info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Ötödik születésnapjára készül a gyulai Almásy-kastély. A most elkészült új épületrész terveket és újabb feladatokat hoz az ott dolgozók életébe, akik ajándékozással és játékos fotóponttal várják az évfordulót.

Március 18-án lesz öt éve, hogy Lázár János, akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter átadta a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot. Az épület két éven át tartó felújítása 2,4 milliárd forint került, többségében uniós forrásból valósult meg, amelyet az önkormányzat is kiegészített. A 2016-ban átadott egykori főúri épületben állandó kiállítást, időszaki kiállítóteret, toronykilátót, valamint kávézót és ajándékboltot alakítottak ki.

A 2016-os átadó ünnepségen Görgényi Ernő polgármester a kastély felújításáról szólva kiemelte, hogy magyarországi viszonylatban páratlan turisztikai attrakció jött létre. Úgy fogalmazott: egy olyan korszerű látogatóközpont létrehozásában gondolkodtak a történelmi hitelesség jegyében felújított műemléki épületben, amely a múlt értékeit, a kulturális örökséget élmények során keresztül adja át.

– Az elmúlt öt év valódi sikertörténet – mondja Fekete-Dombi Ildikó. A gyulai kiállítóhelyeket – így az Almásy-kastélyt is – működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: az előzetes várakozásokat a látogatószám már az első esztendőben felülírta, a nyitást követő évek folyamatosan hozták a szakmai elismeréseket is, miközben munkatársaikat több konferencia előadói és múzeumi projekt szakértői feladataira is felkérték.

A pandémia miatt a tavalyi esztendőben mindössze 43 ezren érkeztek hozzánk, az öt évvel ezelőtti nyitás óta azonban összesen több mint 361 ezer vendéget fogadhattunk – összegzett a kiállítóhely vezetője.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont több díjat is begyűjtött az öt év alatt. 2017-ben a példaadó műemlék-felújításért járó ICOMOS-díjat nyerte el, majd ugyanabban az évben a Beton Fesztiválon, a betonépítészet-tervezőknek kiírt kategóriában lett második helyezett Földes László építész munkája. 2018-ban a kastély bekerült az Év Európai Múzeuma díj 40 jelöltje közé. 2019-ben az Európai Kastélyszállodák Szövetsége Örökség és Élmény díját nyerte el a gyulai Almásy-kastély.

A látogatóközpont munkatársai nagy reményekkel tekintenek előre. – Megállunk egy pillanatra, visszatekintünk, de már lépünk is tovább, nincs idő a hosszas merengésre. Gyula város önkormányzata beruházásában elkészült ugyanis az épület mellékszárnyának a felújítása, amivel jelentősen bővül a szolgáltatásaink köre, ezzel pedig új értelmet nyer a látogatóközpont elnevezés – fogalmaz Fekete-Dombi Ildikó.

A kastély a születésnapra nem úgy készül, mint más szülinaposok: ezúttal az ünnepelt ad ajándékot. Játékra hívnak közösségi média felületükön: azok között, akik március 18-ig (megnyitásuk évfordulójáig) posztolnak egy képet a kastélyról, és azt #kastélyszülinap és #almásykastély tagekkel jelölik, 50 db kétfős kastélybelépőt sorsolunk ki.

A gyulai kastély munkatársai gondoltak azokra is, akik egészségügyi sétájuk alkalmával járnak az épületnél. Egy különleges, játékos fotópontot is kialakítanak, hogy az elmúlt időszak folyamatos online történései után a személyes élmény lehetőségét is biztosítsák. A fotópont március 18-tól él majd a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont előtt.

Skip to content