info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar, a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar és a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar ad közös hangversenyt október 29-én a gyulai művelődési központban. A Stuttgarttól alig több mint 10 kilométerre fekvő, közel százezer fős város szimfonikus zenekara egy Gyuláról elszármazott, ott élő zenetanár, Sonkoly Mónika kezdeményezésére érkezik a fürdővárosba.

A Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar egy igényes, kiváló amatőr együttes. Tagjai többnyire lelkes hobbizenészek, zenei pályán tovább tanuló fiatalok, valamint profi muzsikusok. Az együttes, ami tavaly ünnepelte alapításának 60. évfordulóját, szimfonikus műveket és szimfonikus kíséreteket (versenyműveket, kórusműveket, színházi kíséreteket) szerepeltet repertoárján.

A helyi koncertek mellett többször szerepeltek oroszországi és csehországi testvérvárosokban. Az együttes tagja Sonkoly Mónika, aki családjával 2013 óta él Ludwigsburgban, s aki előtte a Harruckern János Közoktatási Intézmény zenepedagógusa volt.

A zenekar karmestere és művészeti vezetője Hermann Dukek, aki 2017 óta vezényeli az együttest. A karmester zenei tanulmányait Stuttgartban és Detmoldban végezte egyházzene, magánének és karmester szakokon. Pályája során dirigálta többek között a heidenheimi, a drezdai és a magdeburgi opera zenekarait is.

A Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar gyulai koncertjének két közreműködőjét – a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskart és a békéscsabai Bartók Béla Vegyeskart – a kórusok karnagya köti össze. Perlaki Attila 16 éve áll a gyulai, s 13 a békéscsabai vegyeskar élén. Nem véletlen tehát, hogy az évek során számtalan közös produkcióban szerepelt együtt a két énekkar. Az operairodalom gyöngyszemeiből már korábban is voltak közös előadásaik, melyeknek szólistája akkor is Galambos Hajnalka énekművész volt, aki jelenleg a békéscsabai Jókai Színház tagja.

A gyulai énekkar számtalan díj és szakmai elismerés birtokosa – két legutóbbi büszkeségük ez évből való: a kétévente megrendezésre kerülő Keszthelyi Dalünnepről Arany Dicsérettel tértek haza a nyáron, néhány hete pedig a Békés megyei Zeneművészeti Prima-díjat adományozta a kórusnak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Békés megyei szervezete.

Október 29-én, a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban felcsendülnek kórusok – a zenekarral közös előadásban – Erkel, Verdi, Bizet, Mascagni operáiból, valamint a zenekar önállóan szólaltatja meg Johann Strauss, Wagner, Elgar, Grieg, Bizet és Brahms műveit.

Skip to content