info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Július 18-án 17 órakor nyílik és szeptember 3-ig tekintető meg a Gyulai Nyári Művésztelep záró kiállítása az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A tárlat keretében ezúttal mintegy 40 művész közel félszáz alkotása lesz látható.

A Gyulai Művésztelepet 50 évvel ezelőtt, azaz 1969-ben Albrecht Júlia, Balogh Gyula, Lakatos József Péter, Marosvári György, Szakáll Ágnes, Székelyhidi Attila és Tömpe Emőke alapította. Rácz Katalin, Lukács István, Szőke Sándor, Vancsura Rita, Horváth Ildikó, Sáfár Pál, Györffy Péter, Huszák Zsuzsanna és Pethő Anikó törzstagként említhető.

A működés szerkezete a Nagybányai Művésztelep felépítését követi, stílusában azonban eltér – minderről Albrecht Júlia adott tájékoztatást. Hozzátette, a telep nyaranta szabadiskolaként is működik, ami a fiatal művészek útját, tanulmányait egyengeti.  A táborban van lehetőség műtermi alkotásra modellel, szabadban való munkára, esténként pedig szakelméleti előadások színesítik a művésztelep életét. Kiemelte, a Nyári Művésztelepet szükséges különválasztani a Gyulai Iskolától, mely a törzstagok szellemi közösségét adja, és ez nem egyezik meg.

Mint Albrecht Júlia fogalmazott, az alapító és a törzstagokon kívül megközelítőleg 20 külsős művész tartózkodik itt, összesen 40 művész van jelenleg a táborban. Azon kérdésre, hogy idén volt-e meghatározott téma, elmondta: idén és ezt megelőzően sem volt meghatározott téma, mindenki szabadon alkothat.

A terveikről szólva kifejtette, szívvel-lélekkel készülnek az 50. évfordulóra, a Kohán Képtárban szeptemberben nyíló összefoglaló tárlat lesz az egyik csúcspontja annak a programsorozatnak, mellyel megünneplik a kerek évfordulót. A nagy eseménynek fővárosi vonatkozása is lesz – tette hozzá végül.

Címkék: , , ,
Skip to content