info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Farkas Erika, az MR1 Kossuth Rádió munkatársa, A Hely című klasszikus széria riportere és műsorvezetője. De, ezt nyilván úgyis mindenki tudja. Ami viszont kevéssé ismert tény, hogy a több mint félmilliós hallgatói táborral rendelkező korszakos műsor szíve-lelke és motorja Gyulán töltötte kétnapos szabadságát. És, hát ’hál Istennek nem tudott kibújni a bőréből, vérbeli riporterként űzte, hajtotta a témát.

A neves rádiós újságíró az Almásy-kastély nyújtotta élmények, kalandok felfedezése után a Százéves cukrászdában tájékozódott a helyi kézműves cukrászati lelemények felől. Ezt követően az Apor Vilmos tér felé vette az irányt, itt csíptük el. A Himnusz zeneszerzőjének szülőházában éppen Szappanos Gábor történészt faggatta a szülői házzal, a zeneszerző különleges életével kapcsolatosan. Az interjú befejeztével szíves örömest állt rendelkezésre.

– Az Almásy-kastélyban annak idején (2016 őszén) két rész Helyet vettünk fel és adtunk le – mondta el a bennfentes információkra rímelve Farkas Erika, majd hozzátette: nagyon tetszett neki a kiállítás. Az 1840-ben alapított Százéves Cukrászdában eddig még soha nem járt, pedig példátlanul édesszájúnak vallja magát, a süteményeknek egyáltalán nem tud ellenállni. Az Erkel emlékházban sem járt még és ez a három hely egy olyan jó füzér, amire az ember az egész napját fel tudja fűzni – ismertette.

A műsorvezető-riporter gyulai kirándulásának minden kétséget kizáróan az lehetett az oka, hogy Erkel Ferenc 175 évvel ezelőtt zenésítette meg a Himnuszt. Másra nem is lehet gondolni.

Vagy mégis?

– A különleges apropó lehetne ez is, jelen esetben azonban az, hogy teljesen véletlenül két nap szabadidőm adódott, s lejöttem wellnesszezni. Soha nem jövök el úgy otthonról, hogy ne dolgozzak ott, ahol van még olyan dolog, amiről nem tudok – engedett betekintést a műhelytitkokba, kiemelve: de, ezt így meg ne írja!

– Szóval, az alapkérdés az volt, hogy kinek tudok segíteni csőre töltött mikrofonnal. Felhívtam a Fábián Tamást, aki elmondta, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont az ország harmadik leglátogatottabb kastélya, de az Erkel Ferenc Emlékházra már nagyon ráférne egy kis kulturális ajánló, szóval hírverés.

Erkelt szeretem, az emlékházat még nem láttam. Eldöntöttem, eljövök. De, ezt akkor most elmondom PC-verzióban is: természetesen a 175. évforduló volt a másik apropó, meg az is, hogy az ember nem tud eleget Gyuláról.

Gyula nagyon népszerű, közismert város és mégis mindenki csak a „várjátékokat” ismeri, senki nem ismer semmi mást. Tavaly is itt voltunk A Hely című műsorral azért, mert a Caligula helytartója című Székely János darabot játszották a Várszínházi Estéken. Számomra a Caligula helytartója a legkedvesebb színdarab és Székely János a legkedvesebb szerzőm, mert az emberi okosság, az önmagában vett okosság rettenetesen doppingol. És még mindig úgy éreztem, hogy Gyula nem jól ismert város. Kellene még valami, amit jó, ha az emberek megnéznek, ha erre járnak nyaralni.

Véleménye szerint országos viszonylatban Gyula milyen rendet, rangot képvisel?

Közelítsük meg ezt kétféleképpen. Az egyik az, hogy ugye idén, május 11-én lesz 10 éves A Hely, 2600 résznél fogunk akkor járni, ami praktikusan 1200-1300 helyszínt jelent és körülbelül 15000 riportalany, de inkább több. Látom az arcán a rémületet, az én arcomon is rémület van, ha ezt a számot kiejtem. El sem tudom képzelni, azt sem tudom, hogy ennyi emberrel hogyan lehet megismerkedni folyamatában, pláne elbeszélgetni. A lehetőségekhez és az újságíró kollégákhoz képest nagyon jól ismerem Magyarországot. Rengeteg helyen voltam, ugyanakkor azt gondolom, hogy ez nem számít. Az számít, hogy mit szeretek és Gyulát szeretem. A másik megközelítés az, hogy tehát vannak városok, amelyeket jobban kedvel az ember, mint más városokat, ezt azonban helytelen kimondanom, hiszen akkor a más városok megsértődnek.

Ennek a városnak van valami nagyon jó levegője. Autóztunk lefelé, jöttünk át Szarvason. Az is úgy tetszett. Gyulán az utcák tágassága is tetszik és, hogy nincs annyi magas ház. A tágas utcák szélein földszintes vagy legfeljebb egyemeletes házak vannak. Az egésznek van egy olyan Kosztolányi prózájával rokonítható, ha tetszik szabadkai miliője, ami a nemzedékemnek otthonosságot biztosít, mert azon az irodalmon edukálódtunk és az tűnik kényelmesnek.

Nekem egészen egyszerűen tetszik ez a város.

Ráadásként néhány mondat a rádióműsorról – Az Erkel Ferenc Emlékházban készült műsor február 15-én délután lesz hallható a Kossuth Rádióban, majd a Médiaklikk archívumában lesz elérhető!

A Hely a címének megfelelően mindig helyszínen – gyakran titkos, rejtett vagy kevésség ismert – helyszínen készül, ott élő, dolgozó beszélgetőtársakkal élénk, barátságos légkörben. Szigorúan és divatosan szólva infotainment műsor, azaz szórakoztató ismeretterjesztő, de valójában ennél sokkal több – emberekről, terekről és tárgyakról beszélő derű. Többen – rangos, rutinos rádiósok – szerkesztik, a műsorvezető/ vezető riporter Farkas Erika.

Fotó: Incze László / Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Cikk: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , ,
Skip to content