info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Mozaik Múzeumtúra – Gyere és fedezd fel Gyula sokszínű kulturális kínálatát!

Országos viszonylatban közel 400 múzeum vesz részt a Mozaik Múzeumtúra elnevezésű kezdeményezés keretében megvalósuló eseménysorozatban. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott rendezvény elsődleges célja a közgyűjtemények népszerűsítése, a kulturális, történelmi kincsek minél szélesebb körben történő bemutatása. Gyula kulturális, történelmi szempontból is jelentős intézményei közül négy vesz részt, teljes egészében a március 9-10-én tartandó programfolyamban.

Dombi Ildikó és Makranczi Zsolt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, a vár, az Erkel Ferenc Emlékház és a Ladics-ház mellett azonban a Kohán Képtár is érintőlegesen bekapcsolódik az eseményekbe. A tavasz első nagy rendezvényeként említhető országos roadshow gyulai állomása azoknak is tartogat meglepetéseket, egyedi élményeket, akik betéve tudják a fent említett „házak” és lakóik történetét. Számos olyan momentum kerül napvilágra, melyek a településük értékeire mégoly büszke gyulaiak számára is újdonságot jelent majd.

– Gyula szinte az elsők között került képbe a Mozaik Múzeumtúra lehetséges helyszíneinek vonatkozásában, hiszen ez a város rendkívüli értékekkel bír – fogalmazott a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón az eseménysorral összefüggésben a koordinációban, lebonyolításban leginkább illetékes személy, az Örökségkutató Intézet vezetője. Makranczi Zsolt hozzátette, nemrégiben köszöntötték a kastély 150 ezredik látogatóját, ezt az adatot jó néhány fővárosi intézmény megirigyelhet.

Ez egy fantasztikus szám, ami kiemelkedő szakértelmet és kemény, áldozatos munkát feltételez – húzta alá. Kiemelte, a pénteken és szombaton tartandó múzeumtúra kiemelten fontos célcsoportjai között első helyen a középiskolás korosztály említhető. A fiatalokat leginkább élményekkel lehet megfogni, olyan érdekes történetekkel, egyedi rendezvényekkel, melyek figyelemfelkeltők, nem megszokottak, kiemelten értékesek – mondta.

Dombi Ildikó és Makranczi Zsolt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban tartott sajtótájékoztatón

Dombi Ildikó, a kiállítóhelyeket fenntartó, működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertette, ez a program kiválóan alkalmas arra, hogy ismételten bizonyítsa, a múzeumok elsődlegesen közösségi térként említhetők, érdemes úgy gondolni rájuk, mint közösségi élmények színtereire. A programelemekről szólva kifejtette, a családok igazán jól érezhetik magukat, sok olyan esemény lesz, ami kifejezett rájuk szabva, nekik készül.

Csak néhány példa a legizgalmasabb momentumokból: a Gyulai Vár március 10-én 20 óráig fogadja a látogatókat, 18 órától mindenki számára nyitva lesz a Kerecsényi-kapu, az udvaron az Ókörös Trió muzsikál majd. A korhű zene, valamint a „középkori kavalkád” is vonzó lehet, azonban a vár közelében megépítendő karámban elhelyezendő állatokról sem szabad megfeledkezni: szamár, bárány, kecske és még páva is megtalálható lesz itt ezen a napon 10 és 18 óra között.

Érdemes kiemelni a Kukár István művésztanár nevével fémjelzett bemutató jellegű eseményt is, melynek keretében középkori festészeti technikákkal lehet megismerkedni. Béres István városi főépítész a várban és a kastélyban is rendhagyó tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket, Szilágyi Sándor történészre is bizton lehet számítani, ő az, aki rendszeresen szállítja a kuriózumokat az Almásy-kastéllyal és lakóival összefüggésben.

A Ladics-házban ésti, „gyertyafényes” tárlatvezetés valósul meg, az Erkel Ferenc Emlékházban pedig Himnuszunk zeneszerzőjével is lehet úgymond találkozni.

A Mozaik Múzeumtúrához társított mobilapp itt található!

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

E.K.Zs.

Részletes program

https://gyulakult.hu/event/mozaik-muzeumtura-fedezd-fel-gyula-sokszinu-kulturalis-kinalatat/

Címkék: , , ,
Skip to content