info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Zenei pályázatot hirdet népzenészeknek, népzenei együtteseknek a Himnusz című költemény megírásának 200. évfordulójának tiszteletére az Erkel Ferenc Emlékház, illetve az Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Két évszázada, 1823. január 22-én tisztázta le Kölcsey Ferenc a Hymnus című költemény kéziratát Szatmárcsekén. Huszonegy évvel később, 1844. február 29-én a Nemzeti Színház igazgatója, Bartay Endre 20 arany díjjal pályázatot tűzött ki a legjobb „népmelodiáért – Kölcsey Ferenc koszorús költőnk Hymnusára ének és zenekarra téve”. A pályázatra Erkel Ferenc valószínűleg elsőként adta be pályaművét, “Itt az írás, forgassátok” jeligével, mindenesetre munkája egyes sorszámmal van ellátva. 1844. június 15-én – ahogy a korabeli sajtó emlegette – a „műkedvelő urakból” álló bizottság Erkel Ferenc pályaművét ítélte a legjobb alkotásnak. Nemzeti imádságunk 1989-ben került jogszabályi védelem alá, ekkor lett az Alkotmány szövegének a része.

A Himnusz felcsendül megannyi rendezvényen, közintézményekben, állami megemlékezéseken, évnyitókon, évzárókon. Így volt ez a múltban is, Erkel Ferenc dallama a nép minden rétegének szívét átjárta, büszkén bukkant fel népzenei folyamatokban minden tájegységen, még ott is, ahol tiltották. A kommunizmus évtizedei alatt, az elnyomatás éveiben, amikor nem volt szabad magyar dallamokat játszani a táncházban, a muzsikusok többek között nemzeti imádságunk dallamának felidézésével tartottak ki magyarságuk mellett. Ahogy tudták beépítették a táncrendekbe legényesként, szaporaként, a lehető legtöbbet visszaadva Erkel Ferenc eredeti dallamából, így is táplálva a magyarságtudatukat és a lelkükben égő, olthatatlan hazaszeretetet.

A Himnusz szövege letisztázásának 200. évfordulóján a gyulai Erkel Ferenc Emlékház, illetve az intézményt is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. zenei pályázatot hirdet népzenészek, népzenei együttesek számára.

Olyan népzenei feldolgozásokat várnak – bármilyen választott tájegységből – melynek egy adott pontján jól azonosíthatóan megjelenik Erkel Ferenc Himnuszának zenei motívuma idézet szinten, tisztelegve a magyarságtudatot és összetartozást tápláló nemzeti imádságunk előtt.

A nagyjából 5 perces videós anyagokat 2023. május 21-én éjfélig várják az emlekhaz@gyulakult.hu.

A pályázatról további információ is a fenti címen kérhető.

Megszakítás