info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544
Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott – Ez a Hundertwasser-idézet erős, már-már felszabadító üzenetet hordoz: a kreativitás mindennapi megélése, az egyedi kifejezésforma kibontakoztatása nem valamiféle fellengzős ars poetica, hanem az értelmes létezés alapfeltétele.

A jelenleg a fővárosban élő, „gyulaiságát” büszkén hirdető szabadon szárnyaló alkotó, Kiss Adél képzőművész, formatervező, arculattervező kiállítása március 9-én nyílik a Művházban.

Az izgalmasnak ígérkező tárlat megközelítőleg 30 alkotásból áll, grafikaként ható olajképek és grafikának szánt rajzolatok csábítanak egy, a szürke hétköznapokból szemlélve távolinak tűnő, mégis oly közeli, kedvesen „girbe-gurba” világba. A képeken a meghatározó helyszínek közül Gyula mellett Budapest, Szentendre és Kolozsvár villan fel.

Az Új gyulai arcok címet viselő „összeállítás” egyfajta, nem szokványos főhajtásnak, tiszteletadásnak is tekinthető. Muszáj egy cseppet titokzatoskodni a fontos helyszíneket ábrázoló képek mellett kiállítandó portrékkal összefüggésben, azért, hogy még erősebb legyen a vizualitás hatása.

Annyit azonban szpojlerezés nélkül is el lehet árulni, hogy az egyenes vonalakat, megszokott dolgokat nagy ívben kerülő grafikus alkotásairól olyan arcok köszönnek vissza, akiknek – kulturális értelemben – a történelmi fürdőváros igen sokat köszönhet.

Mint kérdésre fogalmazott, a város eseményeit, pezsgő kulturális életét folyamatosan nyomon követi, minden érdekli, ami itt történik.

– Gyermekkoromtól kezdve érdekelt minden, ami kulturális értelemben fontosnak mondható. Az édesanyám a könyvtárban dolgozott és neki köszönhetően rendszeresen eljártunk koncertekre, a Várszínház előadásaira és egyéb eseményekre is.

Rengeteg sőt, egyre több olyan visszajelzést kap, amiben dicsérő, kedves szavakkal illetik a várost. Volt több olyan ismerőse, akik nem tudták, hogy gyulai, s lelkendezve hívták fel az Almásy-kastélyból azzal, hogy látták az itt megtekinthető és meg is vásárolható alkotásait.

A szellemi kikapcsolódásra vágyók olyan tárlatot „élhetnek meg” március 9-től a Művházban, ami ízig-vérig gyulai és egészen egyszerű természetességgel kapcsolódik az egyetemes kultúrához. Az időtálló értékek friss, mai szemléletű megjelenítése könnyed eleganciával és egyedi látásmóddal társul, ami a csupa egyenessel terhelt hétköznapokban kivételesen üdítően hat.

E.K.Zs.

Címkék: , , , ,
Skip to content