info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Kétórás gálával ünneplik a gyulai Körös Táncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai, hogy közösségük tavaly márciusban betöltötte a hetvenedik évét. Augusztus 20-i műsorukban közel százan idézik fel az utóbbi évtizedek koreográfiáit, beutazva egyúttal a történelmi Magyarországot.

Hetvenegy éve már, hogy 1950 márciusában elindult a Körös Táncegyüttes története. Akkoriban persze még nem így hívták a csoportot, a nagy előd a Béke Néptáncegyüttes volt. Akkoriban sorra alakultak a különböző amatőr művészeti közösségek, a színjátszó csoportok, az énekkarok és a táncegyüttesek.

– A második világháborút követő években Gyulán rendezték meg az ország első néptánc fesztiválját, ezt követően alakult meg az elődként említhető Béke Néptáncegyüttes – idézte fel a Körös Táncegyüttes vezetője. Patyi Zoltán, aki maga is a gyulai együttesben kezdte táncos pályafutását, hozzátette: egy ideig Erkel nevét viselte a társulat, majd 1964-ben az akkori vezető, Szigeti Zoltán javaslatára vették fel a Körös nevet.

– Hét évtized eseményeit, eredményeit lehetetlen egyetlen mondatba sűríteni. A Körös többször érdemelte ki a Kiváló Együttes címet, mint ahogy a hazai néptáncmozgalom legjelesebb eseményén, a legjobbakat összegyűjtő Néptáncantológián is több alkalommal bemutatkozhattunk, a beutazott országok száma is meghaladja a tízet, ráadásul az ország legjobb koreográfusaival dolgozhattunk együtt – mondta az együttesvezető.

2020-ban a koronavírus-járvány nem engedte, hogy a novemberre tervezett születésnapi gálaműsort megrendezzék, így Gyula egyik legrégebbi és legemblematikusabb közösségét az augusztus 20-i ünnepi programban köszönti a város. Az este hétkor, a Tószínpadon kezdődő esemény második részében ad mintegy másfél órás produkciót a Körös Táncegyüttes.

Patyi Zoltán tájékoztatása szerint közel száz táncos idézi fel Born Miklós, Gyalog László és az ő koreográfiáit a 60-as évektől napjainkig. A műsorban részt vesznek egykori és jelenlegi táncosaik, valamint az utánpótlásukként működő Cimbora táncegyüttes tagjai. Az együttessel egykor dolgozó zenészeket a Téglás zenekar képviseli, a jelenlegi zenekart Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere vezeti.

– Szeretnénk színesek és ünnepélyesek lenni, a táncok és zenei kíséretük, valamint az önálló zenei megjelenések a magyar nyelvterület számos különleges folklórjával bíró táját és az együttes évtizedek alatt felépített repertoárját tükrözik. A teljesség igénye nélkül az Erdélyi-mezőség, az Alföld, Küküllő-vidék, a Duna-mente, Sárköz és a Zobor-vidék is megjelenik a műsorban – tette még hozzá Patyi Zoltán.

A Körös Táncegyüttes Körös 70 című jubileumi gálaműsorát augusztus 20-án, a 19 órakor kezdődő városi ünnepi programban láthatják az érdeklődők a Tószínpadon. Az esemény díjtalanul és korlátozások nélkül látogatható.

Skip to content