info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A kastélyparkban mutatják be elmúlt évi képeiket csabai és gyulai fotósok

A gyulai Székely Aladár Fotóklub és a békéscsabai Márvány Fotóműhely tagjai rendeznek különleges, egynapos tárlatot a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában augusztus 29-én, vasárnap. A magyar fotográfia napja alkalmából rendezett kiállítás 8-18 óra között lesz megtekinthető, természetesen díjtalanul. Az elmúlt év alkotásai című tárlatukban több mint 30 méter hosszban mutatja be egy-egy fényképét 58 alkotó, amelyeket a park fái és kandeláberei között kifeszített szalagokra helyeznek fel.

Augusztus 29. a magyar fotográfia napja annak emlékére, hogy 1840-ben ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen dagerrotípia, amely a fotográfiában az elsőként gyakorlati használatba került képrögzítési eljárás volt. Idén lesz 181 éve, hogy a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.

 

A két kiállító kör:

A Székely Aladár Fotóklub formálisan bár 1984 óta működik, valódi története jóval korábbra nyúlik vissza. A közel harminc személyből álló szervezet – amelynek tagjai a gyulaiak mellett Sarkadról, Békéscsabáról, Mezőberényből, Elekről is látogatják a foglalkozásokat – a fotóművészet számos ágát művelik. A klub szakmai tekintélyére jellemző, hogy fényképésztanulók, sőt hivatásos fotóriporterek is tagjai a gyulai Székely Aladár Fotóklubnak.

A Márvány Fotóműhely alapítói 1997-ben határoztak úgy, hogy hobbijukat szervezett formában folytatják tovább. Képeiken a múlt emlékeinek, a természet, illetve az épített környezet tárgyainak, ezek részleteinek bemutatásával hívják fel a figyelmet a körülöttük levő múltbéli-, és új értékek szépségeire, vagy ezek lassú pusztulására, de készítenek portré és tárgyfotókat is.

Skip to content