info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A gyulai Almásy-kastély az eltelt közel három évben nem csupán az állandó tárlattal, és különleges programjaival varázsolta el a látogatókat. Az időszaki kiállítások rendre egyedi, kreatív, interaktív módon biztosították az élmény, a kaland és a felfedezés lehetőségét.

A megnyitó évében a Várak, kastélyok, rezidenciák címet viselő kollekció vendégszerepelt a kastélyban, majd az immár saját készítésű összeállítások hengereltek.

Az Aradi Múzeumi Komlexummal közös Letétetett – Bevégeztetett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseit, mártírjait mutatta be személyes tárgyaikon és történeteiken keresztül, valamint a gyulai események felfejtése által. A Herendi Porcelánmanufaktúrával együtt szervezett és kivitelezett kiállítással összefüggésben a mai napig indokolt a szuperlatívuszok használata. A tradíció és az innováció jegyében összesen közel félezer unikális porcelánt mutattunk be, a biztosítási érték megközelítette a 80 millió forintot.

Az Eltemetett vár névre keresztelt lelemény a gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeiről számolt be úgy, hogy a felhasznált tudományos módszerek ismertetése mellett a már ismert képi és írásos forrásokat is bemutatta.

A sort a Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című tárlat folytatja. Az ország harmadik legrégebbi vidéki közgyűjteményének darabjai az eltelt másfél évszázad helyi, környékbeli történeteiről mesélnek. Teszik mindezt olyan módon, hogy az nem csupán a gyulaiaknak és környékbelieknek érdekes és sokatmondó. A kiállítási tárgyak egyenként is ritka különlegességként jellemezhetők, együttes bemutatásuk és a megjelenítés módja pedig tényleg mindent visz.

Az Erkel Ferenc Múzeum – Liska András által vezetett – gárdája, kiegészülve a kastélybeli munkatársakkal olyat tett le az asztalra, amire még a kritikus szemlélők is rámondhatják: könnyedén lehet az év kiállítása.

Az utóbbi időszakban a három kurátor közül Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus és Liska András régész már megszólalt az általunk közzétett werkvideókban, ezúttal pedig Cseresznyés János történész következik.

Az Incze László által készített videó a gyulai Almásy-kastély Facebook-oldalán található, mint megannyi egyéb érdekesség.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content