info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Új képtároló mechanikát kap a Kohán Képtár. A kiállítóhely raktárában több mint 4000 alkotás tárolásának nehézségei oldódnak meg a fejlesztéssel, amelyre a gyulai önkormányzat pályázott.

A gördíthető festménytároló rendszer beszerzésére – amelyet ezekben a napokban építenek be – négymillió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert a helyhatóság.

– A 12 méter hosszú berendezés beszerzése rendkívül időszerű volt már, hiszen a régi polcokon már nem lehetett szakszerűen tárolni a műtárgyakat – tájékoztatott Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője. Mostantól biztonságosan és korszerűen helyezhetjük el az alkotások egy részét – tette hozzá.

Közlése szerint a fejlesztés első felén lesznek túl a képtároló megépültével. A létrejövő mintegy 270 négyzetméternyi felület ugyanis nagyjából a fele a szükségesnek, így azon a nagyobb képeket elhelyezik el. A sok alkotás további tárolók beszerzését igényli, a kisebb művek az eddigi raktározás szerint kerülnek vissza egyelőre a raktárba.

A képtár raktárában Kohán György hagyatékának 665 festménye és 2370 grafikája mellett az Erkel Ferenc Múzeum 552 darabos képzőművészeti gyűjteményét, Lajos Ferenc és kortársai 451 darabos grafikai gyűjteményét és Bene Lajos műgyűjtő 119 darabos hagyatékát is őrzik.

A Kohán Képtár a szerelést, majd a kiállítótérbe kirakott alkotások visszapakolását követően június 8-ától (keddtől) lesz látogatható ismét. Az újra nyitás napjától új időszaki kiállítást, dr. Árvai József A művészet ereje című tárlatát is láthatják majd Kohán György képei mellett a képtár vendégei.

Skip to content