info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A világ egyik legismertebb meséjét hozza Gyulára a Turay Ida Színház. Október 4-én Hófehérke és a hét törpe című produkciójából tart három előadást a művelődési központban a fővárosi teátrum.

Volt egyszer egy gyönyörű hercegnő, Hófehérke, akinek pokollá tette életét féltékeny mostohája, a királynő. A királyi kastélyból elűzött Hófehérke szerencsére hamarosan otthont talált az erdő mélyén lakó hét kedves törpe házikójában. A gonosz bűbájjal rendelkező mostoha továbbra sem tett le arról, hogy Hófehérkét félreállítsa útjából. Különböző praktikákat eszelt ki, de a véletlen különös fordulatával Hófehérke megmenekült és a mese boldog véget ért…

Bár az Aarne-Thompson-féle folklórbesorolásban 709 Hófehérke-típusú mesét találunk, a Grimm testvéreknek köszönhetően mi már így ismerjük ezt a tündérmesét. Míg a törpék helyén – más népeknél – általában rablók szerepelnek, a beszélő tükröt pedig egy, a nappal vagy a holddal folytatott párbeszéd pótolja (egy Albániából származó variációban a főszereplő negyven sárkánnyal élt, az alvást pedig egy gyűrű okozta), a mesegyűjtőként és nyelvtudósként ismert német fivérek által közölt történetben törpék és varázstükör jelenik meg.

A Grimm testvérek gyűjtéséből fennmaradt (és legismertebb változat) először 1812-ben jelent meg a Gyermek- és családi mesék című kötetben.  A könyv a német romantika egyik jelentős alkotása volt, a Hófehérke mellett olyan közismert meséket tartalmazott, mint a Jancsi és Juliska, a Hamupipőke, a Rapunzel és még rengeteg olyan német népmese, amelyek addig szájhagyomány útján terjedtek. A világ egyik legismertebb mesegyűjteményét – amelyben szinte az összes meseműfaj fellelhető – az UNESCO 2005-ben a világörökség részévé nyilvánította.

 

  1. október 4-én a Turay Ida Színház hozza el Gyulára a törpék között menedéket találó lány történetét. A teátrum három alkalommal játssza a zenés mesejátékként színpadra állított produkciót, amelyet a Grimm testvérek története alapján Topolcsányi Laura írt.

Az előadást szinte napra pontosan egy évvel a fővárosi bemutatót követően láthatják a gyulai nézők.

 

Videó ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=oLyCCa8MeGQ

 

 

Jacob és Wilhelm Grimm – Topolcsányi Laura:

Hófehérke és a hét törpe

mesejáték

Hófehérke         Magyar Bernadett

Mostoha             Nyírő Bea

Morgó, Vadász Tóth Alex

Vidor                     Szántó Szandra

Tudor                    Borbély Krisztina

Hapci                     Sipos Judit

Szende                 Szuromi Bernadett

Szundi                  Topolcsányi Laura

Kuka                      Merk László

Királyfi                  Valázsik Péter

 

RENDEZŐ: Nyírő Bea

 

Időpont: 2021. október 4. (hétfő) 8.30, 10.30, 13.45

Helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ (Gyula, Béke sgt. 35.)

Jegyár: 2000 Ft

Jegyek korlátozott számban a helyszínen kaphatók.

Skip to content