info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Hat évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a pekingi Magyar Kulturális Intézet. Az intézmény nagy lépést jelent Magyarország számára a kínai kulturális térben való megjelenés vonatkozásában. Az intézet igazgatója, Buslig Szonja Andrea a kínai fővárosban dolgozik. Korábban mintegy tíz évig az ELTE Kínai Tanszékén oktatott, majd kulturális-diplomáciai feladatokat látott el Magyarország pekingi nagykövetségén.

Mint a gyulai Almásy-kastélyban tett látogatásakor fogalmazott: Magyarország ezen szeletét érdemes mindenkinek megmutatni, mert a látogató nem csupán passzívan végigsétálhat a tárlók között, hanem kézzel foghatóvá, tapinthatóvá válik a kultúra és a magyar történelem, mindenki beleélheti magát.

– Lebilincselő, a modern kor turistáját abszolút módon kiszolgáló kiállítást láthattam, tele olyan apró meglepetésekkel, amitől élővé válik a múlt. Olyan mintha egy időutazáson vettem volna részt, a kastély különböző korszakaiba léphettem be személyesen – fogalmazott személyes élményeiről szólva a régész-sinológus végzettségű diplomata.

Azon kérdésre, hogy mik a tapasztalatai, Kínában kíváncsiak-e ránk, a kultúránkra, történelmünkre, úgy fogalmazott: minden tekintetben.

– Történelmünk és a kultúránk is érdekes a kínai ember számára, beleértve a gasztrokultúrát is, ami pedig kényes témának számít, mivel az étkezés központi szerepet tölt be az életükben. Igen válogatósak abban, hogy milyen más népek ételeit fogyasztják el – ismertette, kiemelve: a magyar konyha iránt fokozott érdeklődést mutatnak.

Buslig Szonja Andrea végül azt is elmondta, néhány héttel ezelőtt járt a családjával, gyermekeivel Gyulán, s már akkor magával ragadta a város hangulata.

– Minél többször jövök, annál inkább kitárulkozik ez a kis ékszerdobozként jellemezhető városka – tette hozzá végül.

A borítófotón Buslig Szonja Andrea mellett Prohászka Béla a Magyar Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és Fekete-Dombi Ildikó a kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője látható.

Címkék: , , , , ,
Skip to content