info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

A Kárpát-medence textíliával foglalkozó szakembereinek java tette tiszteletét szombaton este Gyulán, az Almásy-kastélyban és a várban szervezett varázslatos eseményeken. Az elbűvölő rendezvény mind a közel 400 résztvevője nem mindennapi élményekkel, felejthetetlen emlékekkel gazdagodott. A konferencia főszervezője, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület minden alkalommal ezt szeretné elérni, azzal a kitétellel, hogy a tanácskozásra érkező vendégek megismerhessék térségünk, Békés megye igazi, hamisítatlan értékeit.

A szervezők több mint három évtizeddel ezelőtt döntöttek úgy, hogy összehívják az ország, népi textíliával foglalkozó szakembereit. Ez 34 éve Miskolcon történt, a konferencia két évvel később Békéscsabára költözött és ott is maradt. A március 15-ét megelőző hétvége azóta minden páros évben a csipkével, hímzéssel, viseletekkel, nemezezéssel foglalkozókról szól a békési megyeszékhelyen. A háromnapos összejövetel minden alkalommal megadott tematika mentén zajlik, valamint pályázat kíséri. A 2020-as rendezvény a „mindennapi textíliáink” elnevezés köré szerveződik, a népi textiles hagyományokból merítkezve készülnek különleges alkotások.

– Mindig arra törekszünk, hogy értékeket vonultassunk fel – közölte az egyesület elnöke, kiemelve: a tanácskozás, a reprezentatív kiállítás, továbbá a díjak, elismerések átadása mellett fontos elem az is, hogy Békés megye értékei közül egy-egy szeletet mutassanak be a résztvevőknek. Az eddig megrendezett 15 esemény mindegyikénél meghatározó motívum volt a gasztronómia, a természeti- és épített kincsek, valamint a szellemi érték megjelenése, s nincs ez másként most sem – jelezte Pál Miklósné, hangsúlyozva: a Gyulai Vár és a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont a megye legértékesebb épületegyüttesei közé tartozik.

Különleges eseményhez különleges program dukál, a rendezvényen a Kolozsvári Magyar Opera művészei is felléptek, a reggeliző teraszon felvonulva többek között a Bordalt, Melinda áriáját és a Hazám, hazám! című örökbecsűt adták elő. A kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkatársai élővé tették a helyszíneket, csodás korhű viseletek, szakavatott tárlatvezetés, csokoládéleves és kemencében sült kenyérlángos kóstolása kényeztették az érzékszerveket.

A varázslatos miliő és az elbájoló kulisszák hitelesen mutatják be, elevenítik fel a 16. század és a 18-19. század jellemző momentumait. A szakértő kalauzok vezetése elengedhetetlen ebben az információrengetegben, bár aki önállóan szereti felfedezni az élmények adta kalandokat, annak erre is lehetősége adódik.

Az ilyen és ehhez hasonló eseményekkel összefüggésben telefonon a 66/650-218 számon, mailben az info@gyulakult.hu címen szolgálunk részletekbe menő információkkal.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , , , ,
Skip to content