info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Az Erkel emlékház is szerepet kapott az exkluzív könyvpremierben

Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész tette tiszteletét Gyulán. A szerző a legújabb könyvének, az Általad nyert szép hazát – A Himnusz és a himnuszok kalandos élete címet viselő kötet bemutatója okán érkezett a városba; az exkluzív könyvpremier egyik fontos állomása az Erkel Ferenc Emlékház volt.

– Gratulálok ehhez az informatív kiállításhoz – mondta Nyáry Krisztián az Apor Vilmos téri emlékházban tett látogatásakor, ahol az intézmény történész munkatársa Szappanos Gábor kalauzolta. Hozzátette, aki szeretne megismerkedni Erkel Ferenc életével annak mindenképpen ajánlott ez a kiállítás, mert az ismerkedést játékos, különleges formában teheti meg. – Nagyon nagyra becsülöm azokat a kulturális intézményeket, melyek szakmabelieket, valamint laikusokat, gyermekeket és felnőtteket egyszerre tudnak kiszolgálni, s az Erkel Ferenc Emlékház egy ilyen intézmény. Azokat az életműveket, melyek erősen kötődnek egy-egy városhoz, különösen is meg kell becsülni, s ez ebben az esetben igazán példásan történik. Az világosan látszik, hogy Erkel Ferenc életművének van gazdája és ez a nagyszerű szellemi hagyaték gondozva van – húzta alá.

A legfrissebb kötet leginkább azoknak ajánlott, akik szeretnék tudni, hogy az egyik legfontosabb magyar nemzeti szimbólum mögött milyen érdekes történet, történetek húzódnak meg. Kölcsey és Erkel himnusza, a mi Himnuszunk abban különbözik más himnuszoktól, hogy másképpen keletkezett, mint általában a nemzeti himnuszok szoktak születni. Nem úgy, hogy a király vagy a köztársasági elnök rámutat egy költőre és egy zeneszerzőre, hogy már most legyenek kedvesek himnuszt csinálni és aztán az fél év múlva már készen is van. Nálunk ez egy nagyon hosszú, közel 200 éves történet, onnantól kezdve, hogy Kölcsey megírta, egészen odáig, hogy 1989-ben először törvénybe foglalták, hogy ez a mi Himnuszunk, mert addig ez egy szamizdat himnusz volt – ismertette Nyáry Krisztián, kiemelve: legalább annyira izgalmas ez a történet, mintha egy kalandregényt olvasnánk.

Más himnuszok is kvázi tollhegyre lettek tűzve, főként olyanok, melyeknek van némi közük honfitársainkhoz. Példaként hozható az uruguayi himnusz, amit egy nagyjából Erkellel egyszerre indult katonazenész, Debály Ferenc József szerzett, s olyan jól sikerült, hogy őt aztán a paraguayi himnusz megírására is felkérték. Az olvasók arra is választ kaphatnak, hogy a szlovák himnusz miért hasonlít egy magyar népdalhoz és, hogy miért bukkan fel különböző dallamvariációkban Magyarországon a mai izraeli himnusz dallama. Nyáry Krisztián azt is elárulta, hogy nem először látogatott Gyulára, azonban amikor legutóbb, nagyjából két évtizeddel ezelőtt itt járt, akkor még kevesebbet lehetett sétálni, mindenfelé autók közlekedhettek. Örömmel nyugtázta, hogy igazán sokat fejlődött a város és, ahogyan fogalmazott, kifejezetten jó élmény keresztülsétálni a belvároson, olyan mintha egy kis sziget lenne. Ezúttal nem volt ideje arra, hogy végigjárja a múzeumokat, a többi kiállítóhelyet, de megígérte, hogy a tervezett tavaszi utazása során mindenképpen szakít majd erre is időt.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , , , , ,
Skip to content