info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Tizennégy hagyományőrző egyesületből közel kétszázan idézik fel idén is a gyulai vár 1566-os ostromát a Gyulai Végvári Napokon. A háromnapos eseményen a hagyományőrök nemcsak az erődítmény történetének legjelentősebb eseményét jelenítik meg, tisztelegve egyúttal annak hősei előtt, a végvári küzdelmek és a hódoltság korának mindennapjait is bemutatják.

Július 30. és augusztus 1. között ebben az évben is megelevenedik a török kori Gyula hangulata. Ezen a hétvégén a város vendégei megismerhetik a végvári vitézek életét, csatajeleneteken keresztül pedig a kor harci szellemét. A közreműködő hagyományőrzők elmesélik a vár és környéke történetét, hősies védői legendáit, a védők és az ostromlók életét. A kilencedik alkalommal megvalósuló Végvári Napok vendégei benézhetnek a vár tövében táborozó hagyományőrző egyesületek sátraiba, testközelből ismerhetik meg, hogyan öltöztek, mit ettek, hogyan szórakoztak közel ötszáz éve.

A hétvége legérdekesebb, leglátványosabb része az a hadijáték, ami az 1566-os ostromsorozat valós momentumait eleveníti fel, a történések élő kommentálásával és magyarázatával.

A programelemek között idén is megjelenik a hagyományőrző csoportok látványos fáklyás felvonulása, a nagyszabású nemzetközi hadijáték csatajelenetekkel, várostrommal, a magyar, oszmán és nyugati tábori élet bemutatása korhű kellékekkel, korabeli ételekkel, a korhű hangszereken előadott élőzene, a török hódoltság meséi, történetei, a tevegelés és a korabeli mesterségek kipróbálása.

A Várkertben kialakított helyszínek idén is a 16. századi erődítmény részeinek elnevezéseit viselik: huszárvár, nyugati palánk, nyugati földbástyák, vizesárok, északi földbástyák.

A 2021-es Gyulai Végvári Napok meghívott hagyományőrző csoportjai:

– Az Egri Félhold Hagyományőrei,

– Bocskai Angyalai,

– Bornemisza János Hagyományőrség Egyesület,

– Egri Vitézlő Oskola,

– Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző Egyesület,

– Kapuvári Hajdúk és Gartai Muskétások Hagyományőrség,

– Korpos Artylerii zamku Tenczyn,

– Nánai Sólymos Vitézek Egyesület,

– Lápi Betyárok,

– Tata Várának Seymenjei,

– Thury Vár vitézei,

– Strelecky spolok Kosice – Bethlen garde,

– Várőrség Alapítvány,

– Vörös Oroszlán Lovagrend Hagyományőrző Egyesület.

 

A szervezők idén több újdonsággal várják a fesztiválra érkezőket.

Színesedtek a családi programok; a Karzat Színház játékainak, illetve aktivitásainak köszönhetően, a Mestertér udvarban régi mesterségek elevenednek meg, ezek mellett ügyességi szekrényjátékokkal várják a gyermekeket.

A Kalandozó Komédium történelmi játékudvarában középkori tábor mintájára készült játéktérben szórakozhatnak együtt a családok.

Az idei Végvári Napokon jelen lesz Mónus József történelmi cél- és harci távlövő íjász, sokszoros világrekorder, többszörös világbajnok, akinek bemutatóját augusztus 1-én, vasárnap két alkalommal láthatják az érdeklődők.

Hunyadi Mátyás korának kultúráját és hadtörténetét mutatja be hitelesen a nézőknek a Szent Sebestyén Számszeríjász Társaság. Mintegy 30 perces műsoruk betekintést enged a számszeríj történeti és technikai fejlődésébe, különösen a magyar történelemben betöltött szerepére. Sikerüket a harcművészeti bemutatón túl segíti tökéletes kivitelezésű fegyverzetük és öltözetük.

 

A Gyulai Végvári Napok részletes programja megtalálható a gyulai vár, valamint az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. online felületein, de a résztvevők tájékozódását a helyszínen kihelyezett táblák is segítik majd.

Skip to content