info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Nem csak pálinkázni lesz érdemes Gyulán a hétvégén; sok és változatos programot kínálnak a helyi kiállítóhelyek is szombatra és vasárnapra.

Bár a város vendégei minden bizonnyal nagy számban vesznek majd részt a Gyulai Pálinkafesztiválon, a gasztronómiai rendezvény iránt nem érdeklődők, illetve a fesztivál esti programjaira készülők bőven találnak elfoglaltságot a hétvégén napközben is.

Csatlakozva az országos kezdeményezéshez, a gyulai kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. két épületet (illetve épületrészt) nyit meg a hétvégén az érdeklődők előtt a Kulturális Örökség Napjai keretében.

Szombaton 10-18 óra között a Kohán Képtárat lehet megtekinteni díjtalanul, benne az aktuális kiállításokat is. Minden egész órakor pedig az Erkel Ferenc Múzeum történésze tart rövid előadást az épületről, valamint a szomszédos Vigadóról (mint amely szintén fontos szerepet töltött be a város közgyűjteményének történetében). Különleges az alkalom amiatt is, mert már csak ezen a héten, szeptember 18-ig tekinthető meg a Magyarországi Vidéki Múzeumok Szövetsége Magyar Géniusz című vándorkiállításának néprajzi gyűjteménye, amely a gyulai tárlat zárását követően maradt a városban.

Vasárnap az Almásy-kastély Stefánia-szárnyát mutatják be a Kulturális Örökség Napjai programjában, ugyancsak a teljes nyitvatartási időben: délelőtt 10-től 18 óráig. Itt a már jól ismert Stefánia-kör indul minden egész órakor. A bálteremben az egykori kiskastély-szárny történetéről és a névadó gróf Wenckheim Józsefné Jankovich Stefániáról hallhatnak a jelenlévők. Innen az épületrész alatti pincébe mennek, majd a tavaly ősszel átadott történelmi szabadtüzes látványkonyhát tekinthetik meg, ahol a főzőfelületek működni is fognak. Főzőedényben babgulyás is készül majd, természetesen gyulai kolbásszal, amely 11 és 14 óra között kapható is lesz, azt a csemegetárban fogyaszthatják el a vendégek.

Szombaton a vár és az Almásy-kastély garantált programjain vehetnek részt az érdeklődők. A várban a solymászbemutató, a működő kovácsműhely, a középkori fegyverekről szóló interaktív előadás és az 1566-os ostromot felidéző séta várja őket, este pedig gyertyafényes tárlatvezetésen vehetnek részt.
A kastélyban a főúri időtöltésről szóló előadással találkozni ezen a hétvégén (az Erkelek a kastélyban a jövő szombaton kerül megrendezésre). A megszokott és nagysikerű gyertyafényes tárlatra ezúttal (a Pálinkafesztivál kísérő rendezvénye miatt) pénteken este kerül sor.

A Pálinkafesztivál kastélyban megvalósuló kísérő rendezvényei miatt szombaton nem indul Stefánia-kör. Az érdeklődőknek ajánljuk a Kulturális Örökség Napjai vasárnapi eseményét, amelyen az Almásy-kastély Stefánia-szárnyát mutatjuk be, a Stefánia-kör formájában. Ahogyan az a KÖN programok leírásában is szerepel, a szabadtüzes történelmi látványkonyha is működni fog; 11 és 14 óra között 1950 Ft-os áron lehet majd gyulai kolbásszal bőven megpakolt kiadós babgulyást fogyasztani, amely a helyszínen készült.

Impresszió címmel egy kiállítás is nyílik a Kastély Kávézóban; a Gyulai Nemzetközi Művésztábor alkotásaiból lesz megtekinthető egy tárlat. A kiállítás megnyitó eseményét pénteken (szeptember 16-án) 17 órakor rendezik.

Szombattól egy héten át tekinthető meg a Békés Megyei Vadász- és Horgásznaphoz kapcsolódó trófeakiállítás az Almásy-kastélyban. A tárlat helyszíne a télikert, megtekintése díjtalan.

Fontos információ még, hogy a Pálinkafesztivál miatt nemcsak a Vár utca közlekedési rendje változik, de a várba is a szokottól eltérő módon tudnak majd bejutni a látogatók. A kastély irányából a csónakázótó mellett elhaladva, a vár játszótér felőli (északi) végénél tudnak a vendégek visszafordulni a rendezvénytér felé. A töltés és a fal között visszafelé haladva érik el azt a lépcsőt, amelyen át tudnak jutni a vár bejárata felőli oldalra. A fesztivál kordonjain egyébként nyilak is jelzik majd a várba bejutás útvonalát, s azt drónos felvételen jelölve a vár Facebook felületén is megtalálni.

Megszakítás