info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Az oktatási intézmények munkatársai nyílt napon ismerkedhettek meg a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki tárlata által kínált érdekességekkel. Mindebben a kiállítás kurátorai, Liska András régész, a múzeum szakmai vezetője, Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus és Cseresznyés János történész voltak a segítségükre. Különleges apropót szolgáltat az a tény, hogy most az előre bejelentkezett gyulai diákcsoportok részére a kiállítás díjtalanul tekinthető meg.

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont maradandó élményeket kínál. A felfedezés és a kaland egyedi keveréke az időszaki kiállítótérben is adott, ahol az immár több mint 150 éves gyulai Erkel Ferenc Múzeum történetéről kaphatunk teljes képet. A még 2018-ban, teljes egészében saját erőből megvalósított tárlat történelmi, helytörténeti, néprajzi különlegességeket kínál, melyek a diákok és tanítóik számára is különösen érdekesek lehetnek.

A kiállítás első terme a születésről, a múzeumalapítás körülményeiről, Mogyoróssy János alapító tevékenységéről szól. A második szakaszban a régészeti gyűjtemény mutatkozik be alapvetően azokkal a tárgyakkal, amelyek a gyűjtemény fejlődése és sokszínűsége miatt kiemelt figyelmet érdemelnek. A harmadik kiállítási helyiségben a néprajzi gyűjtemény ismerhető meg. A negyedikben pedig a helytörténeti gyűjtemény legérdekesebb műtárgyait gyűjtötték össze munkatársaink.

Ezúttal nyílt napot szerveztünk, ahol a pedagógusok, a különféle szintű iskolák munkatársai ismerkedhettek meg a Kincsek őrzője – 150 éves a gyulai Erkel Ferenc Múzeum című kiállítással. Történt mindez szakavatott segítséggel, a közgyűjtemény munkatársainak hathatós közreműködésével. Liska András szakmai vezető az intézmény és a régészeti gyűjtemény kiemelkedő darabjainak történetéről, Nagy Adrienn néprajzos-muzeológus a néprajzi, Cseresznyés János történész pedig a történelmi vonatkozásokról mesélt a megjelenteknek.

– Azért fontosak az ilyen és ehhez hasonló események, lehetőségek, hogy ne csak a mi ismereteink, hanem a diákok tudása is bővüljön, erősödjön – fogalmazott a Harruckern János Szakközépiskola történelemtanára. Nagy László hozzátette, fel kell tudni kelteni a gyermekek figyelmét és az a tapasztalat, hogy az alapvető érdeklődés az osztályok, illetve tanuló jelentős részénél megvan. A múlt, az életmód, a különlegességek mindenki számára érdekesek, még ha nem is azonos intenzitással – húzta alá végül.

Érdeklődni, regisztrálni, jelentkezni a kastély@gyulakult.hu mailen és a 66/650-218 telefonszámon lehet!

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , ,
Skip to content