info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Világraszóló rekordkísérlet az Erkel Ferenc Emlékházban

Erkel Ferenc kereken 175 évvel ezelőtt szerezte a Himnusz zenéjét. Ebből az alkalomból teszünk kísérletet arra, hogy megdöntsük, illetve felállítsuk a leghosszabb előadás sorozat rekordját. A tervek szerint június 13-án (csütörtök) délelőtt 10 órakor kezdődne a nagy zeneszerző életéhez, munkásságához és a Himnuszhoz kapcsolódó előadás sorozat Gyulán az Erkel Ferenc Emlékházban, ami két teljes napon át, folyamatosan egészen június 15-én (szombat) délelőtt 10 óráig tartana.

Rekord hosszúságú tanóra, oktatási tevékenység

A leghosszabb előadás sorozat jelenleg egy maratoni biztosítási szakmai képzés, ami közel 43 órán át tartott. Ezt szeretnénk jelentős mértékben megdönteni, felállítani a leghosszabb tanóra, oktatási tevékenység honi rekordját.

Az előadás sorozat nyitott, a rekordkísérlet alatti 48 órában bárki díjtalanul térhet be az Apor Vilmos téren található Erkel Ferenc Emlékházba.

A rekord felállításának alapfeltétele, hogy az előadás-sorozatnak folyamatosnak, szakadatlannak kell lennie, valamint a kísérlet alkalmával Sebestyén Istvánnak, a rekordok magyarországi regisztrátorának jelen kell lennie, továbbá négy órás váltásokban tanúpároknak szükséges hitelesíteniük a rekordkísérletet. Az előírások szerint a négyórás tanúzást 8 órás pihenő követi.

Olyan pedagógusok, oktatók, kutatók, előadók jelentkezését várjuk, akik szívesen tartanának tanórát (nem feltétlenül 45 percben) a rekordkísérlet keretében.

A témára vonatkozó kérés, hogy az előadásnak Erkel Ferencről, a zeneszerző munkásságáról, életéről, a Himnuszról, koráról, kortársairól, a korabeli zenei irányzatokról, esetleg a politika viszonyokról vagy éppen a társadalmi, történelmi összefüggésekről szükséges szólnia.

Önkéntesek jelentkezését is várjuk, akik a rekordkísérlet hitelesítésében lennének a segítségünkre.

Bővebb információk, jelentkezési lehetőség:

 

Szappanos Gábor történész, Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

szappanosgabor@gyulakult.hu

+3670/418-5892

Erdei-Kovács Zsolt kommunikációs munkatárs, Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

erdeikovacszsolt@gyulakult.hu

+3670/321-8806

Június 15-én lesz 175 éve, hogy a Himnusz-bizottság elbírálta a pályaműveket

A Himnusz zenéjét Erkel Ferenc szerezte 1844-ben, amikor a Kölcsey versének megzenésítésére kiírt pályázaton az „Itt az írás forgassátok, Érett ésszel, józanon. Kölcsey” jeligéjű pályázatával első díjat nyert, a többek közt a Vörösmarty Mihály és Szigligeti Ede által fémjelzett zsűri döntésének köszönhetően.

1844. február 29-én Bartay Endre, a Nemzeti Színház igazgatója pályázatot hirdetett a Hymnus megzenésítésére

1844. április–május Erkel Ferenc benyújtotta pályaművét

1844. június 15-én bírálta el a bizottság a 13 benyújtott pályaművet

Címkék: , , , , , , ,
Skip to content