info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Vigadó biztosított helyszínt a gyulai szűrővizsgálatokhoz

A Vigadó biztosított helyszínt a Gyulán végzett szűrővizsgálatokhoz. A Szegedről érkezett orvos és három segítője mind a helyszínnel, mind pedig a lakosok hozzáállásával maximálisan elégedett volt. Balog Attila klinikai orvos rezidens úgy fogalmazott, egészen jónak tekinthető a megjelenési arány, már az első napon jóval meghaladta az 50 százalékot.

Néhány nap alatt összesen közel 60 kiértesítettet vártak, a megjelentek és a vizsgálatot végzők érdekében szigorú szabályoknak kellett megfelelni. Egyszerre csupán egy személy tartózkodhatott a vizsgálati helyiségben, ahol nem csupán mintavétel történt, hanem egy speciálisan összeállított kérdőív segítségével értékes, írásbeli adatokat gyűjtöttek a kutatást végzők számára.

Balog Attila közlése szerint a betegtájékoztatót követően kétféle mintavétel történt. Az orrgaratból és a torokból úgynevezett légúti mintát vettek, amelynek segítségével direkt módon igyekeztek kimutatni a vírus jelenlétét. Majd pedig vérvételre került sor, korábbi fertőzések nyomait kutatták, az ellenanyagok jelenlétére fókuszáltak.

A vizsgálati folyamat részeként egy általános laborvizsgálattal megegyező kiértékelés is lezajlott.

Mint a klinikai orvos rezidens kérdésre fogalmazott: a részvételi arány Gyulán egészen jónak tekinthető, a beszélgetés elkészültekor meghaladta a 60 százalékot. Ez viszonylag magas, hiszen volt olyan település, ahol az esemény lezárultakor még az 50 százalékot sem érte el. A személyes benyomásokról szóló kérdésre vonatkozóan elmondta, nem először járt itt, örömmel tért vissza, ő is és a munkatársai is igazán szeretik ezt a takaros kis várost.

A csapatról szólva kifejtette, a munkatársai jól ismerik egymást, mindannyian a Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi Karán, a klinikákon dolgoznak. Hozzátette, neki, mint orvosnak főként a tájékoztatás, a vizsgálatokkal kapcsolatos kérdések megválaszolása volt a feladata. A mintavételt és azok feldolgozását pedig a nővérek végezték.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Cikk és fotó: E. K. Zs.
Címkék: , , , , ,
Skip to content