info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
kastélypark (38)

Történeti kertek, kastélyparkok napja a gyulai Almásy-kastélyban

Június első hétvégéjén valósul meg a Történeti kertek, kastélyparkok napja elnevezésű esemény, amely, csatlakozva a Franciaországban évek óta sikeresen futó programsorozathoz, idén újabb országokkal, köztük Magyarországgal bővült. Az idei esztendőben a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Korabeli képeslap az 1910-es évekből

A kezdeményezésről tudható, hogy Franciaországból indult, ahol 2003 óta a Kulturális Minisztérium Rendez-vous au jardin címmel kertlátogatást szervez minden június első hétvégéjén, évente más-más tematikával azért, hogy az érdeklődők felfedezhessék a közparkokat és a magánkerteket. Az esemény keretében tavaly összesen 2300 park és kert nyílt meg a nagyközönség előtt.

Az idei év témája a „Kertek Európája” lesz, melyben különböző jellegű kertek fenntartói vesznek részt, legyen az történelmi vagy modern, növény-, gyümölcsös vagy közösségi kert. A kezdeményezéshez Belgium, Horvátország, Észtország, Németország, Észtország, Litvánia, Monaco, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország és Svájc is csatlakozott.

Korabeli fotó 1910-ből – Tuska János József tulajdona

A program három napból áll, június 1-én, 2-án és 3-án (péntek, szombat, vasárnap) Szilágyi Sándor történész 10:30-tól és 16 órától tart előadást a látogatóközpontban a gyulai kastélypark történetéről és funkcióiról.

Szászné Várkonyi Adrienn kutatása alapján tudható, hogy a kastélykert egykori kiterjedése a mai terület többszöröse volt. Ide tartozik a kastély a körülötte lévő parkrésszel, a Várfürdő területe, amely a régi park túlnyomó részét teszi ki, a Csigakert, valamint a vár és környéke is.

Mára összesen mintegy 21,7 hektár maradt meg beépítetlenül, amely teljes egészében helyi jelentőségű természetvédelmi terület. Az egykori kastélypark növénytani értéke mellett a terület kertépítészet-történeti, művészeti és kultúrtörténeti értéke is felbecsülhetetlen. Az egykori kastélyparkról a legtöbbet a korabeli térképek, valamint a századfordulót követően készült képek, képeslapok árulnak el.

Korabeli képeslap 1904-ből – Tuska János József tulajdona

A Békés megyei kastélyparkok közül a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély kertje mondható a legjelentősebbnek, hiszen ez az egyetlen kertépítészeti alkotás, amelynek létezése több kerttörténeti korszakon is átívelt, és a fellelt források bizonyítják, hogy a barokk kertek, a tájképi kertek, a gyűjteményes kertek és az eklektikus (historizáló) kertek stílusjegyeit is magán hordozta.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content