info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Enyhén, de tényleg csak enyhén túlzó megfogalmazással élve elmondható, hogy nincs olyan nap, amikor ne történne valami említésre méltó, valami érdekes, valami közérdeklődésre számot tartó esemény a gyulai Almásy-kastélyban. Utóbb egy elismert szakember, bizonyos dr. Christophe Dufour tette tiszteletét, aki Svájcból érkezett Gyulára azért, hogy a kastélyt jó alaposan szemügyre vegye. A Musėum de Neuchâtel nyugalmazott vezetője kedélyesen mosolyogva mesélt tapasztalatairól.

Christophe Dufour érdeklődése és figyelme minden apró részletre kiterjedt

Neuchâtelnek megközelítőleg 31 ezer lakosa van, akik többnyire francia nyelvűek, jóllehet gyakran hallani a város történelmi, német elnevezését, a Neuenburgot is, hiszen egészen 1848-ig porosz fennhatóság alá tartozott.

A viszonylag kisszámú lakosság ellenére Neuchâtelben számos kitűnő közgyűjtemény található, úgymint a városka történelem előtti idejét bemutatni kívánó régészeti múzeum, a néprajzi múzeum, a történelmi és művészeti múzeum, melyben látható a legelső, ember alkotta robot a 18. századból, valamint a települést körülvevő természeti környezet történetét bemutató természettudományi múzeum.

Dr. Christophe Dufour – múzeumi vezetői múltja és előzetes, igen udvarias kérése okán – kiemelt figyelemben részesült. Kovács Anett történész minden részletre kiterjedő prezentációban mutatta be a műemléki épületegyüttes múltját és jelenét, különös tekintettel az állandó tárlat nyújtotta élményekre, érdekességekre.

Ezt követően Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus szakavatott segítségének köszönhetően angol nyelvű tárlatvezetésen vett részt, majd arra is lehetőséget kapott, hogy önállóan, mindent tüzetesen megvizsgálva barangoljon a “történelem több évszázados ösvényein”. Az elismert szakember ezután állt rendelkezésre.

– Az első benyomásom rendkívül erős, mert azt olvastam, hogy minden (berendezési tárgy, dísztárgy) eltűnt vagy megsemmisült. Az épület tehát meglehetős hátrányból indult ahhoz, hogy itt kiállítás valósulhasson meg. Le vagyok nyűgözve, hiszen egy egészen új típusú múzeum jött létre, az életmód és a kor leírása, bemutatása nagyon jól sikerült – fogalmazott.

Hozzátette, csupán néhány apró hibát tapasztalt, de ez az interaktív technika természetes velejárója. Mint mondta, ha egy kiállítás a technikai eszközökre alapozva mutatja be az adott témát, akkor ennek ez a veszélye. A benyomásairól szólva kiemelte, a látogatása során kiemelt figyelmet kapott.

Nagy Adrienn minden kérdésre kiterjedő, alapos, átfogó, lehengerlően érdekes tárlatvezetésben részesítette a svájci múzeumi szaktekintélyt

Azon kérdésre, hogy látott-e már bármi hasonlót a világban elmondta, ez a fajta interaktív bemutatási mód több helyen tetten érhető.

– A munkámból adódóan sokat utazok, láttam már hasonló megoldásokat, azonban az ide érkezőknek, a látogatóknak ezek a rendszerek, technológiák nagyon nagy élményt jelentenek.

Azt is elmondta, az audio guide (hangos tárlatvezetés) is nagyon jó volt, melynek során informatív ismertetőt kapott. Az az ötlet különösen tetszett neki, amit a Herendi Porcelánmanufaktúrával közösen létrehozott időszaki kiállításnál tapasztalt, ahogyan felhívják a figyelmet a kiállítási darabok törékenységére, hasonlót eddig sehol sem tapasztalt.

A Gyula városára vonatkozó kérdésre kifejtette, nem volt lehetősége alaposabban körülnézni. A szállása a téglavár mellett van, az erődítmény közelsége igazán tetszett neki. Hozzátette, a vár és a kastély a fürdővel együtt nagyon erős potenciált jelent.

Végezetül kiemelte, nagyon tetszik neki a volt I. számú iskola art nouveau stílusú épülete is.

A fordításban Nagy Andrienn néprajzos-muzeológus, az Errkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársa volt segítségünkre.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content