info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
almasy-kastely

Az Almásy-kastély mint múzeumpedagógiai foglalkoztató

A minap négy múzeumpedagógus érkezett Szentendréről Gyulára, azzal a céllal, hogy megtekintsék és megismerjék az Almásy-kastély látogatóközpont működését és szakmai inspirációt gyűjtsenek megvalósítandó projektjeikhez. A kiemelten megtisztelő látogatás még akár véletlenszerű is lehetne, de mint kiderült, a történelmi fürdőváros ékkövét sorozatos szakmai ajánlásoknak eleget téve ejtették útba.

Az Alföld Schönbrunnjaként is jellemezhető műemléki épületegyüttes múzeumpedagógiai vonatkozásban is felkerült a térképre.

Az Almásy-kastély a legtöbb tekintetben úgy funkcionál, mint egy világítótorony: irányt mutat a tengeren hánykolódó hajósoknak, akik újabb és újabb földrészek, avagy ismeretek, élmények megszerzésre indulnak. Ez a szókép immár múzeumpedagógia vetületben is megállja a helyét. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM) munkatársai egészen egyszerűen le voltak nyűgözve attól, amit itt láttak és hallottak. Ebben nagy szerepe volt Fábián Tamás kommunikációs vezetőnek, aki szakmai színvonalú tárlatvezetést tartott a vendégeknek.

Az egyik „tengerész” hölgy, Bokonics-Kramlik Márta muzeológusként és múzeumpedagógusként is tevékenykedik, úgy fogalmazott: – A tárlatvezetés során rengeteg inputot kaptam, nagyon-nagyon sok újdonsággal találkoztam, amit a későbbiekben hasznosítani tudok a saját intézményemnél. A kiállítás rendkívül interaktív, minden korosztály megkaphatja a neki szóló információkat – tette hozzá.

Mi volt az a momentum, amit mindenképpen szükséges megemlíteni?

„Egyet nem tudok kiemelni, annyira sok és bőséges inger ért. Talán az élmény, ami nagyon megfogott, hogy mennyire látogatóbarát ez az egész és mennyire sok oldalról közelít meg egy-egy témát.”

Az SZNM 2014-ben Bőröndmúzeum címmel indított kezdeményezést, ami egyfajta utazó múzeumként működik. Az intézmény szakavatott munkatársai hátrányos helyzetű régiókba viszik el foglalkozásaikat; hasonló megfontolások hívták életre, mint a Gyula kirándul címet viselő kezdeményezést.

A gyulai kitérő előtt a Bokonics-Kramlik Márta, Molnár József, Kustánné Hegyi Füstös Ilona és Pintérné Herczeg Andrea alkotta kvartett Magyarhomorógon és Kétegyházán tartott foglalkozásokat, majd Elekre, Körösszakálra és Körösszegapátira indult tovább. A kétegyházi programot követően pedig nagyszerű lehetőséget kaptak a helyi pedagógusokkal való kölcsönös szakmai tapasztalatcserére.

A városhoz kapcsolódó benyomásokról nem túl sokat tudott mondani, hiszen az útjuk a magyarhomorógi iskolából rögvest a kastélyba vezetett. Ezzel összefüggésben Bokonics-Kramlik Márta elmondta, több muzeológus kollégája ajánlotta, nézze, nézzék meg a Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyt.

– Nagyon örülünk a szakmai tárlatvezetésnek – húzta alá, kiemelve: külön öröm, hogy volt lehetőség a látottak, hallottak, a módszerek és az alkalmazott technikák, valamint az interaktív eszközök nyújtotta élmények megvitatására is.

Fotó: Incze László

Szöveg: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , ,
Skip to content