info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Élő hangszeres zenetörténeti előadás a kastély évszázadaiból

November 9. (szombat) 11 órai kezdettel egy igazán különleges eseményre várják az érdeklődőket a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. A századokon átívelő zenetörténeti előadáson a reneszánsz, a barokk, a romantika, a klasszika és a XX. század egy-egy jellemző zeneműve és zeneszerzője jelenik meg. Praetorius, Vivaldi, Mozart, Erkel és Sosztakovics zeneműveit Gyalogné Veres Katalin és Kovácsné Kerekes Dalma, a történeti narrációt pedig az esemény szervezője, Szappanos Gábor történész adja elő.

A gyulai kastély tulajdonosai mindig is kedvelték a zeneszót, Harruckern Ferenc egy alkalommal még össze is nyittatta a termek ajtóit, hogy jobban hallja a muzsikát. Ezen a délelőttön azonban nem ugyanaz szól majd mindenhol; az Almásy-kastély egyes termeiben különböző hangszerek csendülnek fel különböző korokból, hogy az elhangzó zenetörténeti előadást kísérjék. A főúri rezidenciákban egykoron oly népszerű házi muzsikát idézi meg a program, mely a kivételes környezetben egyedi élményt nyújt – nem csak a klasszikus zene kedvelőinek.

Mint Szappanos Gábor elmondta, a koncepció és a helyszín sem szokványos. A hegedű duó által előadandó zeneműveket a kapcsolódó történeti háttér teszi tágabb értelemben is elhelyezhetővé. Az állandó tárlat egy-egy helyisége szolgál majd külön-külön helyszínként, a különböző korok különböző termekben jelennek meg. Gyalogné Veres Katalin úgy fogalmazott, nem mindennapos eseményről, nem a megszokott, érdekes és egyedi fellépésről van szó. Ő és Kovácsné Kerekes Dalma alapvetően hegedűtanárként, kamaraművészként tevékenykednek, több együttesben is szerepet, feladatot vállalnak.

Az esemény kastélybelépővel látogatható.

Az Almásy-kastély további eseményeiért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: E. K. Zs.
Skip to content