info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Új attrakcióval gazdagodott a Gyulai Vár

A péntek délelőtti sajtótájékoztatón Görgényi Ernő elmondta, ez az első hétvége, amikor már látogatható az új tárlat. A vár a vidéki múzeumok között a leglátogatottabbak közé tartozik, a tavalyi évben több mint 100 ezer vendéget fogadott – tette hozzá a polgármester.

A városvezető kiemelte, a cél az, hogy megújítsák, és még vonzóbbá tegyék a tárlatot azok számára is, akik már jártak itt. – Az Erkel Ferenc Múzeum kutatási eredményei tekinthetők meg, s mi gyulaiak büszkék lehetünk arra, hogy ez a közgyűjtemény a saját szellemi kapacitását és saját forrásait felhasználva alkotta meg ezt a több szempontból különleges összeállítást – húzta alá. Egyrészt attól különleges, hogy a Szigeterőd Program megvalósítását megelőző régészeti és levéltári kutatások eredményei jelennek meg, másrészt attól, hogy saját fejlesztésként valósult meg például egy holoprojektor, aminek köszönhetően megismerhető az a folyamat, ahogyan annak idején a palánkfal készült.

Azt már Liska András ismertette, hogy az eddigi várkiállításban kevés szerepet kapott a palánkvár, az a palánkerődítés, ami 1566-ban nagyon fontos szerepet játszott, és aminek a segítségével a vár védői a tizenötszörös túlerő ellenére rekordideig, összesen 63 napig voltak képesek visszatartani az oszmán-török hódító hadakat. Az Erkel múzeum szakmai vezetője, a régészeti feltárások felelőse azt is közölte, Kerecsényi László várkapitány a történetírásban sokáig méltatlan szerepet kapott, ezzel a lépéssel azonban az ő kvázi rehabilitációja is megtörténik.

Néhány évvel ezelőtt a város támogatásával indult el egy átfogó történeti, levéltári, régészeti kutatás, aminek az eredményeiről beszámol ez a kiállítás. Azok a régészeti leleteket mutatják be, amelyek közvetlenül a vár környékéről, a palánkerődítések, palánkfalak, földbástyák feltárásakor kerültek elő. A tárlat fontos célja, hogy a módszertanról is beszámoljon, hiszen a látogatókat kifejezetten érdekli ez a mozzanat.

Azonban nem csupán a módszertan, hanem a feltárást megelőző tudományos munka is megismerhető. Például az, hogy milyen geofizikai módszerekkel kutatták a környéket és az adatoknak köszönhetően hogyan rajzolható meg hitelesen az egykori palánkvár nyomvonala. Tudható, hogy pontosan hol és hogyan helyezkedett el az a palánkerődítés, ami ilyen hosszú ideig ellenállt a pusztító ostromsorozatnak. Ezek az adatok eredmények szilárd alapot biztosítanak a majdan megvalósuló Szigeterőd Programhoz.

Az összeállítás egy része a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki kiállítóterében már látható volt, és annak a markáns, meghatározó anyaga került át ide a várba – egészítette ki az elhangzottakat Dombi Ildikó. A várat, a kastélyt, az Erkel emlékházat, a Ladics-házat és Kohán Képtárat, valamint a múzeumot is működtető, fenntartó önkormányzati cég kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója azt is elmondta, azt szeretnék jelezni, hogy minden fejlesztői munka rendkívül tudatosan történik, és további előrelépésre ösztönzi az intézmények munkatársait.

– Gyula turisztikai szerepe folyamatosan erősödik, és azok számára is kell tudni újat mutatni, akik, visszatérnek hozzánk – ecsetelte. Ez az első lépés, további fejlesztések vannak folyamatban. A város egy múzeumi érdekeltségi pályázaton, a Kubinyi-pályázaton nyert el jelentős összeget, 10 millió forintot – részletezte, hozzátéve: ezekről később szolgálnak információkkal. Dombi Ildikó egy kedves történettel zárta a sajtóeseményt: elmesélte, hogy egy alkalommal, mint a vár vezetője kapott javaslatot arra, hogy sétáljon át az Almásy-kastélyba és ott gyűjtsön jó példákat arra, hogy kell egy kiállításnak kinéznie.

A javaslattevő nyilvánvalóan nem tudhatta, hogy mind a két intézmény egy céghez tartozik, azonban most ő is elégedett lehet, hiszen a várban található, saját fejlesztő holoprojektor, nem csupán képet vetít ki, hanem egy korabeli várfundáló mester hangján szólal meg, aki elmeséli, hogyan is készül a jóféle palánkerődítés. ez azonban csupán egy a számos érdekesség közül, amelyekkel bővült a vártárlat.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Cikk: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content