info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Egy eddig nem ismertetett, helytörténeti jelentőségű felfedezést tett a Békés Megyei Családfakutató Klub. Közvetlenül a Ladics családhoz kötődő, elfeledett síremlékre bukkantak. A még tavaly ősszel megvalósult kezdeményezés eredményeként dr. Ladics László feleségének és gyermekeinek nyughelye újult meg.

További érdekességekért érdemes kattintani, de előbb ezt olvasd végig!

A családtörténeti, helytörténeti alapvetéseket, érdekességeket kutató közösség, a Békés Megyei Családfakutató Klub motorja, Gyevnár Erika az előzményekről szólva elmondta, korábban kiválasztottak egy temetőt, nevezetesen a Szentkereszt temetőt. Az volt a céljuk, hogy feltérképezzék az itt megtalálható sírokat, adatokat gyűjtsenek azért, hogy a későbbiekben egy ingyenesen elérhető digitális archívumot, nyilvántartást hozzanak létre. A helyszín mindentől távol, Gyula külterületén található.

Többször jártak ott azért, hogy pontos, részletes lajstromot készítsenek az itt megtalálható, a város szempontjából is fontos történelmi személyiségek nyughelyeiről. Még az 1831-es esztendőben, a nagy kolerajárvány idején létesült ez a temető. A város legrégebbi temetőjében köztiszteletben álló személyek, családok nyughelye található meg.

Középen Gyevnár Erika látható (Fotó: Incze László)

Itt nyugszik Göndöcs Benedek, idősebb Mogyoróssy János, idősebb és ifjabb Terényi Lajos, Ipolyi Stummer Gyula, Márki Lajos, Dobay János és családja, Heródek Lipót, a Schweitzer család, a Nuszbek család a Dubányi, valamint a Schmidt- és a Winkler család, Hajóssy Ottó, Erkel János (Erkel Ferenc öccse) és neje, Erkel Jánosné Unger Krisztina, Nagynyújtódi Farkas Zsigmond és felesége, Erkel Terézia (Erkel Ferenc húga), Hódy Lajos, Huszka József, dr. Nogáll László, Csausz Lajos és sokan mások. Továbbá itt található a Wenckheim kápolna és kripta is.

Itt temették el a Ladics család több tagját. Az itteni Ladics sír meglehetősen rossz állapotban volt, ezért elhatározták, hogy tesznek a megújításáért, helyrehozataláért. Szoros összefogás valósult meg, melynek eredményeként végül méltó körülményeket alakítottak ki.

Gyevnár Erika ismertette, ebben a sírboltban nyugszik dr. Ladics László hites felesége, és három gyermekük. A neveken kívül más nem szerepel a sírkövön. Dr. Ladics László ügyvéd dr. Ladics György fia és a Békés Megyei Takarékpénztár igazgatója volt. Dr. Ladics László egyébként a szülei mellett, a gyulai református temetőben nyugszik. Azt, hogy miért temették külön a férjet és a feleséget, konkrétan nem tudjuk. Talán az lehet egyfajta ok, vagy inkább magyarázat, hogy a férj és feleség eltérő vallású volt.

Mint kifejezte, a síremlék rendbetételére Angliából, Németországból, Ausztriából és Svájcból is érkezett, elszármazott gyulaiaknak köszönhető anyagi támogatás. A fennmaradó részt a klub tagjai biztosították és a sírkő rendbehozatalát a konkrét munkát elvégző Csök Imre, vagyis a Kődoki néven ismert vállalkozó is támogatta. Gyevnár Erika azt is elmondta, a terveik között szerepel a Szentháromság temetőben található irgalmas nővérek síremlékeinek rendbetétele. Ebben az esetben is számítanak adományokra, azokra a segíteni vágyó felajánlókra, akiknek fontos, hogy a gyulai értékek fennmaradjanak.

A fotókat a Békés Megyei Családfakutató Klub készítette
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , ,
Skip to content