info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Események betöltése

Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum

2018-09-08 - 2019-09-08

Az Erkel Ferenc Területi Múzeum Magyarország harmadik legrégebben alapított vidéki múzeuma, Mogyoróssy János, a múlt értékeinek megőrzése iránt elkötelezett gyulai nemesember, gazdatiszt 1868-ban hozta létre. A 2018. szeptember 8-án, a múzeum alapításának 150 éves évfordulója alkalmából, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban nyíló időszaki kiállítás a gyűjtemény jeles darabjai mellett eddig be nem mutatott műtárgyakat tár a közönség elé.

A tárlat célja a múzeum sokszor viszontagságos történetének, munkatársai áldozatos munkájának, a több tízezer műtárgy kiemelkedő elemeinek és általuk a térség történelmének méltó bemutatása.

Gyula város revitalizált, barokk eredetű kastélya különleges, egyúttal kiváló helyszínt jelent az Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményének azt megillető bemutatására. A kastély kiemelt vonzerejének köszönhetően ugyanis jó eséllyel várható, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra legszebb alkotásait bemutató 2017-es időszaki tárlat megközelítőleg 33 ezres és a most véget ért, a Gyulai Várhoz kapcsolódó régészeti kiállítás több mint 30 ezres vendégszámához hasonlóan sok látogató ismeri meg a múzeum történetét és értékeit. Ezt garantálhatja az is, hogy az állandó kiállítás egyedi modernségéhez igazodva épül a tárlat.

A múzeum történeti, régészeti és néprajzi szakágának műtárgyait modern, 21. századi interaktív eszközökkel, installációkkal, látványos vizuális hatásokkal hangsúlyozva mutatják be. A történeti gyűjtemény gazdag fotótárából származó válogatott felvételek érdekes részletei például egy mobil applikáció segítségével fognak előtűnni, amellett, hogy a látogató kedvére lapozgathat az interaktív képernyőn megjelenő darabok között is. Az eredeti üvegnegatívok kivetítése is elősegíti egyes témák megismerésének élvezetes befogadását. A tárlat készítői hiszik, hogy a Gyulán és környékén gyűjtött népdalok, interjúfelvételek interaktív meghallgatása is fel fogja kelteni a látogatók érdeklődését. Mivel a kiállításban a szakterületek kutatási és feldolgozási folyamataiba is bepillantást lehet nyerni, a régészeti ásatások, dokumentálások módszerei és eszközei is interaktív módon kerülnek bemutatásra. Az egyes tematikák mélyebb rétegeinek feltárását múzeumpedagógiai programok fogják segíteni.

A gyulai múzeum teljes gyűjteményének bemutatása természetesen lehetetlen. A kiállítás készítői ezért a gyűjtemény legérdekesebb, leglátványosabb, legkülönlegesebb, legizgalmasabb történettel bíró műtárgyait teszik ez alkalommal közszemlére.

Ilyen például az a színarany koszorú, amit Erkel Ferenc 1888-ban, fél évszázados karnagyi jubileumán, a nemzet ajándékaként kapott. A tárlat megtekintői találkozhatnak azzal a bronz sisakkal is, ami 1872-ben került elő Endrődnél, s ami 1874-ben az elsők között jutott a gyulai múzeum tulajdonába. A kora vaskori sisak több mint 2500 éves, s megjárta az 1889-es párizsi világkiállítást is.

A Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című tárlat 2018. szeptember 8-án (szombaton) 17 órakor nyílik a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont emeleti, időszaki kiállítóterében. A kiállítás 2019. szeptember 8-ig látogatható.

Részletek

Kezdés:
2018-09-08
Vége:
szeptember 8
Esemény kategória:
Esemény címkék:
, , , , , , ,

Helyszín

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Gyula, Magyarország
Telefon:
(+36-66) 650 218
Honlap:
https://www.gyulaikastely.hu/