info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Tedd, amihez kedved van! 😉

Érdemes alaposan utánajárni hogyan lehet jól eltölteni a rendelkezésre álló értékes szabadidőt. Ha rajtunk múlik, akkor lehet például sport és mozgás, kreatív hobbi, művészeti tevékenység vagy éppen életmóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítása.

Ami rajtunk és csoportjainkon, közösségeinken múlik, megtesszük: tavaly szeptember óta jelentősen bővült a kínálat.

Gyula legnagyobb befogadóképességű közművelődési intézményében, az Erkel Ferenc Művelődési Központban és a Vigadóban immár közel 40 csoport működik, havonta több mint 200 foglalkozás valósul meg.

Térj be hozzánk, tájékozódj, mérd fel igényeidet, lehetőségeidet és hozz megalapozott döntést❕

 

Életmód és szabadidő

 Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület: Szintén nagy hagyományokkal bíró szervezetről van szó, több mint négy évtizede működik.

Haász Ferenc 1975 óta vezeti a lelkes közösséget. A tagok tájékoztatást kapnak az éppen aktuális témákról. Szóba kerülnek a támogatási lehetőségek, a méz árak, de szó esik a méheket fenyegető betegségekről és ezek megelőzéséről, valamint a kirándulásokról és egyéb közösségi tevékenységekről is. A megyei egyesület 650 taggal bír, míg a gyulai 130-at számlál.

A részvételhez nem szükséges aktív tagnak lenni, a méhészet iránt érdeklődő „külsősöket” is szeretettel várják. Minden hónap első hétfőjén 17 órától 19 óráig tartanak összejövetelt. Haász Ferenc 06-30/221-50-94

 

Ciróka-Maróka baba-mama klub: a klub egyik leghangsúlyosabb célja, hogy a szülők megfelelő tájékoztatást kapjanak az őket és gyermekeiket érintő fontos kérdésekben. Lehetőség adódik például élő hangszeres zene hallgatásra, nevelési kérdések kibeszélése mellett szakemberektől, orvosoktól lehet kérdezni, kézműves kreatív foglalkozásokon lehet részt venni.

Molnárné Suhajda Tímea ismertette, a részvétel térítésmentes, minden kedden 10-11 óra között tartják a klubfoglalkozást, ahol a babócák szocializálódhatnak és természetesen az anyukák és apukák is jól érezhetik magukat.

Bővebb tájékoztatás a foglalkozásvezetőtől, Molnárné Suhajda Tímeától kérhető a 06-20/775-86-06-os telefonszámon.

A Varázsének Imi bácsival címet viselő gyermekfoglalkoztató foglalkozásról Hevesi Imre adott tájékoztatást.

Az anyukák kedvükre bővíthetik dalkincsüket, a gyermekek korosztályának megfelelő dal- és mondókaanyag segítségével kiválóan fejlődik a gyermekek zenei képessége, valamint memóriája és szókincse. Mindezek mellett a zenei nevelés kedvező hatással van a babák érzelmi, értelmi, mozgás-, beszéd- és szocializációs fejlődésére.

A földszinten található játszóházban, szerda 10.30 óra és 11.30 óra között tartandó foglalkozásokon énekek és sok-sok zene várja az érdeklődőket!  Bővebb információk, további részletek a 06-20-330-36-21-es telefonszámon kérhetők.

 

 

 

Védőburok Közhasznú Egyesület – Burokban a család Az egyesület, Burokban a család elnevezésű projektje márciustól indul.

Közlésük szerint a cél a család társadalmi szerepének megerősítése, a családi kohézió növelése, a krízishelyzetek kezelése, illetve a krízishelyzetek kialakulásának megelőzése olyan komplex szolgáltatásokkal, melyek egyszerre több oldalról és egymás hatását erősítve kezelik az adott problémát. A szolgáltatásaik ingyenesek: tanácsadásokat, kis- és nagycsoportos foglalkozásokat, előadásokat, családi napokat szerveznek szülőknek, gyermekvállalás előtt állóknak, gyermeküket egyedül nevelőknek, nagycsaládosoknak, nagyszülőknek.

Az érdeklődők a Művházban kaphatnak tájékoztatást nyitvatartási időben hétfőtől csütörtökig 9 órától 16 óráig, pénteken pedig 9 órától 14 óráig.

Védőburok Közhasznú Egyesület – Pont Neked Az egyesület „Pont Neked” című programjának célja az önkéntesség népszerűsítése, önkéntesek toborzása és önkéntes kisközösségek szervezése a gyulai és a sarkadi járásban. Közlésük szerint „önkéntes jótett kihívás” programot indítanak, ami júliustól decemberig tart majd.

A kihívás lényege az, hogy az önkéntesek minden hónapban végrehajtanak egy „jótettet”, ezáltal megtapasztalhatják a jótékonyság pozitív hatásait. A „jótettek” tervezetten általában valamilyen országos önkéntes akcióhoz, világnaphoz, helyi eseményhez kapcsolódnak.

A csatlakozni vágyók a Művházban, az egyesület irodájában jelentkezhetnek nyitvatartási időben.

NYITOK – Nyitott Tanulási Központ – Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért. A Gyulai Tanulási Központ Felnőttek számára (16-64 év kor között), ingyenes online és tantermi képzéseket biztosít. Angol, német, román nyelvi oktatás mellet informatikai valamint iparági (kereskedelem, irodai szolgáltatások, autóipar). A képzésekre várjuk az érdeklődőket. A képzések minden hétköznap délután 16.30-tól – 19.45-ig.  Bővebb tájékoztatást telefonon a 06/30 799-3301 számon Reményi Boglárkanál lehet kérni.

Vakok és Gyengénlátók Gyulai Körzeti Csoportja. A csoport arra törekszik, hogy elsősorban összefogja a vak és gyengénlátó embereket, érdekvédelmük, rehabilitációjuk ellátásában maximális segítséget nyújtson. Közhasznú céljai megvalósítása érdekében segédeszközöket adományoz. Végeznek felvilágosító tevékenységet, melyek az egészséges életmód kialakítására és a betegségmegelőzésére irányulnak. Együttműködést alakítottak ki a megyében működő társ – fogyatékos szervezetekkel, civil közösségekkel, nyugdíjas klubokkal is.

Minden hónap második keddjén 10.00 és 12.00 óra között találkoznak, valamint ügyfélszolgálatot tartanak minden hónap utolsó szerdáján 10 – 12 óra között.

Belvárosi Nyugdíjas Klub: A klub megközelítőleg két évtizede működik, a megalakulást követő egy-két évben már Schriffert József végezte a vezetői tennivalókat.

Az összejövetelek elsődlegesen kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosítanak, a tagok találkozhatnak, beszélgethetnek, ahogyan a foglalkozásvezető, Schriffert József mondta: odafigyelnek egymásra. Évente háromszor-négyszer szerveznek nagy közös vacsorákat. Minden nyugdíjast szívesen látnak, szeretettel fogadnak.

Minden hónap első szerdáján találkoznak, méghozzá a 14 óra és 17 óra közötti időszakban. Schriffert József 06-66/461-368

Értelmiségi Nyugdíjas Klub: Mindzsák Erzsébet több mint egy évtizede látja el a vezetői feladatokat, a szabadidős, kulturális programok szervezése mellett nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre, a rendszeres mozgásra.

Kirándulásokat, túrákat, téli és nyári sétákat is terveznek és valósítanak meg, mint mondta, a foglalkozások családias hangulatban telnek. Sokat járnak színházba, moziba, de emellett az ügyes-bajos dolgokat is megvitatják, odafigyelnek, vigyáznak egymásra és természetesen az állandó mozgás révén önmagukra is.

A találkozóikat minden hónap utolsó szerdáján 15 órai kezdettel, egy órás időtartamban tartják. Mindzsák Erzsébet a 06-30/400-94-22-es telefonszámon érhető el!

Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete: Az immár több mint negyed évszázados egyesület céljait Debreczeniné Katika ismertette, aki elmondta: szellemi vetélkedőket, utazásokat és esti programokat is szerveznek.

Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulást, ennek érdekében született meg korábban a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű kezdeményezés. A programot szoros együttműködésben valósítják meg, melyben a városháza munkatársai mellett a Szent István Egyetem gyulai kara is közreműködik.

Összejöveteleiket hétfőnként és szerdánként 10 óra és 12 óra között tartják. Debreczeniné Katika a 06-70/292-1150-es számon érhető el!

Harisnyagyári Nyugdíjas Egyesület: A korábbi harisnyagyári dolgozókat összefogó szervezetet Mészár Ferencné vezette több mint öt éve. Idén az Egyesület feladatai már Debreczeniné Katika látja el. A fő vezérelv, hogy odafigyeljenek egymásra és jókat beszélgessenek, rendszeresen találkozzanak.

A tagok többsége 70 év feletti, nagyon szeretik a családias alkalmakat. Bár az egyesület azért indult, hogy a gyár dolgozóit fogja össze, azonban a „külsősöket” is szertettel várják, a jelentkezést mindenképpen elfogadják.

Az egyesület tagjai minden hónap utolsó keddjén találkoznak 14 óra és 16 óra között. Debreczeniné Katika a 06-70/292-1150-es számon érhető el!

Polgári Nyugdíjas Egyesület: Az egyesület 2015-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, a vezetői tisztséget Bálányi Györgyné látja el. Mint mondta, közösségi programokat, összejöveteleket, foglalkozásokat, kedves kirándulásokat, eseményeket szerveznek.

Sok az egyedülálló nyugdíjas, azonban a nem egyedülállóak is igénylik ezeket a jó hangulatú tevékenységeket – tette hozzá. A tagok rendszeres tájékoztatást kapnak a városi ügyekről, közügyekről, hiszen erre is fokozott igény mutatkozik.

Az egyesületi tagok a találkozóikat minden kedden 14 óra és 16 óra között tartják. Bálányi Györgyné a 06-20/345-50-20-as számon érhető el!

Gyulai Nótakedvelő Nyugdíjasok Klubja: Nagy Ferencné, ahogyan mindenki ismeri, Katika a fő szervező elvvel összefüggésben úgy fogalmazott: a nótázás, éneklés szeretete hozta össze ezt az erős közösséget.

Rendszeresen fellépnek, versenyeket vesznek részt. A környező településeken és Gyulán is nagyon jó hangú nyugdíjas énekesek vannak, akik igazán szívvel művelik ezt a műfajt – tette hozzá.

Mindenkit szeretettel várnak, a hónap utolsó hétfőjén 16 órától 19 óráig. Nagy Ferencnét a 06-30/437-03-36-os számon lehet elérni.

Művészeti tevékenységek

 Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar: A nagy múltú kórust Rázga József alapította több mint négy évtizeddel ezelőtt, Perlaki Attila karnagy 2003-ban vette át a szakmai irányítást, majd a közösség vezetését.

A repertoár jelentékeny hányadát Erkel Ferenc kórusművei, átiratai adják. Céljaik között szerepel a nagy zeneszerző hagyatékának ápolása, az Erkel-életmű népszerűsítése. Állandó kapcsolatot tartanak az Erkel Ferenc Társasággal és annak vezetőjével Somogyváry Ákossal; több alkalommal volt alkalmuk közös munkára.

A kóruspróbák kedden és csütörtökön 18 óra és 20 óra között zajlanak. Bővebb információk Perlaki Attilától kérhetők a 06-20/886-20-72-es telefonszámon!

Gyulai Alkotók Baráti Köre: A művészeti csoport tevékenységéről Patkás Irén adott tájékoztatást, aki elmondta, hogy zárt, hatfős baráti alkotói közösségről van szó. Mindannyian festenek, egyikük pedig a fafaragással is közelebbi „ismeretséget kötött”.

Az örömfestés az, ami összeköti őket, gyakorta vesznek részt alkotásaikkal különböző kiállításokon. Mindannyian más-más szintről indultak, ismereteiket önképzéssel bővítik, van, aki gyermekkora óta fest, van, aki pedig nyugdíjasként vetette bele magát a képzőművészetbe. A működésük nem hivatalos egyesületi formában történik, ténylegesen baráti körként tevékenykednek.

Az alkotói baráti kör csütörtökönként jön össze, a 15 órától 19 óráig tartó időszakban. Patkás Irén 06-30/617-14-95

József Dezső Amatőr Alkotókör Szakkör: A József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor Egyesület a helyi és környékbeli alkotókat tömöríti, kezdő és haladó szintű tagsággal.

Alkotnak, beszélgetnek, kiállításra, szabadegyetemre járnak. Az egyesület célja, hogy a képzőművészetben az amatőr alkotók ismereteiket bővítsék és fejlődjenek, kiállításokon bizonyíthassanak. Azt szeretnék, hogy az amatőr alkotók ne képeslapokat, fotókat másolgassanak, hanem a festőiség eszközeivel oldják meg az ábrázolást, hogy művészetükben, műértésükben, kritikai öntudatukban és alkotásuk művészi nívójában közösen fejlődjenek.

Összejöveteleiket szerdánként 15.00 – 18.00 óráig Marosán Róza (06-30/584-1636) vezetésével tartják.

Illés Panna Hagyományőrző Népdalkör: Nagy Ferencné Katika művészeti vezető arról számolt be, hogy az éneklés öröme, a népdalok szeretete az elsődleges szervező elv.

A próbákon vagy új dalokat tanulnak be vagy a már meglévő repertoárt csiszolják azért, hogy minél jobban szóljon a soron következő fellépésen. Ebből a szempontból a tavasz és az ősz tekinthető sűrűbb időszaknak, hiszen a koncertek javarészt ebben a két évszakban szaporodnak fel. Ha valaki kedvet érez ahhoz, hogy közelebbről is megismerkedjen a népdalokkal és szeret énekelni, akkor mindenképpen érdemes egy-egy alkalmat felkeresni.

Erre csütörtökönként 16 óra és 18 óra között van lehetőség. Nagy Ferencné Katika a 06-30 – 437 – 0336-as számon érhető el!

Bizseri Bábcsoport: A csoportot Japport Ferencné vezeti. Bábszínházi tevékenységük több mint három évtizeddel ezelőtt kezdődött, ám ma is szívesen játszanak ifjú közönségüknek.

A városi programok, rendezvények, események rendszeres fellépői, az általuk előadott darabok a kicsik nagy kedvencei. Az óvodapedagógus szerint a gyerekek sokat meríthetnek a mesék tanulságaiból, mivel a bábjátéknak mindig van egy olyan konklúziója, ami az erkölcsi nevelést célozza. Mindezt viszont nem direkt módon teszi, hanem úgy, hogy a gyermek maga vonhassa le a helyes következtetéseket.

A csoport keddenként találkozik, méghozzá 10 órától 12 óráig. Érdeklődni a 06-70/361-54-67-es számon lehet!

Gyulai Művészklub. A Gyulai Művészklub célja: lehetőséget biztosítani tagjai számára a közös és egyéni alkotótevékenységre bármely művészeti területen. Lehetőséget biztosítani a művészettel kapcsolatba hozható ismeretterjesztő és oktatási tevékenységek megszervezésére és lebonyolítására. Biztosítani tagjai számára a szakmai fejlődést. Céljaink között szerepel továbbá részt venni kulturális rendezvényeken, illetve a tagok megismertetése a nagyközönséggel, valamint műalkotások létrehozása bármely művészeti területen.

Tagjaik szerda délutánonként előre egyeztetett időpontban találkoznak. Vezetőjük Baranyai Tamás – 06-30/312-2319

Calliope színjátszó kör. A Calliope Színjátszó Kör harminc éve alakult Gyulán, Pete László Miklós és felesége Anikó vezetésével. Hosszú évekig működött sikeresen, számos színjátszó találkozó résztvevője, gyulai rendezvények és a gyulai vár állandó diákszínjátszó társulata. A pedagógusok nagy hangsúlyt fektettek a gyerekek kulturált közösségben való szórakozására, a személyiségük kibontakozására és tehetségük ápolására. A gyereknek alkalmuk nyílik éneket, táncot, beszédet és színjátszást tanulni.

Tagjaik csütörtökként 16 órától 18 óráig találkoznak. Vezetőjük Beszterczey Attila – 06-30/263-76-53

Senior Társastánc Klub: A klub jó ideje, megközelítőleg másfél évtizede létezik, a vezetői tisztséget az utóbbi időszakban Debreczeni Jánosné tölti be.

Mint fogalmazott, nem foglalkoznak táncoktatással, a szervezet a korábbi versenytáncosokat tömöríti, a tagokat a mozgás szeretete köti össze. Szeretnek keringőzni, a bécsi- és az angolkeringő, valamint a többi szalontánc is megtalálható a repertoárban. A klubéletet különféle fellépések színesítik, melyeket legalább annyira alapos felkészülési időszak előzi meg, mint aktív versenyzői időszakukban.

Összejöveteleiket, próbáikat hétfőnként és keddenként 18 órától – 20 óráig tartják. Debreczeni Jánosné foglalkozásvezető a 06-70/292-11-50-es számon tud bővebb információkkal szolgálni!

Székely Aladár Fotóklub: A klub 1984 óta működik, története azonban ennél korábbra nyúlik vissza. Az elmúlt néhány évben megyei szinten is aktív közösséggé nőtte ki magát.

A gyulai tagok mellett Sarkadról, Békéscsabáról, Mezőberényből, Elekről is látogatják a foglalkozásokat. A csoport szakmai tekintélyére jellemző, hogy nem csak kedvtelésből fotózók látogatják foglalkozásaikat. Fényképésztanulók sőt, hivatásos fotóriporterek is tagjai a Székely Aladár fotóklubnak.

A közösséget Bánfi Barna vezeti, a foglalkozásokat keddenként 18 óra és 20 óra között tartják. A foglalkozásvezető a 06-30/334-97-35-ös telefonszámon érhető el!

Bejelentkezés alapján

A 79. Számú Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület több mint 10 éve működik, a vezetői feladatkört Püspöki Zsolt látja el.

A tervek, célok, elképzelések témakörben a legfontosabb cél, hogy a fiatalokat még inkább bevonják a díszmadár, díszgalamb, díszbaromfi tenyésztésbe – mondta el kérdésre.

Kapcsolatfelvétel, bejelentkezés Püspöki Zsoltnál a 06-70/241-55-65-ös telefonszámon lehetséges.

Gyulai Rádióamatőrök Klubja: A klub titkára, Burda Szilárd elmondta, ennek a különleges hobbinak köszönhetően akár több száz vagy éppen több ezer kilométeres távolságban is barátságok köttetnek. A szervezet mintegy 60 éve működik, történeti gyökerei igen messzire nyúlnak vissza, bizton elegendő Bay Zoltán Lajos fizikust megemlíteni.

A gyulavári születésű tudós vezette azt a csoportot, melynek Európában először sikerült radarvisszhangot észlelnie a Holdról. Nevéhez fűződik tehát a magyar Hold-radar kísérlet, a fotoelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott méterdefiníció.

A tagság előzetes megbeszélés szerint találkozik, ez ügyben érdemes Burda Szilárdot a 06-30/393-99-64-es telefonszámon keresni. 

Sport és mozgás

 

A kismama torna esetében az izomcsoportok erősítése, „karbantartása”, az állóképesség növelése, javítása vagy éppen az adott izomcsoport ellazítása az elsődleges. A terhesség alatti gyakorlatok erősítik az izmokat és javítják azok tónusát.

A gyakorlatok segítenek a terhesség alatt felgyűlt plusz kilók „cipelésében”, a vajúdásra és a szülésre való felkészülésben, valamint a szülés utáni gyors „felépülésben”. Szentlélekiné Csávás Erika több mint egy évtizede tevékenykedik sportoktatóként, aerobikoktatóként, szakszerű segítséget nyújt a gyakorlatokhoz.

Kismama torna a Művházban kedden és csütörtökön 16 óra 30 perctől 17 óra 30 percig. A 06-70/529-05-55-ös telefonszámon érdemes érdeklődni.

A Békés Megyei Önvédelmi- és Közelharci Egyesület gyulai iskolája igazi különlegességet kínál, az Escrima-t.

Ahogyan Kovács Attila, a mester fogalmazott: Wing-Tsun alapú, a Fülöp-szigetekről eredeztethető harcművészetről van szó, ami minden korosztálynak ajánlható. Hozzátette, a fizikai és mentális egyensúly megteremtése mellett az is fontos szempont, hogy a tréningek jó hangulatban telnek.

Az edzéseket csütörtökön 18 óra és 19 óra között tartják.  Jelentkezni személyesen vagy a 06-20/485-36-67-es telefonszámon lehet.

Gyulai Darts Club. 2020 elején indult el a művelődési házban.

Az egyre népszerűbb sport megismerésére mindenkinek lehetősége van. Az alkalmakra minden kedden és csütörtökön 17 órától várják az érdeklődőket, azonban a darts táblákat a művelődési házban, nyitvatartási idejében bármikor lehet használni.

Helyszín: II. emeleti előtér. Vezetője Diriczi Imre – 06-30/637-6734.

Gyulai Karate Egyesület (gyermek karate): Az edzéseken a shotokan karatéval lehet megismerkedni, a foglalkozásokon a gyerekek „karatét játszanak” – minderről Baracsi István adott tájékoztatást.

Mint a mester fogalmazott, az iskoláskorúakkal foglalkoznak komolyabban, azonban a fiatalabbaknál is fontos szempont a mozgáskoordináció vagy éppen a koncentrációs készség fejlesztése. A kitartás és az akaraterő, valamint az állóképesség erősítése sem hátrány.

Hétfőként és szerdánként 16 órától – 17 óráig tartó edzésekkel kapcsolatosan a 06-70/319-7073-as telefonszámon kérhető bővebb tájékoztatás.

 

A kezdőknek, 8 és 12 év közötti lányoknak címzett mazsorett tánc tanfolyamról szólva Rábai Szilvia okleveles mazsorett, modern- és gyermektánc oktató elmondta, önállóan is el lehet érni sikereket, nem olyan mozgásformáról van szó, ami párt igényel, nem olyan, mint például a társastánc.

A mazsorett tánc mellett botforgatási technikákat is meg lehet tanulni, így a mozgáskoordináció mellett a kézügyesség is fejlődik. A legfontosabb, hogy az előadást esetenként élő fúvószene kíséri – húzta alá.

A szerdánként 16 órától 18 óráig, a Vigadóban tartandó foglalkozásokról Rábai Szilvia szolgálhat bővebb információkkal, az oktató a 06-70/770-91-14-es telefonszámon érhető el.

 

 

 

Bővebb információk Repisky Dánieltől kérhetők!

Mobil: 06-70/616-8510

@: repiskydaniel@gyulakult.hu

Megszakítás