info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Kedden délelőtt 11 órakor fényes főúri esküvő színhelye volt az anyatemplom: báró Schell-Bauschlott József Antal dunántúli földbirtokos, néhai báró Schell-Bauschlott József cs. és k. kamarás és neje szül. Alsó- és Felsősurányi Sigray Clara grófnő fia vezette oltárhoz Pabienitzi Woracziczky Johanna grófnőt, a hősi halált halt Pabienitzki gróf Woracziczky János cs. és k. kamarás és neje szül. Zsadányi és Törökszentmiklósi Almásy Lily grófnő csillagkeresztes hölgy leányát.

A házasság hete alkalmából Szilágyi Sándor történészt faggattuk a kor egyik meghatározó, sőt, szenzációs eseményéről, az 1938. augusztus 23-án, a gyulai Nádi Boldogasszony Plébániatemplomban tartott világraszóló esküvőről, amiről mások mellett még az MTI is beszámolt.

A kopf, vagyis a felvezető mondat 474 leütésből áll, amibe vélhetően a korabeli újdondászok többségének pennája is belecsorbulhatott, ha pontosan, hibátlanul szerették volna leírni. A fent említett kolléga itt, minálunk a neveket és a titulusokat is ellenőrizte, minden hibátlan. Alapvetően nem ez volt Sándor feladata, hanem sokkal inkább az, hogy ezt a fényes eseményt minél közelebbről megismerhessük, és ezáltal sokakkal megismertessük. Azt nem tudjuk, hogy József és Johanna (maradjunk a keresztneveknél) házasságkötéséről ők maguk döntöttek vagy éppen a szüleik. Az azonban bizonyos, hogy nagyon szerethették egymást, több gyermekük született és életük végéig együtt maradtak.

Jó ezt tudni, de mi az, ami még fontos lehet?

A kastély történetében az utolsó nagy eseményről van szó, még abból az időszakból, amikor az előkelőségek, az Almásy család tagjai itt Gyulán, a vártól 320 lépésre található kastélyban éltek. Az ültetési rendből tudhatjuk, hogy az akkori világ krémje képviseltette magát. A római katolikus nagytemplom adott otthont a szertartásnak, az esketést P. Somogyi Jenő tartományfőnök végezete báró Apor Vilmos apát-plébános segédletével. Külön érdekesség, hogy utóbbi személyiség (is) rendkívül jó kapcsolatot ápolt az Almásy családdal, rendszeresen, péntekenként tartott misét a kastély kápolnájában. A sekrestyében egy gyóntatófülke volt megtalálható, ott gyóntatta a családtagokat, valódi bizalmi viszony alakult ki közöttük.

Apor Vilmos, immár győri püspökként is ápolta a kapcsolatot, sokat járt Katalin-pusztán, ahova Schell József és Woracziczky Johanna költözött. Ő tartotta gyermekeiket keresztvíz alá. Az Almásy-kastély sekrestyéjében jelenleg egy film, egy beszélgetés látható, amiben Schell Antónia, Almásy Dénes és Almásy-Dénesné dédunokája, József és Johanna unokája mesél gyermekkori élményeiről. Az ő visszaemlékezéseiből tudhatjuk például, hogy Apor Vilmos kifejezetten odafigyelt a családra, törődött velük és a gyerekekkel, tanító jelleggel beszélgetett velük. Visszakanyarodva az esküvőre elmondható, hogy a város színe-java felvonult, rangos társadalmi esemény volt ez, ahol illett megjelenni. Ott volt a cserkészszövetség is, de a fotókon például a tűzoltóparancsnok is felismerhető.

A korabeli Magyarországon mindenki ismerte az Almásy és a Woracziczky nevet, a többi nagynevű, történelmi családot, a Károlyiakat, Zichyket és másokat is rokoni szálak kapcsolták hozzájuk. Ismerjük a menüsort és a felszolgált borokat is megtaláljuk. Ámde, mit ér a csillogás, ha a boldogtalanságot leplezi? A kérdés, a felvetés teljesen alaptalan, hiszen a házastársak nagyon szerethették egymást, több gyermekük született, a legsúlyosabb időszakokban is kitartottak egymás mellett és egészen életük végéig együtt maradtak.

Mi is a Házasság hete?

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

További érdekességekért érdemes kattintani, valamint ellátogatni a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontba!

Fotó: Schéffer György Fotószalon (1938)
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , , , , ,
Skip to content