info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Középpontban a gyermekjátékok – Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése

Május 24-én 16 óra 30 perces kezdettel újabb állomásához érkezik a németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztését megcélzó kezdeményezés. A rendezvénysorozatnak a városrész egyik legfontosabb intézménye, az Erkel Ferenc Emlékház ad otthont. A térítésmentesen látogatható eseményen a játék témakörben dr. Bódán Zsolt tart előadást.

A Békés Megyei Levéltár osztályvezetője elmondta: az előadás alapvetően két részre bontható, a rövid bevezetőt követően a népi gyermekjátékokról, majd pedig a polgári játék kultúráról esik szó. Mindkettőnél megjelennek majd a gyulai, Békés megyei példák, valamint az utóbbi esetében legfőképp a Ladics családhoz köthető érdekességek, jellemzők kerülnek elő.

A kétféle játékcsoport közötti lényegi különbség az eltérő szociális környezetből, háttérből adódik, a közös pont pedig, hogy ezáltal, a különféle játékok által ismerkednek meg a gyermekek a körülöttük lévő világgal, melyben felnőnek – tette hozzá a történész-néprajzkutató. Természetes dolog, hogy paraszti, avagy agrárkörnyezetben más típusú játékok találhatók meg, mint egy módos középosztálybeli család esetében. A játék hagyományos értelemben elsősorban azokra a szerepekre készíti fel az aprónépet, melyekre felnőtt élete során számíthat.

A gyermekjátékok sok esetben a szülői mintákat követik, például paraszti környezetben kisállatokkal játszik, kis kaszája lesz a gyermeknek, a kislányok esetében pedig leginkább az anyai és gazdaasszonyi szerepkör előkészítése a meghatározó. A polgári környezetben a szülői hivatásminták szintén hangsúlyosan megjelennek, újságírósat játszottak a Ladics gyerekek vagy éppen egyesületet alapítottak játékból és azon keresztül gyakorolták azokat a viselkedésmintákat, melyek a felnőtt életben várnak rájuk.

– Az ember a múltjából tanul. Amennyiben tudjuk, honnan jövünk, akkor jobban meg tudjuk érteni azt, ahol most, a jelenben tartunk és azt is, merre halad a jövőnk – foglalta össze a levéltár munkatársa az ilyen irányú ismeretek megőrzésének és megosztásának fontosságát. Kiemelte, nagyon sokat tanulhatunk abból, hogy régen milyen típusú játékokat játszottak a gyerekek. Képzeljük csak el, mennyivel közösségépítőbb élmény volt akkoriban a szabadban való játék, mint mondjuk napjaink játék kultúrája, ami inkább az önálló játék irányába mutat.

Dr. Bódán Zsolt kifejezte, az előadást követően természetesen kérdéseket lehet feltenni és bízik benne, hogy a megjelentek a saját gyermekkori játék élményeiket is elmesélik majd és így egy igazán élénk beszélgetés alakulhat ki.

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content