info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Sport és mozgás

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ elsősorban a közművelődés háza, avagy stílszerűen a közművelődés gyulai bástyája. Ez természetesen nem jelent kizárólagosságot, hiszen az egészséges életmód fontossága okán a sport- és fitneszfoglalkozások is helyet kapnak az épületben. Plusz, egy-kettő-három érv amellett, hogy miért is érdemes betérni a Béke sugárút 35. szám alatti intézménybe és az azonos címen található Vigadóba is!

A gyulai Művház berkein, avagy termein belül és a Vigadóban közel 40 csoport és heti szinten 60 foglalkozás kapott helyet. A csoportlista, avagy kínálat folyamatosan bővül.

ALAKFORMÁLÓ TORNA

Az alakformáló torna többféle edzéstípust foglal magába, ide sorolható például az intervall. Ez az edzésfajta változó szakaszokra, terhelési és pihenő szakaszra bontja a tréninget: a mozgás nem marad abba teljesen, a résztvevők kisebb intenzitással tornáznak tovább a következő, intenzívebb terhelésig. A másik fajta a klasszikus alakformáló torna, ami kimondottan aerobik elemekre épül – minderről Szentlélekiné Csávás Erika, az edzést vezető tréner adott tájékoztatást.

Edzés hétfőn és szerdán a Vigadóban, pénteken a Művházban 18 órától 19 óráig. További információk a 06-70/529-05-55-ös telefonszámon kérhetők.

ECRIMA

A Békés Megyei Önvédelmi- és Közelharci Egyesület gyulai iskolája igazi különlegességet kínál, az Ecrima-t. Ahogyan Kovács Attila, a mester fogalmazott: Wing-Tsun alapú, a Fülöp-szigetekről eredeztethető harcművészetről van szó, ami minden korosztálynak ajánlható. Hozzátette, a fizikai és mentális egyensúly megteremtése mellett az is fontos szempont, hogy a tréningek jó hangulatban telnek.

Az edzéseket hétfőn és csütörtökön 17 óra és 18 óra között tartják. Jelentkezni személyesen vagy a 06-20/485-36-67-es telefonszámon lehet.

GYERMEK KARATE

Gyulai Karate Egyesület (gyermek karate): Az edzéseken a shotokan karatéval lehet megismerkedni, a gyermekeknek szervezett tréningeken a gyerekek „karatét játszanak” – minderről Baracsi István adott tájékoztatást. Mint a mester fogalmazott, az iskoláskorúakkal foglalkoznak komolyabban, azonban a fiatalabbaknál is fontos szempont a mozgáskoordináció vagy éppen a koncentrációs készség fejlesztése. A kitartás és az akaraterő, valamint az állóképesség erősítése sem hátrány.

A szerdánként 17 óra 30 perctől 18 óra 30 percig tartó foglalkozásokkal kapcsolatosan a 06-70/319-7073-as telefonszámon kérhető bővebb tájékoztatás.

KANGOO

A Kangoo esetében határozottan „bulis” edzéstípusról, alakformáló aerobikról van szó. A csoportos edzéseken alkalmanként 500-1000 kalóriát lehet elégetni – avatott be a részletekbe Palkó Noémi. Ez a 60 perc sosem unalmas, hiszen újabb és újabb koreográfiák kerülnek elő, köszönhetően az edzést vezető tréner kreativitásának. Az elhatározás mellett speciális „kenguru cipő” szükségeltetik, ez a helyszínen igényelhető, Palkó Noémi biztosítja. Aláhúzta, a speciális cipőre emlékeztető alkalmatosság rehabilitációs eszközként is használatos, ezért azoknak is javalott a Kangoo, akik ízületi bántalmakkal, sérüléssel vagy éppen túlsúllyal küzdenek.

Az edzés a Művházban keresendő, hétfőn és csütörtökön 19 órától 20 óráig tart.

IRONFORM

Az Ironform extrém zsírégető óratípus, melynek lényege, hogy az alapgyakorlatokat lassítják le, az izmok ilyen módon nagyobb terhelést kapnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az edzés vontatott vagy unalmas, hiszen az izmok ezáltal nagyobb igénybevételnek van kitéve. Rehabilitációs jellege miatt nagyobb súlyfelesleggel rendelkezőknek és idősebbeknek is ajánlott – fogalmazott Palkó Noémi. „Nem ugrálunk, nem kapkodunk, így még jobb hatást érhetünk el. Az óra után garantált az izomláz. Az edzés online élőben is követhető lesz otthonról az életmód program keretei között.”

Tréning szerdánként 19 órától 20 óráig, érdeklődni a 06-70/779-10-08-as telefonszámon érdemes.

MAZSORETT

A mazsorett tánc tanfolyamról szólva Rábai Szilvia okleveles mazsorett, modern- és gyermektánc oktató elmondta, a mazsorett esetében önállóan is el lehet érni sikereket, nem olyan mozgásformáról van szó, ami párt igényel, nem olyan, mint például a társastánc. A tánc mellett botforgatási technikákat is meg lehet tanulni, így a mozgáskoordináció mellett a kézügyesség is fejlődik. A legfontosabb, hogy az előadást élőzene, élő fúvószene kíséri – húzta alá.

A szerdánként 16 óra 15 perctől, a Vigadóban tartandó egyórás foglalkozásokról Rábai Szilvia szolgálhat bővebb információkkal. Az oktató a 06-70/770-91-14-es telefonszámon érhető el.

GYERMEKTORNA

Szabad Torna Sport Egyesület (gyermektorna): Varga Adrienn aktív versenyzői időszakában fantasztikus eredményeket ért el, a megszerzett ismeretet, tapasztalatot edzőként kamatoztatja.

A tréningeken a torna alapjaival lehet megismerkedni, megbarátkozni. A cél az egészséges életmódra való nevelés, a mindennapos mozgás megszerettetése.

A hétfőn és szerdán tartandó foglalkozások felől 06-30/903-08-01-es telefonszámon lehet érdeklődni.

Közösségek

Megszakítás