info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Idén sem hagyja karácsonyi koncert nélkül a helyieket a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar. Bár a járványhelyzet miatt élőben, közönség előtt nem szolgálhatnak, tavalyi ünnepi hangversenyük felvételének ismétlésével hangolják a nézőket a karácsonyra.

Felvételről nézhetik meg a gyulai kórus tavalyi karácsonyi koncertjét a Gyula Televízió nézői a 2019-es hangverseny december 19-i ismétlésében.

A kórus minden évben ad koncertet a szeretet ünnepe előtt. Elmúlt évi, tizenhatodik karácsonyi koncertjük is követte azt a hagyományt, hogy produkcióikkal „beszámolnak” az évi munkájukról, hiszen hangversenyük első felében azokból a művekből elevenítettek fel néhányat, amiket az év valamely fellépésén már énekeltek. Megszólalt így ezek közül – s a december 19-i televíziós ismétlésben is hallható lesz ismét – Kodály Zoltán Adventi éneke, egy részlet Liszt Ferenc: Via crucis című művéből és a Rabszolgák kara Verdi Nabucco című operájából. A műsor második felében a barokk korból indulva a kortárs szerzők dallamaiig jelenik meg a karácsony (szerepel abban például két tétel Esterházy Pál 1711-ben megjelent Harmonia caelestis című művéből, amely a magyar barokk zene zenetörténeti jelentőségű alkotása), míg a befejező részben, hagyományaikat megőrizve, közönségükkel közösen énekelt karácsonyi dalok csendülnek fel.

– Hiányzik az adventi fellépés, hiszen ebben az időszakban halmozottan érezzük közönségünk igényét az énekelt dallamokra, az emberi hangra, s ugyanígy érzünk mi magunk is – fogalmazta meg Perlaki Attila karnagy – de tudomásul kellett vennünk, hogy a legkedveltebb fellépésünkről ebben az esztendőben le kell mondanunk. Hozzáteszi: a legfontosabb év közbeni fellépéseknek sincs meg az a hangulata, különlegessége, amely a karácsony előtti koncert emelkedettségéhez fogható.

Az Erkel Ferenc Vegyeskar 2019-ben, a gyulai Vigadóban rögzített hangversenyén közreműködik az Alföld Quartet, zongorán kísér: Gál Csaba művésztanár, szólót énekel: Tokai Ágnes művésztanár. A fellépőket Perlaki Attila karnagy dirigálja.

A koncert december 19-én (szombaton) 20.30 órai kezdettel élvezhető ismét a Gyula TV-n és a Gyula TV YouTube csatornáján.

Skip to content