info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Rövidesen szolgálatba állhat a koraszülött mentőautó

Megtörtént a koraszülöttek életesélyeit javító különleges mentőautó orvosi eszközökkel való felszerelése, jelenleg a szolgálatba álláshoz elengedhetetlenül szükséges engedélyeztetési eljárások zajlanak – minderről dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed adott tájékoztatást. A beszerzés példaértékű összefogásnak köszönhetően, majd két éven át zajló kitartó és fáradtságos munka eredményeként valósulhatott meg. A speciális felszereltségű gépjárművet a tervek szerint június 30-án a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont parkjában tartandó, családi napként jellemezhető pikniken mutatják majd be.

A koraszülöttek életesélyeit javító mentőautó átadása 2017 szeptemberében volt – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Az egész megyét, sőt az országrészt megindító gyűjtés 2016 őszén indult, a mentőautó hivatalos átadása 2017 szeptemberében történt meg a Gyulai Vár előtti területen. A gépjármű nagyságrendileg 30 millió forintba került, míg a szükséges eszközök mintegy 20 millió forintba kerültek. A Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány június 30-án családi napot szervez az Almásy-kastély parkjában, a rendezvény a Kora Picnic nevet viseli.

– Ez lesz a koraszülött mentőautó születésnapja és azt tervezzük, hogy minden évben megünnepeljük majd – ismertette a Békés Megyei Központi Kórház neonatológus főorvosa.

A különleges felszereltségű gépjármű beszerzése hatalmas összefogásnak köszönhetően valósulhatott meg – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A kezdeményezés „szíve és motorja” hangsúlyozta, mindenkit szeretettel várnak a családi piknikre.

– Azt szeretnénk megünnepelni, hogy a mentőautó beszerzése és felszerelése teljes egészében megtörtént – fejtette ki, aláhúzva, folyamatban vannak az engedélyeztetési eljárások, remélhetőleg a Kora Picnic alkalmával be tudják majd mutatni a gépjárművet a családoknak, az érdeklődőknek.

Koraszülött intenzív osztálynak is tekintető speciális mentőautó legközelebb Szegeden és Debrecenben, 110-120 kilométerre található, ezért volt kiemelten fontos cél, hogy Békés megye területén is állandóan rendelkezésre álljon egy ilyen jellegű gépjármű. Nagyon fontos, hogy a mozgó, koraszülött intenzív osztály a szakszemélyzettel együtt itt helyben, kevesebb idő alatt tud rendelkezésre állni.

Az ellátási idő ezáltal jelentősen rövidül és így a csöppségeik életesélyei is javulnak. Kevesebb várakozással történhet meg adott esetben egy műtéti eljárásra, orvosi beavatkozásra történő szállítás. A felszereléshez tartozik például egy lélegeztető-gép, többféle infúziós pumpa, több monitor, mintha ténylegesen az intenzív osztályon lenne a gyermek.

Kiemelte, a beszerzés által javul az ellátás és hatékonyabbá válik az orvosi munkavégzés. Mint megfogalmazta, a családi nap célja az ünneplés mellett a figyelemfelkeltés, hiszen a mentőautó működtetése, fenntartása is jelentős költségekkel jár és csak folyamatos támogatással oldható meg az üzemeltetés.

Aki tehát továbbra is segíteni szeretne, nyugodt szívvel megteheti, a szükséges információk

a viharsarkimento.hu oldalon érhetők el!

A mentőautó működtetése, fenntartása is jelentős költségekkel jár és csak folyamatos támogatással oldható meg az üzemeltetés – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A beszerzés hatalmas összefogás eredményeként történt meg, részt vett benne az összes Békés megyei település, azonban a gyulai önkormányzat kiemelt szerepet vállalt – fogalmazta meg a köszönet szavait a gyermek és csecsemőgyógyász szakember, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette, Gyula város vezetése, a hivatal és természetesen a kórház vezetése és munkatársai, továbbá a megyei települések polgármesterei, valamint a vállalkozók, a lakosság is hatalmas részt vállalt abban, hogy ez a csoda megvalósulhatott.

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , , , , , ,
Skip to content