info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

További 600 figurával és több épülettel bővült a Gyulai Várban található dioráma. A háromszor másfél méteres interaktív makett az 1566-os ostromsorozat eseményeit hivatott bemutatni. A szemléletes, egyedi megjelenítés egyik legfőbb jellemzője az, hogy hosszú hónapok alatt kézimunkával készült. A 3D nyomtatás kézenfekvő eljárás lett volna a megvalósításban, a fenntartó és a kivitelező azonban egyetértett abban, hogy kizárólag a legmagasabb minőség lehet elfogadható.

Mind a 600 újabb figura, valamint az épületek is kézi festéssel, rendkívül aprólékos, három héten át tartó munkával készültek el. A korábbi, Hajnal Péterrel, a Modellab Stúdió Kft. ügyvezetőjével folytatott beszélgetés alapján írott cikk itt érhető el! A Pazirik Informatikai Kft. kreatív vezetőjével, Szakonyi Balázzsal készült összefoglaló pedig ide kattintva található meg! A Gyulai Vár ugyan az előírások értelmében március 17-én már nem nyitott ki, és határozatlan ideig zárva tart, azonban a fegyverteremben található attrakció és a további látványosságok, érdekességek a későbbiekben, a koronavírus-járvány elmúltával látogathatóak lesznek.

Az eddigi állapothoz képest tehát jelentős mennyiségű újabb alakkal, harcossal bővült a dioráma.

Mint a kivitelező, Hajnal Péter jelezte, a környezet, a díszlet csodaszép volt, viszont az illusztrációként szolgáló figurák kevésnek bizonyultak, szellősen voltak elhelyezve. Ezért a meglévő 200 mellé 600 további került fel az asztalra, 100 védő és 500 ostromló katona megosztásban. A csapatok elhelyezkedése, aránya, a létszámbeli különbségek immár közelítenek a valós állapotokhoz. A történeti hagyomány alapján a több mint két hónapon át tartó fegyveres konfliktusban a gyulai erősség védőinek tizenötszörös túlerővel kellett megküzdeniük. A legfeljebb kétezer védő nagyjából 30 ezres oszmán-török sereggel viaskodott. A rendkívüli arányok ellenére a mai Magyarország területét, határait figyelembe véve ez volt a leghosszabb ideig tartó ostrom.

– A figurák egyenként, kézimunkával lettek átalakítva és kézileg festettük ki, mindegyiket legkevesebb három színnel színeztük meg – engedett betekintést a Modellab Stúdió Kft. ügyvezetője. Hajnal Péter hozzátette, ettől a mozzanattól határozottan mozgalmasabbá, élőbbé vált a makett. Az előzetes egyeztetéseken már szóba került, hogy erre a későbbiekben szükség lesz – egészítette ki. A munka három hétig tartott, alapos előkészületeket igényelt, a figurák ezúttal is Németországból érkeztek és első körben az átalakításuk történt meg. Úgynevezett utazóközönségből lettek átformálva: a bőröndök, kalapok és egyéb kiegészítők eltűntek és így váltak lassacskán vad oszmán-török hódítókká vagy éppen végletekig elhivatott, áldozatkész védőkké. A másik fontos változás, hogy a szakértőkkel egyeztetve a belső udvarban megjelentek – valószínűsíthető – gazdasági épületek is.

Ezeket az épületeket a valóságban lerombolhatták, majd felhasználhatták a falak megerősítéséhez, azonban a makett megkívánta, hogy ezeket is elkészítsük, és a meglévő szabad területre elhelyezzük. Egy malom és gazdasági tárolók, raktárak, valamint lakóházak kerültek fel az asztalra. – Kissé füstös, valósághű állapotban mutatjuk meg ezeket, amitől a tér még inkább életre kelt – érzékeltette. Az épületek ugyanazzal a technológiával készültek, mint például a várfal: különleges habokat használtak fel, melyeket méretre, formára vágtak, utána pedig különféle glettanyagokkal, több rétegű festéssel, a felületeket öregítve készültek. Füstös, megviselt, leromlott állapotot hoztak létre. A helyszínen még úgynevezett összefestés, néhány végső simítás történt azért, hogy harmonizáljanak az eddigi struktúrákkal, így alakult ki a legújabb állapot – tette hozzá végül Hajnal Péter.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kováécs Zsolt
Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content