info@gyulakult.hu  (+36-66) 463 544

Megközelítőleg 15 fős, igazán különleges csoport érkezett a várba. A vendégek 25 és 60 év közötti, szellemi és testi fogyatékkal élő, mozgásukban, cselekvésükben korlátozott személyek voltak, akik azért jöttek, hogy múzeumpedagógiai foglalkozáson vegyenek részt és a tárlat új elemeit, többek között a diorámát vegyék szemügyre. Mint az egyik szakavatott kísérő, Papp Zsuzsanna elmondta, ez már a harmadik ehhez hasonló alkalom, korábban az Almásy-kastély állandó tárlatát is volt lehetőségük bejárni.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokról a gyulai vár oldalán találsz bővebb információkat!

Az ilyen és ehhez hasonló események azért is különösen fontosak a gondozottak számára, mert ilyen módon nem csupán hasznosan és kellemesen telik el az idő, hanem ezek a lehetőségek a fejlesztésben, illetve a szinten tartásban is nagy szerepet játszanak. A február 20. délelőttjén tartott múzeumpedagógiai foglalkozáson különböző fokú értelmi sérültek és mozgáskorlátozottak vettek részt. Számukra különösen fontos, hogy megfelelő, személyre szabott törődésben, odafigyelésben legyen részük, ebben a sérültségi fok, az állapotuk meghatározó szerepet játszik.

Van, akinél van esély a javulásra, van, akinél pedig a szinten tartás az elsődleges, ez eltérő lehet, de ami fontos, hogy senkiről sem mondanak le. Mint Papp Zsuzsannától megtudtuk, szervezetük, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye 34 éve végez segítő tevékenységet, a kapcsolataik azonban mindössze az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyeire korlátozódnak.

A Szivárvány Napközi Otthon dolgozója 23 éve végzi hivatását, szociális gondozóként és ápolóként tevékenykedik. A motivációja alapvetően személyes okokra vezethető vissza, a családjában volt hallássérült és szívbeteg is, mindemellett jó érzés másoknak, rászorulóknak segíteni – ismertette. Az intézmény jelenleg 18 fő ellátottal és négy gondozóval működik. Fontos tudni, hogy van egy Hatodik érzék a fogyatékkal élőkért nevet viselő egyesület is, aminek Papp Zsuzsanna az elnöke. A fogyatékkal élők bátran fordulhatnak hozzájuk, azok, akik valami módon szellemi vagy testi hátrányt szenvednek és segítségre szorulnak.

– Több rendezvényünk van, hagyományosan a karácsonyi, valamint a nemzeti ünnepekre tehető eseményeinket érdemes megemlíteni, azonban kiemelendő a fogyatékkal élők Békés megyei találkozója is, amit idén május 21-én immár hatodik alkalommal rendezünk meg – ismertette, hozzátéve: sok-sok kirándulást szerveznek a védenceik legnagyobb örömére. Nemrégiben Romániában, Déván jártak, de a fővárost is előszeretettel látogatják. Soprontól Pécsig bejárták az országot, színházi előadásokon vesznek részt, múzeumokat és kiállításokat néznek meg közösen.

További érdekességekért érdemes kattintani!

Fotó: Incze László
Cikk: Erdei-Kovács Zsolt
Címkék: , , , , , ,
Skip to content