info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Petrovics György food-stylist rendkívül elégedett a végeredménnyel, mint mondta: libabőrös lett, amikor kézbe vette a Receptek a kastélyból című kiadványt. Az új köntösbe, ha úgy tetszik, bundába göngyölt klasszikus hivatalos bemutatója a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont harmadik születésnapján történt meg. A március 16-án a kápolnában tartott beszélgetésen az ételek legszebb arcát megmutató szakembert Fábián Tamás faggatta.

A könnyed diskurzus a titulus meghatározásával kezdődött, innen a megfogalmazás: food-stylist az, aki az ételek legszebb arcát mutatja meg a nagyközönségnek. Az ételek, különféle fogások „dizájnolása” nem csalás, nem ámítás, ez is egy tudomány, melynek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb szerep jutott a reklámipar térnyerésével. Az efféle szaktudást azonban nem csupán a reklámfilmek készítői alkalmazzák, hanem egész estés játékfilmekben is használják.

Petrovics György olyan ismert filmesekkel dolgozott együtt, akiknek a nevével hollywoodi szuperprodukciók stáblistáján találkozhatunk. Az előzményekről tudható, hogy a Budapest Hiltonban szippantott bele először a konyha levegőjébe. Kezdetben néhány előkelő külföldi hotel, bisztró és reprezentatív rendezvényszervező cég következett, majd társtulajdonos és tanácsadó lett egy külföldi pékipari vállalkozásban. Több mint két évtizede indította saját vállalkozását, azóta tevékenykedik food-stylistként.

Pályafutása során Steven Spielberggel, Daniel Craiggel, Viggo Mortensennel és Eric Banaval is dolgozott együtt. Minden egyes feladat elvégzését alapos kutatómunka előz meg, feltérképezi az adott kor szokásait, hagyományait, részletekbe menően megismerkedik a konyhatechnológiával. Nem volt ez másként például a München című film esetében sem.

Több mint tíz szakácskönyv elkészítésében vett már részt, több nagyjátékfilm és számos reklámfilm forgatásához szolgált hiteles „kellékekkel”. Mint mondta, kevés olyan fotózás, forgatás van, amikor jól lakik a stáb, ennek a könyvnek az elkészítése közben azonban többször is jól laktak a munkatársai. Ha már a fotózás szóba került, mindenképpen meg kell említeni Kadosa Zoltánt, aki a frissiben elkészített korabeli ételeket csodálatos módon lefotózta.

– A Dobos C. József által alkotott receptes könyv ételeinek újbóli elkészítése nagyon izgalmas és rendkívül érdekes munka, nagy kihívás volt. Könnyűnek éppen nem mondanám, mivel a szerző nagyon magasra tette a lécet. Érdekes és megtisztelő volt a nyomdokain haladni. Különleges örömet okozott, hogy a megvalósítás során elfogadták az ötleteimet és javaslatomra a recepteket újragondolhattam. Ennek eredményeként az étkeket a kezdő konyhaművészek is el tudják készíteni. – Az eredmény önmagáért beszél, gyönyörű darabot sikerült létrehozni, amit szívesen visz haza bárki, aki tárgyiasult, kézzelfogható emlékre vágyik – fogalmazta meg a food-stylist.

Kulisszatitokként említette, az ételeket újra és újra ki kellett próbálni, a 19. században használatos mértékegységeket pedig mai értékekre volt szükséges átváltani azért, hogy az ételkölteményeket el lehessen készíteni. A kísérletezés részeként megkérte a barátait, családtagjait, hogy főzzék-süssék meg az egyes tételeket, és közben írják le a véleményüket.

– Sokat tanulhatunk elődeinktől, és különösen Dobos C. Józseftől, de a legfontosabb alapvetés az, hogy kizárólag minőségi alapanyagokból lehet minőségi ételeket készíteni – fűzte hozzá végül.

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Cikk: Erdei-Kovács Zsolt

Címkék: , , , , , , , , , , , ,
Skip to content