info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Törékeny világ

Gyulai Művház

Újabb, igazán különleges tárlatnak ad otthont az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériája. A helyszín sem mindennapi, mint ahogyan a Törékeny világ címet viselő, gondosan megálmodott összeállítás sem tekinthető annak. Az október 4-én 17 órakor nyíló tárlat három alkotó műveire épül: Fülöp Antal és Kőszeginé Ancsa Mezőberényben, Pásztorné Rita pedig Békéscsabán él és alkot. Mindenképpen érdemes velük közelebbről is megismerkedni, hiszen műveik által egy sosem volt, tünékeny és törékeny világ mozzanatai sejlenek fel.

Az ismerkedéshez kedvcsinálóként szolgálhatnak a Beol.hu oldal korábbi írásának egyes részletei, hiszen ezek a mozaikszerű információk, kiegészítve a művészek önvallomásaival érzékletesen mutatják be legfőbb ismertetőjegyeiket. A cikk még ez év januárjában született, mégpedig a Szlovák Kultúra Házában tartott megnyitó alkalmával. A tárlat kurátora a meglepő megoldásairól ismert Baji Miklós Zoltán, alias BMZ volt, a megjelenteket pedig Lászik Mihály a Csabai Szlovákok Szervezetének elnöke köszöntötte.

Ismerkedjünk hát meg egy kicsit közelebbről az alkotókkal!

Fülöp Antal tájképei a modern, de egyben klasszikus festészeti hagyományok tiszteletéről árulkodnak. Művei megőrzik a beazonosítás lehetőségét, de nem vesznek el a leképezés részleteiben, egységesek, konkrétak. Alkotóként azt vallja, a festészet, az installációk, az új utáni vágy, a megformált elképzelések lehetősége, vagy egyszerűen csak a pillanat átadása, a gondolatok erőteljes kifejezése a meghatározó. A felfedezés inspirálja és a vélemény motiválja.

Kőszeginé Ancsa bátran kísérletezik, önti a festékeket, ütközteti a színeket, s ha kell, átszövi a vásznat, idegen anyagokat, mint tojáshéj, kő vagy termés. Sőt, talált tárgyakat szór a kép felületére. Önfeledten játszik, művei azonban nem esnek szét alkotóelemeikre. Az alkotás számára gyermekkori álom, de a festészet szele évekkel ezelőtt érintette meg, amit azóta is kitartó munkával művel. Mint vallja, az alkotás során megtanult látni, nem csak nézni és közben sokkal érzékenyebb lett a minket körülvevő világra.

Pásztorné Rita félénkebben, visszafogottabban nyúl az anyagokhoz. Igazán figyelemre méltók kis tájképei, melyek különös atmoszférájukkal képesek elutaztatni bennünket a sehol sem található, de mindenben ott lévő tájak varázslatos világán. Tudható, számára ma is felejthetetlen élmény, hogy személyesen ismerhette Koszta Rozó és Kohán György festőművészeket. Tátott szájjal leste minden mozdulatukat, láthatta a műtermüket és a kiállításaikat.

A Törékeny világ címet viselő kiállítás tehát október 4-én 17 órakor nyílik és október 31-ig látogatható Gyulán, az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában, nyitvatartási időben díjtalanul!

Erkel Ferenc Művelődési Központ (Béke sgt. 35.)

Nyitvatartás:

Hétfő:                         8.00-20.00

Kedd:                         7.30-22.00

Szerda:                      8.00-20.00

Csütörtök:                 7.30-22.00

Péntek:                      7.30-20.00

Szombat, vasárnap:  rendezvényekhez igazodva

Címkék: , , , , , , , , ,
Skip to content