info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A magyar népi kalendáriumban is jeles nap, a tavasz teljes hatalmába lépésének örömünnepe május elseje. Májusfát állítottak ilyenkor, vagy tűzték ki lányos ház elé, annak udvarára, tetejére, esetleg kapujára vagy a kútágasra.  Ma már persze elsősorban a munkásmozgalom legfontosabb ünnepeként, a munkavállalók szolidaritási napjaként ismerjük.

1889-ben a II. Internacionálé alakuló kongresszusa határozott úgy, hogy 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel a nyolcórás munkaidő bevezetése, illetve nemzetközi szolidaritásuk kifejezése érdekében. Magyarországon is 1890-ben tartottak először május 1-jei tömegdemonstrációt. A II. Internacionálé 1891-es második kongresszusán aztán május elsejét már hivatalosan is a “munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánították.

Mára megkopott a munkásmozgalmi jellege, inkább egyfajta családi programként tekintünk erre a napra, amelyet az időjárásnak hála a szabadban tölthetünk. Május 1. programjai is ehhez a megközelítéshez alkalmazkodtak, s ez jelenik meg az idei gyulai eseménysorban is.

Városi Majális

  1. május 1. (vasárnap)

Helyszín: Várkert

10.00 Fülemüle Zenekar koncertje

11.00 Royal Dixieland Band koncertje

14.00 Powerbeat ütőegyüttes koncertje

15.00 Mesesarok

16.00 Bábelőadás gyerekeknek

17.00 Téglás Feri és barátai – népzenei koncert

18.30 Vársz valahol turné – Dirty Slippers koncertje

Kiegészítő programok:

Bábika népi játszóház, vidámpark,

egészségügyi állapotfelmérés a Gyulai Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével.

Együttműködő partner: Gyulai Egészségfejlesztési Iroda

Eső esetén a rendezvény elmarad.

 

Skip to content