnek.

Közös alkalmak: előzetes egyeztetést követően.

Vezető: Burda Szilárd (30/393 9964)

 

Sport és mozgás

 Békés Megyei Önvédelmi- és Közelharci Egyesület:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A civil szervezet gyulai iskolája igazi különlegességet kínál, az Escrima-t. Wing-Tsun alapú, a Fülöp-szigetekről eredeztethető harcművészetről van szó, ami minden korosztálynak ajánlható. A fizikai és mentális egyensúly megteremtése mellett az is fontos szempont, hogy a tréningek jó hangulatban telnek.

Edzések: hétfőn 19-20, csütörtökön 18-19 óra között.

Vezető: Kovács Attila (20/485 3667)

 

Gyulai Karate Egyesület (gyermek karate):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az edzéseken a gyerekek „karatét játszanak”, miközben a shotokan karatéval ismerkednek meg. Bár komolyabban az iskoláskorúakkal foglalkoznak, a kisebbeknél is fontos szempont a mozgáskoordináció vagy éppen a koncentrációs készség fejlesztése. A kitartás és az akaraterő, valamint az állóképesség erősítése sem hátrány.

Edzések: hétfőként és szerdánként 16-17 óra között.

Vezető: Baracsi István (70/319 7073)

 

Grácia Mazsorett Együttes:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy a 8 és 12 év közötti lányoknak miért nyújthat sikert a mazsorett tánc? Mert olyan mozgásformáról van szó, amely a társastánccal ellentétben nem igényel párt, önállóan is magas szinten végezhető. A mazsorett tánc mellett botforgatási technikákat tanulnak az együttes tagjai, így a mozgáskoordináció mellett a kézügyességük is fejlődik. Ami pedig a legnagyobb élményt nyújtja: az előadást esetenként élő fúvószene kíséri.

Közös alkalmak: hétfőn és szerdán 16-19 óra között, a Vigadóban.

Vezető: Rábai Szilvia (70/770 9114)

 

Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola:

Az iskola a szórakoztató zenét és kortárs-modern táncot oktatja az általános iskola első osztályától a szakgimnáziumos fiatalokig, valamint felnőtteknek felső korhatár nélkül. A pop-rock-jazz, valamint a kortárs-modern tánc műfajban országszerte elismert előadóművész-tanárok tanítanak államilag finanszírozott formában. Az iskolát elvégzők egy szakvizsga után hivatásszerűen művelhetik a zenét vagy táncot. A Premier olyan szakvizsga bizonyítványt ad, amivel nemcsak tanítani lehet, hanem amit EU-szerte elfogadnak.

Igazgató: Kulcsár Sándor (30/960 0219)

 

Szabad Torna Sport Egyesület gyermektornája:

Varga Adrienn Európa-bajnok tornász a megszerzett ismereteit, tapasztalatait edzőként kamatoztatja. Gyermektornája fókuszában a kíméletes, örömet adó mozgás, a kisgyermek-anya kapcsolat erősítése és a minőségi együttlét lehetőségének megteremtése áll. A szakember azt ígéri: minden szükséges információt, gyakorlatot és mozgásformát egy helyen, kompakt módon kapsz meg – ahogy arra neked szükséged van.

Közös alkalmak: hétfőn 17-19 és szerdán 17.30-19 óra között.

Vezető: Varga Adrienn (30/903 0801)

 

Új csoportok

 

60+ Senior Tánccsoport

A közösség az idősebb korosztály részére akarja a szabadidős tevékenység hasznos eltöltését nyújtani, hangsúlyozva a mozgás örömét, a tartalmas közösségi élet kialakítását. A csoport 2017 márciusában a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Románvárosi klubjában kezdett el dolgozni, ma azonban már a Vigadóban tevékenykednek.

Közös alkalmak: hétfőn és kedden 13-16 óra között.

Vezető: Balogné Bogár Tünde (30/498 9125)

 

FitDance

A megye legrégibb és legsikeresebb tánciskolájának minden tanára szakmailag magas szinten képzett táncos, akik a mellett, hogy hatalmas szeretettel veszik körül a gyerekeket, a szülőkkel is aktívan tartják a kapcsolatot. Működése 26 éve alatt rengeteg országos és nemzetközi bajnokot nevelt fel a tánciskola, amely a mai napig Magyarország táncelitjéhez tartozik.

Közös alkalmak: kedd és csütörtök 15.15-18.00 között.

Vezető: Kerekes Judit (30/326 1747)

 

Boglárka Hímző Klub

A klub tagjai a gazdag népi hímzés mintakincseket akarják életben tartani, azokat is használható tárgyakon megjeleníteni. A hímzők ezért olyan tárgyakat készítenek, amelyek a mindennapok részei lehetnek.

Közös alkalmak: hétfőn 16.30-19.00 között.

Foglalkozásvezető: Farkasné Kun Anikó (30/903 2993)

 

Társalgó Klub

A minket körülölelő világ egy jelentős részét nem tudjuk megváltoztatni, ugyanis az tőlünk teljesen független, így meg kell tanulnunk benne, vele együtt élni. Rugalmassá kell válnunk a minket érő ingerekkel szemben. A világunk másik része azonban tőlünk függ, hisz tetteinkkel, gondolatainkkal mi alkotjuk azt meg, így tehát azt meg is változtathatjuk. E világ minőségéért mi vagyunk felelősek, hisz a mi tükörképünk. A csoport elsődleges célja a tőlünk független eseményekkel szembeni rugalmasság kialakítása, növelése, valamint a belső világunk minőségének javítása, átalakítása. A napi dolgainkból az általános felé. Az általános elvekből a mindennapiak felé.

Közös alkalmak: szerdán 17-19 óra között.

Vezető: Repisky Mátyás (30/955-0510)

 

Gyógytorna

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, amellyel az egyes mozgásszervi panaszokat, sérüléseket hatékonyan kezeljük. A foglalkozások célja a tartásjavítás és a törzsizomzat erősítése, az ízületi panasz csökkentése, az esésmegelőzés, az egyensúlyfejlesztés, az állóképesség és teherbíró képesség növelése. A gyógytornát az Egészségfejlesztési Iroda szervezi nem csak időseknek.

Közös alkalmak: csütörtök 15-17 óra között, a Vigadóban.

Vezető: Szabó Kitti (30/915 7550)

 

Bővebb információk Lipován Mónikától kérhetők!

Mobil: (+36)70 703 49 87

@: lipovanmonika@gyulakult.hu

ővebb információk Repisky Dánieltől kérhetők!

Mobil: 06-70/616-8510

@: repiskydaniel@gyulakult.hu[/vc_cta]

Megszakítás