info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Új merítés – Kohán-képek a raktárból

Új merítés – Kohán-képek a raktárból címmel nyílik június 23-án este friss szemléletű tárlat Gyulán, a Kohán Képtárban. A Múzeumok Éjszakájának pazar eseménysora remek apropót szolgáltat arra, hogy egy egészen új nézőpontból közelítsük meg Kohán György művészetét. Az eseményről Gyarmati Gabriella, a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora árult el részleteket.

Érdemes betérni – Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

Az új merítést a válogatás szempontjai teszik meghatározóan eltérővé, ahhoz képest, hogy a korábbiakban mit láthatott a közönség. Számos alkotás szerepelt már időszaki kiállításon, azonban ebben a kollekcióban jó néhány olyan kép is megtalálható, melyeket eddig még egyáltalán nem mutattak be. A kettő elegyéből egészen különleges mixtúra jön létre, ami még azoknak is okozhat meglepetéseket, akik behatóan ismerik a gyulai alkotó munkásságát.

„Nézzük meg Kohánt egy kicsit más szemmel, közelítsük meg másképpen, mint ahogyan eddig tettük vagy ahogyan eddig gondoltunk rá” – foglalta össze a válogatás eszmeiségét a kiállítás kurátora. Példaként hozta, mindenképpen érdemes és módfelett izgalmas elgondolkodni azon, ha például a művész egy csendéletet – rá a legkevésbé sem jellemző módon – több verzióban is megfestett. Ha találunk nagyjából azonos kompozíciós elemekből építkező műveket, akkor azt miért csinálhatta? Mit találhatott ebben igazán érdekesnek?

A június 23-án 22 órakor nyíló kiállítás megnyitóját követően Gyarmati Gabriella tart tárlatvezetést, akinek rendezői koncepciója azon alapul, hogy Kohán György művészetével kapcsolatos kérdések sorát veti fel. A kérdésekre pedig az est folyamán igyekszik válaszokat is adni, ilyen módon azok számára is érdemes legalább ezen az estén betérni, akik láttak már Kohán-festményeket és Kohán-kiállításokat a korábbiakban…

Gyarmati Gabriella azon kérdésre, hogy miért szereti Kohán György művészetét, elmondta, hogy „ez egy igazán régi történet és a mai napig sem sikerült betelni vele”. Hozzátette, hogy amikor művészettörténet szakon diplomázott, már akkor Kohán egy művéről, a Háború emléke című alkotásról írta a szakdolgozatát. Sokat gondolkodik Kohán életművén, s amikor végigpörgeti a művész hagyatéki anyagának fotóit a képernyőjén, mindig újabb és újabb ötletek merülnek fel benne.

A Kohán életműnek a monumentalitás a vezérfonala, de számos téma, tematika, tartalom rejlik a munkákban, amelyek kifejtésre, felfejtésre várnak. Végül pedig egy személyes vallomás arról, hogy Gyarmati Gabriella miért is szereti Kohán György művészetét. Mint mondta, „nagyon vonzó a szellemisége, tisztelhető a gondolatisága. Szerethetőek az általa alkalmazott festői megoldások, a komponálásmód, a monumentalitás… Tisztelhető emberi, erkölcsi és művészi tisztasága, és az, hogy érett alkotóként sohasem kellett áruba bocsátania művészetét.”

Kiemelte, „Kohán sohasem hódolt be semmiféle érdekvezérelt vagy efemer irányzatnak, megőrizte a függetlenségét, amiért nyilvánvalóan nagyon nagy árat kellett fizetnie. Sokáig csupán kisebb kamarakiállításokat rendezhetett. Nem tartozott a kor ünnepelt művésznagyságai közé. Ez lehet az utókor egyik fontos feladata. Tegyük MI ünnepelt művésszé Kohán Györgyöt!”

A Múzeumok éjszakájának részletes programja csupán egy kattintásra található!

Múzeumok éjszakája – Részletes program

E.K.Zs.

Címkék: , , , , , ,
Skip to content