info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Gyulán is működik már A Szakkör. Ezekben a napokban a fafaragás alapjairól forgatnak filmet az Erkel Ferenc Művelődési Központban az NMI tudásmegosztó online felületére.

A Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör elnevezésű online felületének célja, hogy a hagyományos szakköri tevékenységek egyes fázisaiba az internet segítségével avassa be a látogatókat, ezáltal összegyűjtse, rendszerezze és népszerűsítse a különböző közösségi tevékenységi formákat.

A felület bemutató videókon keresztül díjmentesen biztosít lehetőséget a szakköri tevékenységek kipróbálására, megismerteti a látogatókkal a közreműködő mestereket és oktatókat, akik magas szinten, több évtizedes tapasztalattal rendelkezve vállalkoznak tudásuk megosztására.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Erkel Ferenc Művelődési Központ is. A gyulaiak Széll János etnográfus, fafaragó népi iparművésszel forgatnak rövid filmeket, aki a fafaragás alapjait mutatja be ezekben, és próbálja megszerettetni a nézőkkel ezt a szakmát. A kezdő szintű feladatokat egyre nehezebb foglalkozások követik majd; készül videó film a síp, a fütyülő, a csörgő, a járóbot és számos más érdekes játék elkészítéséről.

A felvételek a bemutatkozó és az első két foglalkozást rögzítő videóval ezen a héten készültek el, az újabb forgatási napok február elején lesznek. A vágást és az utómunkákat követően február végén kerülnek fel a fafaragásról rögzített rövid filmek a https://www.aszakkor.hu/ weboldalra.

Skip to content