info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Az 50 éves Gyulai Művésztelep reprezentatív tárlatával folytatódik a Kohán Képtár időszaki kiállításainak sora. A szeptember 21-én megnyíló tárlaton az egyik legrégebb óta, folyamatosan működő nyári művésztábor alkotói mutatkoznak be.

A Gyulai Művésztelep arról ismert, hogy itt fejlődött ki a dél-alföldi realista látásmódnak egy új változata. A realizmus új szellemi iskolájának a hétköznapi ember és az ő hétköznapi környezete a témája. Dokumentarista tárgyilagosság és a szociográfia emberközpontú érzékenysége jellemzi a csoport alkotásait. Többrétegű tartalmakat bontanak ki egy-egy téma kapcsán, amelyben társadalomkritika is vegyül a megértő líraiság mellé.

A Gyulai Művésztelep valamikori fiatal pályakezdő alapítói mára beérett, önálló alkotókká váltak, akiknek tanítványaival, szimpatizáló pályatársaikkal bővült a csoport. Ma 25 olyan művész állít ki a „Gyulai Iskola” nevében, akik együtt ünnepelnek az alapító tagokkal. A kiállítás címe: MOST – az 50 éves Gyulai Iskola legújabb alkotásai.

Az utóbbi öt év termése is igazolja, hogy művészeti stílusuk, realizmusuk korszerű, a mai emberről szól a mai embernek. A tárlatlátogató nem esztétizáló, lakásdíszítésre is alkalmas képeket fog látni, hanem a mai magyar valóságnak tükröt tartó őszinte vallomásokat a szegénységben élő egyszerű emberekről és életkörülményeikről.

A kiállítást kiegészíti egy nyílt nap, amivel a művészek október 17-én ajándékozzák meg az őket már 50 éve befogadó, támogató várost. A nap délelőttjére kirakó játékkal, kvízjátékkal, kreatív kompozíciós játékkal várják a gyermekeket, akik közül a legügyesebbek ajándékot is kapnak. A nap második felében a felnőttek is játszhatnak, de vetítéses előadásokon az alkotók segítségével beleláthatnak az alkotó folyamatba is.

A kiállítást – ami része a Magyar Festészet Napja országos rendezvény sorozatnak – Gyarmati Gabriella, a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze nyitja meg, s november 17-ig tekinthető meg a Kohán Képtárban.

Címkék: , ,
Skip to content