info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont garantált programjainak köszönhetően lehetőség adódik arra, hogy a hónap utolsó szombatján találkozz Szöszivel, a rókalánnyal! Szöszi gazdája, Gombos Tamás a közelmúltban mindenkit biztosított arról, hogy a kis tekergő jól van és, hogy a szökést, majd kalandos hazatérést követően készen áll a látogatókkal való találkozásra.

Minden hónap utolsó szombatján Szilágyi Sándor történészé, Gombos Tamásé és védencéé a megosztott főszerep a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. Történész munkatársunk a korabeli vadászati szokásokról mesél 15 órai kezdettel, Magyarnak való úri passzió címmel. Az esemény keretében arra is lehetőség nyílik, hogy látogatóink megismerkedjenek a Szöszi névre hallgató jószággal és nevelőjével, Gombos Tamással, aki a Vadkaland című szériából is többeknek ismerős lehet. Mint Tamás fogalmazott, mostanában igen nagy a sajtóérdeklődés, nemrégiben jártak náluk a Békés Megyei Hírlap/Beol munkatársai és többek között a Duna Televízió stábja is bejelentkezett hozzájuk.

Szöszi egy éves és négy hónapos, első generációs háziállat. Fiatal korával gyakorlatilag tininek számít. Háromhetesen, valószínűleg vadászat következtében lett árva és közvetetten az erdőből került Tamáshoz, ettől függetlenül nem kutyásodott el. Ez csak annyit jelent, hogy nem ugat és részben megőrizte kvázi szelidítetlen mivoltát, bár a szökés nyilvánvalóan echte háziállatok esetében is előfordulhat. A rókaleányt egy vadőr mentette meg, ő ajándékozta aztán tovább és így jutott el jelenlegi gazdihoz. A „simabőrű” látta a Vadkaland több részét, amiben egy borz is szerepelt, ebből gondolhatta, hogy a Gombos testvérek egy rókát is biztosan jól tudnak majd tartani.

A gyerekeknek szóló horgász-vadász filmsorozat nevelő hatásra törekszik, a felnövekvő generációknak szeretnének irányt mutatni. A tálalás ember- és állatbarát, ami jó hatást gyakorol a gyerekekre. A róka nevelése, szocializálása azért is különösen fontos, hogy közvetlen közelről be lehessen mutatni az érdeklődőknek. Akár meg is lehet simogatni. Iskolákba, óvodákba, gyerektáborokba járnak, előadásokat tartanak, nagy figyelmet fordítanak az edukációra, példamutatásra. Szösziről még azt érdemes tudni, hogy a délelőtti órákban nagyon aktív, nem igazán marad egy helyben, nem szeret ücsörögni. Délután azonban sokkal visszafogottabb, nyugodtabb, ez ugyanis a pihenési ideje. Azt hiszem, mindnyájunk van ilyen munkatársa, nem csak Tamásnak.

A szombati eseményen való részvétel díjtalan!

Az Almásy-kastély garantált programjairól ide kattintva találsz bővebb információkat!

Még több érdekességet itt találsz!

Fotó: Incze László
Cikk: E.K.ZS.
Skip to content