info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Harruckern báró szülővárosának képviselői a gyulai kastélyban

Hivatalosan az Orosháza alapítására rendezett ünnepségre érkezett Magyarországra Schenkenfelden polgármestere és kísérete. Ebben a felső-ausztriai, 1600 fős kisvárosban született 1664-ben Harruckern János György, akinek nevéhez köthető Békés vármegye újratelepítése révén több megyei település létrejötte. A vendégek a szerdai, orosházi eseményt megelőzően Gyulára látogattak, hogy tisztelegjenek Harruckern báró emléke előtt, illetve hogy megtekintsék a Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyt.

A Karl Winkler polgármester vezette delegáció tagja Johann Pammer, a schenkenfeldeni Harruckern monográfia szerzője is. Az ausztriai vendégek házigazdája dr. Erdész Ádám, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára igazgatója. Karl Winkler elmondta, igyekeznek Harruckern János György hagyományát ápolni. A település polgármestere ismertette, eddig összesen négy alkalommal látogatott el Gyulára, azonban most először van lehetősége megtekinteni a Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyt.

Hozzátette, 2013-ban is járt itt, amikor Schenkenfeldenben nagyszabású megemlékezéseket tartottak, amely kapcsán született egy könyv is, amit Johann Pammer írt. A látogatásokhoz az évfordulók szolgáltatnak jó apropót, most is azért jöttek, hogy az orosházi ünnepségeken vegyenek részt. Többek között az orosházi evangélikus egyházközség létrejöttének 270. évfordulóját ünneplik meg, emiatt vállalkoztak az utazásra – ismertette.

Dr. Erdész Ádám kiemelte, ez egy fontos kapcsolat a város életében, a történelmünkben, a települések szépen őrzi a Harruckern-emlékeket. Az előzményekről tudható, hogy Magyarországon figyeltek fel először a báró történelmi érdemeire, majd volt egy kiváló schenkenfeldeni polgár, aki odahaza is ráterelte a figyelmet. A barátság onnantól számítható, hogy a báróról szóló monográfiába a levéltár munkatársai is írtak, írhattak két fejezetet.

– Harruckern János György mind a két település történetében különleges szerepet játszik. Náluk azért, mert egy másik országban nagy karriert futott be, nálunk pedig azért, mert a 18. századi újratelepítéskor, az élet megindulásakor kulcsszerepe volt – foglalta össze a Békés megyei levéltár igazgatója. Kiemelte, a báró a maga korában áldásos települési politikát folytatott, elég gazdag volt ahhoz, hogy ne kelljen kizsigerelnie a jobbágyait. Adómentességet és vallásszabadságot biztosított, és megteremtette a fejlődéshez elengedhetetlen feltételeket.

Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content