info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Érdemes alaposan utánajárni, hogyan is, mivel lehet minél hasznosabban eltölteni a rendelkezésre álló értékes szabadidőt. Lehet sport, kreatív, életmóddal kapcsolatos vagy éppen művészeti tevékenység, a Művház csoportjainak szerteágazó kínálata túlzás nélkül, minden területet centire pontosan lefed. Az Erkel Ferenc Művelődési Központban közel 30 közösség várja az érdeklődőket szeptembertől.

A város legnagyobb befogadóképességű kulturális intézménye nagykoncertek, színházi előadások, szalagavatók, kiállítások, konferenciák állandó helyszíne. Emellett énekkarok, nóta körök, művészeti- és kreatív baráti társaságok, életmóddal- valamint sportoktatással foglalatoskodó csoportok otthona is egyben. Van itt kérem öt nyugdíjas klub, alkotói- és kreatív baráti kör, népdalkör, vegyeskar, bábcsoport, fotó- és társastánc klub, alakformáló- és kismama torna, karate oktatás gyerekeknek, önvédelmi edzés felnőtteknek, megtalálhatóak a legfrissebb trendek és elérhetőek a több mint fél évszázados hagyományok is.

Gyula alapvetően a kulturális és történelmi kincsek gazdag, gyakorlatilag kimeríthetetlen tárháza, azonban aktív közösségekben is bővelkedik. A két vetület nyilvánvalóan összefügg, hiszen a bőséges hagyaték tenni vágyó és tenni tudó, életrevaló, érvényesülésre hivatott, gránitkemény társadalmi alapot feltételez. A jelenleg 10 taggal működő Gyulai Rádióamatőrök Klubjának titkára, Burda Szilárd elmondta, ennek a különleges hobbinak köszönhetően akár több száz vagy éppen több ezer kilométeres távolságban is barátságok köttetnek. A csoport mintegy hat évtizede működik, történeti gyökerei igen mélyre nyúlnak, bizton elegendő Baly Zoltán nevét megemlíteni.

A nagy múltú kórust, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskart Rázga József alapította négy évtizeddel ezelőtt, Perlaki Attila karnagy 2003-ban vette át a szakmai irányítást. A repertoár jelentékeny hányadát Erkel Ferenc kórusművei, átiratai adják, az elsődleges célok között szerepel a nagy zeneszerző hagyatékának ápolása, az életmű népszerűsítése, bemutatása. A József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor Egyesület a helyi és környékbeli alkotókat tömöríti, kezdő és haladó szintű tagsággal. Alkotnak, beszélgetnek, kiállításra, szabadegyetemre járnak. Az egyesület célja, hogy a képzőművészetben az amatőr alkotók ismereteiket bővítsék és fejlődjenek, kiállításokon bizonyíthassanak.

A Magyarvárosi Népdalkör kapcsán elmondható, hogy az éneklés öröme, a népdalok szeretete az elsődleges szervező elv. A taglétszám állandó, s a foglalkozásokon, összejöveteleken vagy új dalokat tanulnak be, vagy a már meglévő repertoárt csiszolják azért, hogy minél jobban szóljon a soron következő fellépésen. Az értékőrző tevékenységet végző csoportot, a Békés Megyei Családfakutató Klubot Gyevnár Erika genealógus vezeti. A közösség 2016 szeptemberében lelt otthonra a művelődési központban. A csoporttagok a családjuk története, múltja iránt érdeklődnek és ezáltal helytörténeti értékmentést is végeznek.

A sor még hosszan folytatható és természetesen folytatjuk is! Az Erkel Ferenc Művelődési Központ szeptemberi kiadványa/programfüzete részletesen bemutatja a csoportokat, közösségeket, az alkalmak, foglalkozások időpontjait és a vezetők elérhetőségeit is. Honlapunkon érdemes a KÖZÖSSÉGEK fülre kattintani, ahol a MŰVÉSZETI, SPORT ÉS MOZGÁS, SZABADIDŐS és ÉLETMÓD kategóriák között lehet böngészni.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Skip to content