info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Nemrégiben, február 22-én tartották, csupa nagy kezdőbetűvel a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Regionális Szakmai Napját a Békés Megyei Központi Kórház gyulai Pándy Kálmán Tagkórházában. Ennyi elég is lesz a hírszerű megfogalmazásból, az eseményen Forján Petra is részt vett, s ha már Gyulán járt, megkérdeztük, na nem a konferencia témáival összefüggésben.

A farsangi időszak lecsengőben és az újévi fogadalmak is kezdenek már a feledés homályába veszni, ráadásul nyakunkon a tavaszi fáradtság elnevezésű általános jelenség. A bikini szezon említése sokaknál kiveri a biztosítékot, úgyhogy ezt így most lógva is hagyjuk. Ez az időszak éppen megfelelő arra, hogy egy újabb pozitív lökést adjunk a terveidnek. Forján Petrát hívtuk segítségül, aki a táplálkozástudományi ismeretek nagy tudora és nem mellesleg Zona-edzéseket tart a gyulai Művházban.

A gyulai Zona-csapat egy kiadós edzés után – Fotó: Incze László/Erkel ferenc Nonprofit Kft.

Forján Petra három diplomával rendelkezik, egészségturizmus-szervezőként indult, majd wellness szakmenedzseri képesítést szerzett, végül pedig a táplálkozástudományi mesterképzés elvégzése tette fel az i-re a pontot. Csoportos fitnesz-instruktori képesítését 2016 júniusában szerezte meg.

Szerencsés alkatnak tartják azt, akinek nem kell éjt nappallá téve pörögnie azért, hogy beleférjen a tavalyi ruhákba. Pedig ez sokkal inkább múlik a tudatosan felépített étrenden és rossz étkezési szokások elhagyásán. A rendszeres mozgás fontosságát egyébként sem kell túlzottan hangsúlyozni, azt azonban nem árt mellétenni, hogy a megfelelő étrenddel kiegészítve a módszeres fizikai aktivitás verhetetlen párost és ezáltal irigylésre méltó alakot alkot.

Bombaformába kerülhetsz három nap alatt – Na, ez tuti kamu! 😛

Mint Petra fogalmaz, januárban sokan „ugranak fejest” a fogyókúrába, s kezdtek valamiféle edzésbe. Február végét éljük, némileg alábbhagyott a lelkesedés, alaposan megcsappant a motiváció, ha rövid úton nem jött az elvárt eredmény. A rögtönzött, csodát ígérő diétákat mindenképp érdemes elkerülni. A csalódottság nem jó tanácsadó, érdemes inkább felkeresni egy szakembert, dietetikust, aki az általános megfogalmazások, közhelyek puffogtatása helyett személyre szabott ajánlásokkal tud szolgálni.

Bár most nem úgy tűnik, de tutira jönni fog a tavasz, amikor tömegével jelennek majd meg a csodadiéták és a vonatkozó, terjedelmes vagy éppen egy ujjal három perc alatt lepötyögött bejegyzések, melyek azonnali eredményekkel bolondítják, csábítják a kissé elkeseredett, némileg meggondolatlan „célcsoportot”. A tudatos médiafogyasztás is fontos, de az átgondolt, tervezett, módszeres táplálkozás még ennél is fontosabb. A dietetikusok véleménye nyilvánvalóan irányadó lehet, hiszen a táplálkozástudománnyal foglalatoskodó szakemberek minimum egyetemi vagy főiskolai diploma megszerzését követően „állnak csatasorba”.

A bulvárlapok által összehordott zöldségeket csupán kedvtelésből „fogyasszuk” és legyen annyi eszünk, hogy két hét alatt nem lehet öt kilót lefogyni, illetve de, lehet, csak éppen nagyon nem egészséges. Az általános elfogadott elvek szerint heti 0,5-1 kilogramm az, ami még egészséges fogyásnak tekinthető. Figyelembe kell venni az egyéni adottságokat, az életkort, a foglalkozást, a nemet, az edzettségi szintet, egészségügyi problémákat – ha fennállnak és sok más olyan paramétert is, amivel egy átlagos blogger nincs tisztában. Az kétségtelen, hogy a téma mindenkit érint és sokakat érdekel.

Tavaszi fáradtság 😔

A hosszú vagy inkább elhúzódó tél megviseli a szervezetet. A szomorka, borongós, nemszeretem idő odaver a kedélyállapotnak, nem rózsás a hangulat. Ez az időszak nincs túl jó hatással a szervezetünkre, hangulatunkra és még a francos vírusok és baktériumok is élénkebbek.  Kiürülhetnek a tartalékok, ráadásul a most kapható zöldségek sem olyanok, mintha a tavaszi, nyári időszakban értek volna be. Keveset süt a nap, ami kevesebb D vitamin – bevitelt jelenthet. Mindezek a tényezők egy irányba mutatnak, de ezzel nem érdemes foglalkozni!

Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a rendszeres mozgás, aktív életmód és tudatos táplálkozás révén ezek a hatások is minimalizálhatók. Nem nagy ördöngősség, az edzett, felkészült szervezet sokkal hatékonyabban veszi fel a fordulatszámot. Ez évszaktól független.

 

Gyümölcsös kuszkusz (2 adag)

Hozzávalók:

Nem nagy ördöngősség és bármikor jöhet – Fotó: Forján Petra

A kókusztejet felforraljuk, majd a tűzről levéve beleöntjük a kuszkuszt, lefedjük addig, míg a folyadékot fel nem szívja. Ha kész van, fahéjjal, a fehérjével és a narancs levével ízesítjük. Belekeverjük a bogyós gyümölcsöket.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 10 perc

Tejsavó fehérjeporral 1 adagban:

Energia: 171 kcal

Fehérje: 6 g

Zsír: 1 g

Szénhidrát: 29 g

Zsírszegény túróval 1 adagban:

Energia: 185 kcal

Fehérje: 8 g

Zsír: 2 g

Szénhidrát: 29 g

 

Avokádós tészta 3 adag:

Hozzávalók:

Egy kis ötletesség, csipetnyi kreativitás, negyed óra és kész is – Fotó: Forján Petra

A tésztát a szokásos módon megfőzzük, ha elkészült hideg vízzel alaposan leöblítjük. Addig az érett avokádót villával összetörjük, hozzáadjuk az aprított fokhagymát, petrezselymet, citromlevet és sózzuk. Ezt a krémet a tésztára öntjük és alaposan elkeverjük. Szárazon pirított kesudióval tálaljuk.

Elkészítés: 15 perc

Energia: 367 kcal

Fehérje: 10 g

Zsír: 12 g

Szénhidrát: 58 g

 

E.K.Zs.

Végezetül pedig egy kis mozgás, hogy jobban essen a sok finomság!

Sport és mozgás

Címkék: , , , , ,
Skip to content