info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Szabadidős tevékenységek

Érdemes alaposan utánajárni hogyan lehet jól eltölteni a rendelkezésre álló értékes szabadidőt. Ha rajtunk múlik, akkor lehet például sport és mozgás, kreatív hobbi, művészeti tevékenység vagy éppen életmóddal kapcsolatos ismeretek elsajátítása. Ami rajtunk és csoportjainkon, közösségeinken múlik, megtesszük: tavaly szeptember óta jelentősen bővült a kínálat.

Békés Megyei Családfakutató Klub: Az értékőrző tevékenységet végző csoportot Gyevnár Erika genealógus vezeti. A közösség 2016 szeptemberében lelt otthonra a művelődési központban.

A csoporttagok a családjuk története, múltja iránt érdeklődnek és ezáltal helytörténeti értékmentést is végeznek. A klub vezetője ismertette, két évtizeddel ezelőtt önállóan fogott bele a családfakutató tevékenységbe, majd a levéltárban maradt, immár kutatóként. A családfa-kutatáshoz nagy szorgalom és kitartás szükségeltetik, mert ez a fajta hobbi sokszor aprólékos és időigényes.

A foglalkozásokat csütörtökönként 16 óra 30 perctől 18 óráig tartják. Gyevnár Erika a 06-20/327-79-19-es számon érhető el!

A Balázs Eszter vezette Kreatív Klub azért jött létre, hogy a gyulai kézimunkázók rendszeresen találkozhassanak és segíteni tudják egymást.

A gyakorlottabbak szívesen nyújtanak segítséget, a lényeg, hogy aki szeret kötni, horgolni, gyöngyöt fűzni, mindezt jó hangulatban tehesse. Az alkalmakra mindenkit szeretettel várnak kortól, nemtől, tudásszinttől függetlenül. A csoportban több nyugdíjas van, azonban a huszonévesektől kezdve szinte minden korcsoportból van legalább egy tag. A találkozók külön tematikával szerveződnek, de természetesen nem kötelező jelleggel. A lényeg, hogy mindenki jól érezze magát!

A foglalkozásokat páratlan heteken péntekenként, 15 óra és 19 óra között tartják. Balázs Eszter a 06-30/478-47-12-es számon hívható! 

Nyugdíjas klubok, egyesületek

 Belvárosi Nyugdíjas Klub: A klub megközelítőleg két évtizede működik, a megalakulást követő egy-két évben már Schriffert József végezte a vezetői tennivalókat.

Az összejövetelek elsődlegesen kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget biztosítanak, a tagok találkozhatnak, beszélgethetnek, ahogyan a foglalkozásvezető, Schriffert József mondta: odafigyelnek egymásra. Évente háromszor-négyszer szerveznek nagy közös vacsorákat. Minden nyugdíjast szívesen látnak, szeretettel fogadnak.

Minden hónap első szerdáján találkoznak, méghozzá a 14 óra és 17 óra közötti időszakban. Schriffert József 06-66/461-368

Értelmiségi Nyugdíjas Klub: Mindzsák Erzsébet több mint egy évtizede látja el a vezetői feladatokat, a szabadidős, kulturális programok szervezése mellett nagy hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre, a rendszeres mozgásra.

Kirándulásokat, túrákat, téli és nyári sétákat is terveznek és valósítanak meg, mint mondta, a foglalkozások családias hangulatban telnek. Sokat járnak színházba, moziba, de emellett az ügyes-bajos dolgokat is megvitatják, odafigyelnek, vigyáznak egymásra és természetesen az állandó mozgás révén önmagukra is.

A találkozóikat minden hónap utolsó szerdáján 15 órai kezdettel, egy órás időtartamban tartják. Mindzsák Erzsébet a 06-30/400-94-22-es telefonszámon érhető el!

Gyulai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete: Az immár több mint negyed évszázados egyesület céljait Csonka György ismertette, aki elmondta: szellemi vetélkedőket, utazásokat és esti programokat is szerveznek.

Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulást, ennek érdekében született meg korábban a Nyugdíjas Akadémia elnevezésű kezdeményezés. A programot szoros együttműködésben valósítják meg, melyben a városháza munkatársai mellett a Szent István Egyetem gyulai kara is közreműködik.

Összejöveteleiket hétfőnként és szerdánként 10 óra és 12 óra között tartják. Csonka György a 06-70/339-33-31-es számon érhető el!

Harisnyagyári Nyugdíjas Egyesület: A korábbi harisnyagyári dolgozókat összefogó szervezetet Mészár Ferencné viszi immár több mint öt éve. A fő vezérelv, hogy odafigyeljenek egymásra és jókat beszélgessenek, rendszeresen találkozzanak.

A tagok többsége 70 év feletti, nagyon szeretik a családias alkalmakat. Bár az egyesület azért indult, hogy a gyár dolgozóit fogja össze, azonban a „külsősöket” is szertettel várják, a jelentkezést mindenképpen elfogadják.

Az egyesület tagjai minden hónap utolsó keddjén találkoznak 14 óra és 16 óra között. Mészár Ferencné a 06-20/226-05-50-es telefonszámon érhető el!

Polgári Nyugdíjas Egyesület: Az egyesület 2015-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját, a vezetői tisztséget Bálányi Györgyné látja el. Mint mondta, közösségi programokat, összejöveteleket, foglalkozásokat, kedves kirándulásokat, eseményeket szerveznek.

Sok az egyedülálló nyugdíjas, azonban a nem egyedülállóak is igénylik ezeket a jó hangulatú tevékenységeket – tette hozzá. A tagok rendszeres tájékoztatást kapnak a városi ügyekről, közügyekről, hiszen erre is fokozott igény mutatkozik.

Az egyesületi tagok a találkozóikat minden kedden 14 óra és 16 óra között tartják. Bálányi Györgyné a 06-20/345-50-20-as számon érhető el!

Gyulai Nótakedvelő Nyugdíjasok Klubja: Nagy Ferencné, ahogyan mindenki ismeri, Katika a fő szervező elvvel összefüggésben úgy fogalmazott: a nótázás, éneklés szeretete hozta össze ezt az erős közösséget.

Rendszeresen fellépnek, versenyeket vesznek részt. A környező településeken és Gyulán is nagyon jó hangú nyugdíjas énekesek vannak, akik igazán szívvel művelik ezt a műfajt – tette hozzá.

Mindenkit szeretettel várnak, a hónap utolsó hétfőjén 16 órától 19 óráig. Nagy Ferencnét a 06-30/437-03-36-os számon lehet elérni. 

Bejelentkezés alapján

A 79. Számú Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület több mint 10 éve működik, a vezetői feladatkört Püspöki Zsolt látja el.

A tervek, célok, elképzelések témakörben a legfontosabb cél, hogy a fiatalokat még inkább bevonják a díszmadár, díszgalamb, díszbaromfi tenyésztésbe – mondta el kérdésre.

Kapcsolatfelvétel, bejelentkezés Püspöki Zsoltnál a 06-70/241-55-65-ös telefonszámon lehetséges.

Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület: Szintén nagy hagyományokkal bíró szervezetről van szó, több mint négy évtizede működik.

Haász Ferenc 1975 óta vezeti a lelkes közösséget. A tagok tájékoztatást kapnak az éppen aktuális témákról. Szóba kerülnek a támogatási lehetőségek, a méz árak, de szó esik a méheket fenyegető betegségekről és ezek megelőzéséről, valamint a kirándulásokról és egyéb közösségi tevékenységekről is. A megyei egyesület 650 taggal bír, míg a gyulai 130-at számlál.

A részvételhez nem szükséges aktív tagnak lenni, a méhészet iránt érdeklődő „külsősöket” is szeretettel várják. Minden hónap első hétfőjén 17 órától 19 óráig tartanak összejövetelt. Haász Ferenc 06-30/221-50-94

Gyulai Rádióamatőrök Klubja: A klub titkára, Burda Szilárd elmondta, ennek a különleges hobbinak köszönhetően akár több száz vagy éppen több ezer kilométeres távolságban is barátságok köttetnek.

A közösség mintegy 60 éve működik, történeti gyökerei igen messzire nyúlnak vissza, bizton elegendő Bay Zoltán Lajos fizikust megemlíteni. A gyulavári születésű tudós vezette azt a csoportot, melynek Európában először sikerült radarvisszhangot észlelnie a Holdról. Nevéhez fűződik tehát a magyar Hold-radar kísérlet, a fotoelektron-sokszorozó és a fénysebességre alapozott méterdefiníció.

A tagság előzetes megbeszélés szerint találkozik, ez ügyben érdemes Burda Szilárdot a 06-30/393-99-64-es telefonszámon keresni. 

Megszakítás