info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Kincses városban a gyulai kiállítóhelyek, történelmi és kulturális értékek is bemutatkoztak

Újságíró legyen a talpán, aki a IX. Kolozsvári Magyar Napok mintegy 630 eseménye közül rögvest rá tud bökni a legérdekesebbekre. Nem is ajánlott megakadni egy-egy koncertnél vagy beszélgetésnél, hanem sokkal inkább javallott a programsor üstökét megragadva a legfőbb mondanivalóra koncentrálni. A nyolc napig hömpölygő, ezerszínű pezsgésben is érdemesnek mutatkozott a leginkább illetékes személyhez fordulni, aki jelen esetben egy régész. Gergely Balázs immár egy évtizede munkálkodik azon, hogy a magyarság kulturális értékeit tárja a nagyközönség elé.

Szabó Balázs Bandája a főtéren – A szerző felvétele

A főszervezőről tudni érdemes, hogy alapvetően régésznek tekinti önmagát, de emellett, a rendezvényszervezői, közösségszervezői tevékenységén felül a gyalui kastélyt is ő működteti. Pontosabban, Méhes György Kossuth-díjas író fiával, Nagy Elekkel közösen működtetik egy alapítványon keresztül. Erdély egyik legjelentősebb középkori műemlékéről van szó, amit Nagy Elek megvásárolt és az alapítványnak adományozott. A kastélyhoz egy 14 hektáros park is tartozik, ebből a kiváló „alapanyagból” szeretnének kulturális központot létrehozni, ami az erdélyi kulturális életet kívánja megjeleníteni, bemutatni és szórakoztató, interaktív, 21. századi módon az érdeklődők elé tárni.

Gergely Balázs főszervező – A szerző felvétele

A Kolozsvári Magyar Napokat azért hívta életre, hogy egy több évtizedes űrt töltsön be a helyi magyarság életében. Hunyadi Mátyás szülővárosáról, a Kincses városról dióhéjban legalább annyit érdemes tudni, hogy az anyaországon kívüli területeket figyelembe véve itt él az egyik legnépesebb magyar közösség. A város 300 ezret meghaladó lakosságának hatodrésze magyar ajkú. Kolozsvár Erdély fővárosaként említhető, és az eltelt évszázadokban olyan gazdag értéktárrá vált, mellyel mindenkor számolni kellett.

Mint Gergely Balázs fogalmazott, a román hatalom mindig is számolt ezzel a várossal és számos kísérletet tett arra, hogy megváltoztassa az etnikai arányokat és letörje a magyarság törekvéseit. Az eltelt időszakban azonban sok minden átformálódott: tíz évvel ezelőtt nemhogy a főtéren, még félreeső köztereken sem lehetett magyar eseményeket szervezni. A monstre fesztivál ma már a teljes belvárost kitölti, s mintegy 250 ezer érdeklődőt vonz.

– A kezdetekkor az volt a cél, hogy elmossuk a szellemi határokat és a fesztivál a Kárpát-medence meghatározó seregszemléjévé váljon, ahol évről-évre a magyar kultúra legfrissebb érdekességei jelennek meg – foglalta össze. A palettát teljes egészében igyekeznek lefedni, a zene, a gasztronómia, az irodalom és a helyi kézműves értékek is megjelennek a kínálatban. A turizmust sem szabad kifelejteni a felsorolásból, hiszen az esemény arra is remek lehetőséget kínál, hogy a turisztikai szolgáltatók is megmutathassák míves portékáikat.

Kolozsvári Magyar Napok ❕ 😎A Kincses város közel 250 ezer látogatót vonzó kulturális seregszemléjén a gyulai turisztikai attrakciók is megtalálhatók. Minderről Kocsis János és Erdei-Kovács Zsolt nyilatkozott élőben a Kolozsvári Rádió Farkas utcai stúdiójában. 👌Külön köszönet Kovács Péternek, a rádió munkatársának a közvetítésért❕

Közzétette: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont – 2018. augusztus 24., péntek

 

A fesztiválon Gyula város kulturális és történelmi nevezetességei, valamint Békés megye turisztikai gyöngyszemei is megtalálhatók voltak. Az Almásy-kastély, a vár, a Várfürdő, az idén 150 éves gyulai kolbász és természetesen a pálinka is osztatlan sikert aratott. Az intézmények munkatársai az érdeklődők záporozó kérdéseire, valamint a Kolozsvári Rádió riportereinek felvetéseire is hibátlanul feleltek, de erről majd egy kicsit később.

Minden esemény térítésmentesen látogatható

A rendezvény talán egyik legérdekesebb momentuma az, hogy minden program ingyenesen látogatható. Ezzel összefüggésben Gergely Balázs elmondta, az első évtől fogva alapvető vállalás volt részükről, hogy kárpótlást nyújtsanak azoknak, akik évtizedeken keresztül el voltak zárva a hasonló élményektől. Támogató szép számmal akad: a magyar kormány különféle intézményei, anyaországi állami vállalatok és a kolozsvári polgármesteri hivatal is a finanszírozók közé sorolható.

– A legfontosabb, hogy a kolozsvári magyar vállalkozók majdhogynem kivétel nélkül az ügy mellé álltak – emelte ki a főszervező. Aláhúzta, nagy büszkeség és ez a legjobb visszacsatolás arra vonatkozóan, hogy igenis van igény egy ilyen jellegű seregszemlére. Személyes motivációiról szólva Gergely Balázs kifejtette, munkatársaival közösen egyfajta végvári harcot vívnak a magyar kultúra bemutatása, megmentése és továbbépítése érdekében. Mint mondta, meghatározó élmény számára, hogy évről-évre tapasztalja, mennyi embernek tud örömet okozni a magyar napok által.

Mile Lajos: A Kolozsvári Magyar Napok számíthat az emberek szeretetére

Kocsis János, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. idegenvezetője és Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja – A szerző felvétele

Magyarország kolozsvári főkonzulja is készséggel állt rendelkezésre. – Mindenki nagyon szereti ezt a rendezvényt, évről-évre érzékelhetően nő a résztvevők száma, egész Erdélyt és az otthoni magyarságot is szép számban megmozgatja – mondta elől járóban. Nem szeretne fennkölt, patetikus megfogalmazással élni, de ténylegesen az értékes közösségi együttlét lehetőségét adja – tette hozzá. Megjelenik az irodalom, a képzőművészet és a zene, s legfőképp az utóbbi esetében mondható el, hogy a román lakosság is élénken érdeklődik az események iránt.

Nagy örömmel jönnek, hiszen a zene nemzetközi nyelve mindenkihez szól – foglalta össze. A programfüzet idén 104 oldalas, nagyon gazdag kínálatról van szó, ami kiváló alkalmat biztosít ahhoz, hogy a főkonzulátus is rendezvényeket szervezzen. A magyar napok ilyen módon a diplomácia egyik indirekt eszköze is, de arra is kiválóan alkalmas, hogy általa a mindennapok váljanak egy kicsit emberibbé – fejtette ki.

Ahogyan Gergely Balázs, Mile Lajos is járt már Gyulán. A három évvel ezelőtti látogatással összefüggésben úgy fogalmazott, mindenféle alakoskodás és túlzó udvariasság nélkül mondhatja, hogy a feleségével együtt nagyon jól érezték magukat. Azt a sztereotípiát, hogy az alföldi városok szürkék, laposak és porosak, jó alaposan megcáfolta ez az út, egészen egyszerűen pazar volt minden – lelkendezett, kiemelve: a képzettársításokra egyébként sem érdemes figyelembe venni.

Gyula nagyon szép város, rengeteg fával, sok virággal, csodálatos épületekkel, látnivalókkal, érdekességekkel, turisztikai attrakciókkal és mindez végtelenül kulturáltan, nyugodtan élvezhető – sorolta.

A Kolozsvári Magyar Napokon a gyulai kiállítóhelyek, turisztikai attrakciók is bemutatkoztak

A pálinka és kolbász mellett a kvízjáték is nagy sikert aratott – A szerző felvétele

– Gyula, mint határ menti város rendkívül jelentős a határ mindkét oldalán, a magyarországi és a romániai vendégek számára is – ezt már a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. idegenvezetője mondta. Mint Kocsis János ismertette, a történelmi fürdőváros elnevezés nem véletlen, hiszen a Várfürdő mellett rengeteg látnivaló van, számtalan történelmi és kulturális attrakció gondoskodik az aktív és a passzív kikapcsolódás lehetőségéről. Azért is fontos a magyar napokon való részvétel, mert ilyen módon közvetlenül lehet tájékoztatni az érdeklődőket arról, hogy Gyula városa jóval több, mint egy egyszerű fürdőhely – emelte ki, aláhúzva: nagy az érdeklődés és nagyon jók a visszajelzések.

– Több alkalommal előfordult már, Gyulán állítottak meg kedves ismerősök azzal a kérdéssel, hogy emlékszik-e, tavaly vagy tavalyelőtt találkoztunk Kolozsváron vagy Nagyváradon – hozta példaként. Mindössze kétféle verzió lehetséges a hozzánk forduló érdeklődőkkel: már jártak Gyulán és szeretnének visszajönni vagy még nem jártak nálunk, de mindenképpen szeretnének ide utazni – tette hozzá végül mosolyogva.

Középen Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke, mellette pedig munkatársai láthatók – A szerző felvétele

A gyulai stand mellett a Békés Megyei Önkormányzat munkatársai is nagy sikert arattak, fokozott érdeklődéssel találkoztak.

Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content