info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Közel 130 hazai múzeum több mint 600 féle különböző programmal, összesen közel 1200 eseménnyel csatlakozik országszerte szeptember 27. és november 11. között zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljához. A kezdeményezéshez a gyulai kiállítóhelyek is csatlakoztak.

A programsorozat célja rávilágítani, hogy a múzeumok milyen sokrétűen tudnak hozzájárulni a harmonikus élethez, a testi és a szellemi jólléthez. Idén fontos célkitűzése az eseménynek az is, hogy támogassa a belföldi turizmust, és felhívja a kikapcsolódni, feltöltődni vágyó  kultúrakedvelők figyelmét arra, hogy az őszi időszakban is remek programokat és lehetőségeket kínálnak múzeumaink.

A gyulai kiállítóhelyek ebben az évben is kapcsolódnak az országos kezdeményezéshez. A város öt kiállítóhelye a szeptember 30. és november 1. közötti időszakra 48 programelemet kínál – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A kiállítóhelyeket működtető cég első embere hozzátette: szerepelnek kínálatukban olyan elemek, amelyekkel már találkozhattak a látogatóik, sikerességük okán nyúltak azokhoz ismét, új programjaik pedig a múzeumi fesztivál idei célját erősítik: a testi és szellemi jóllétet segítik.

A szakember példaként említette azt, a Kohán Képtártól induló sétát, amely a művészeti barangolás Gyulán alcímet kapta. Kiemelte Hajtmann Ildikó és Gál Csaba koncertjét, amelyet az Almásy-kastély kápolnájában rendeznek, valamint Szicsek Margit klinikai szakpszichológus előadását a Kohán Képtárban A tudatos élet és a művészet kapcsolata címmel; utóbbit a Múzeumok Őszi Fesztiválja gyulai eseményeinek egyik legizgalmasabb programjának tartja.

– Október 23-ára filmvetítéssel készülünk a kastélyban: Bubryák István Átkozott nap című filmjét mutatjuk be az 1956-os gyulai eseményekről. A filmet Sáfár Gyula, a Békés Megyei Levéltár igazgatója vezeti fel – közölte Fekete-Dombi Ildikó.

A programok között önnön munkájuk bemutatására is szentelnek figyelmet: szeptember 30-án a Kohán Képtár raktárát nyitják meg ismét, hogy elárulják: miként tudnak elhelyezni négyezer képet 75 négyzetméteren.

A programok az aktuális járványügyi előírások betartásával látogathatók.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának gyulai eseményeit az érdeklődők megtalálják a gyulakult.hu oldalon, a kiállítóhelyeken, valamint azok online felületein.

 

Skip to content